4 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Nærmer seg 50 millioner i omsetning

– Det har vært et spesielt år

Selger Terje Wikmark forteller de har hatt en god start på året så langt. De har vært lite utsatt av korona og primærnæringen er en trygg base, sier han.

I 2020 opplevde Akershus Traktor en nedgang på traktormarkedet i Stjørdal med 30 prosent. Likevel økte de omsetningen med 1,6 millioner fra 2019, en økning på tre prosent.

– Det har vært et spesielt år, og mange hensyn å ta. Hele bransjen kjøper maskiner i utenlandsk valuta og det har endret mye av prisbildet for oss og den norske kunden, sier salgssjef Tor Helge Hassel.

I 2020 økte årsomsetningen for bedriften fra 46,8 til 48,4 millioner kroner. Hassel forklarer årsakene er flere, blant annet prisoppgang, og økt salg av brukte traktor og redskaper. En av trendene han legger merke til er at gårdbrukerne blir mer opptatt av miljø.

– Det blir solgt flere traktorer og mer utstyr med GPS og autostyringsteknologi. Det gir besparelser i form av nøyaktig dosering av sprøytemidler og gjødsel, samt mindre kjøring og bruk av timer i traktor, sier Hassel.

Primærnæring

Selv om traktormarkedet gikk ned i fjor, sier selger Terje Wikmark de har hatt en god start på dette året og er forholdsvis lite koronautsatt.

– Primærnæringen er en trygg base, siden alle skal ha mat. Alle er i full drift, og ingen er permittert i primærnæringens system. Vi er godt fornøyde med salgsområdet, og nå er vi markedsleder i mange av de kommunene vi har ansvar for, sier Wikmark.

Gode merker

En av årsakene bak oppgangen er en økt portefølje blant redskapene de selger. Det førte til at bedriften fikk solgt mer redskap.

– Når vi fikk tilgang på merkene Pöttinger og Kuhn fikk vi inn to skikkelige redskapsleverandører i porteføljen vår. Siden de har god historikk hos andre leverandører fra før av blir det lett for oss å selge de. Det er mye av det som berger totaltallene våre, for alle har litt nedgang på traktor, sier Wikmark.

Mer forutsigbart

Hassel sier pandemien ikke har påvirket antall oppdrag de mottar på verkstedet. Der har de hatt en jevn flyt gjennom året.

– Flere redskapsprodusenter kommer med garantier ut over ett år, hvor det kreves service og ettersyn. Dette gjør det mer forutsigbart og man kan planlegge verksteddriften bedre, sier salgssjefen.

Levende landbruk

Hassel er sikker på at traktormarkedet kommer tilbake til normalen igjen. Han har sett slike år før hvor markedet kommer tilbake. Samtidig håper han folk flest slutter opp om å handle norskprodusert mat og at politikerne tar norsk landbruk på alvor.

– Vi må ha et levende landbruk og sørge for å sikre oss maten selv. Dette har vi fått en påminnelse om flere ganger i løpet av det siste året.

Les forrige sak:
De har flyttet inn i nye undervisningslokaler og går på VG3-linja Medier og kommunikasjon ved Ole Vig videregående skole. Fra venstre: Monja Kjøsnes, Petter Schjetne Bakken, Siri Kjørsvik og Randi Marie Glomsrud. Elever fra 1. året til 3. året får nå glede av nye lokaler og nytt utstyr.
Elevene får oppgraderte lokaler og utstyr

Flytter inn i nye og bedre undervisningslokaler

Close