17 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Ny sjef på museet

| |

 

Hun har kjent nordavinden og hørt bølgene slå mot land etter flere år i jobb på Ørland. Med selbuvotter og lue fra utgangersau forlater hun nå Inger fra Austråt-landet med flotte fjære- og våtmarksområder som trekker til seg et rikt fugleliv. Det er dette rike fuglelivet med naturopplevelser og tilrettelegging for barn og unge hun blant annet har jobbet med som daglig leder ved Ørland Kultursenter. Sølvi er opptatt av bærekraftprinsippene, av det å vise respekt for det opprinnelige og utøve ydmykhet overfor våre omgivelser. Bosatte seg nylig på Bakklandet i en brygge fra 1800-tallet. Nå har hun møtt de fleste av dugnadsgjengen hos Museets Venner. Miljøprisvinnerne fra 2012 skaper den nye «Hæsjgata» ved museet ved å restaurere og gjenskape det gamle handelsmønster.     

–          Det er kjempespennende oppgaver som venter her ved museet fremover. Museet har så mange ildsjeler, og den store interessen for historie som mange viser lover godt for et rikt og skapende museumsarbeid i årene som kommer. Nå skal jeg først sette meg inn i daglige gjøremål og vet at bergkunstmuseet i Hegra blir et stort løft for oss, sier Sølvi Janne Dahlen Lauvsnes. Hun vil som en av mange oppgaver få magasinet på museet ferdig registrert, og Prestegårdshagen etter Hieronymus Heyerdahl skal fortsatt være åpen for allmennheten. Museet har også sine faste arrangement som «Jul ved museet» og flere sommeraktiviteter.

Skal formidle bergkunst

Nylig startet arkeologene oppgraving og undersøkelser av områdene på Lerfald-feltet i Hegra. Den nye museumsbestyreren har forventninger til at fremtiden vil gi et flott formidlingssenter for bergkunst for hele regionen. Et eget styre er utnevnt i arbeidet med planene.

Hellsenteret uke 25 mobil

–          Får vi bergkunstmuseet på plass, og det er jo intensjonen fortsatt, vil dette bli et meget spennende formidlingssenter for helleristninger, veidemannsristninger og bergkunst fra før og under bronsealder for hele regionen. Vi vil da kunne vise til felt i Snåsa, Steinkjer, på Frosta ute mot Fosen og bergkunst fra hele Midt-Norge. Selvfølgelig blir også de feltene vi har i Stjørdal i fokus også med ekte ristninger inne i museet ved Lerfald. Stjørdal er jo den kommunen med tettest forekomst av bergkunst så vidt jeg kjenner til, sier Dahlen Lauvsnes. Hun er historiker, tekstforfatter, scenevant, har bakgrunn fra økonomi gjennom jobb i bank og markedsføring. Har jobbet med dramatisering innen museumsarbeid tidligere.  Gode egenskaper det også for å løfte museumsarbeidet i en kommune med en meget rik historie fra Torberg på Varnes og sønnen Asbjørn rådde grunnen i en tid med innføring av kristenliv.  Sjefen ved museet var nylig med på boklanseringer i regi av historielagene i stjørdalsbygdene, og fremlegging av den nye brosjyren om gammelvegen By-Berri på museet. Sølvi Janne fikk her oppleve den store historieinteressen i dalføret.  

–          Det er jo de siste årene gjort mye med Prestegårdshagen, der jeg forstår at Jon Jullum har organisert på en fin måte arbeidet. Under Trøndelags største lerke- og lønnetrær skal vi skape mye interessant i årene som kommer. Fokus rettes mot Hegra og bergkunsten samtidig som museumsområdet med «Hæsjgata» og veireguleringer skal på plass ved museet, avslutter en entusiastisk og humorglad museumssjef som mener at humor ikke skal på museets lager men helst benyttes i hverdagen! PS: Damen har hovedfag i historie med oppgave om politisk humor!

Les forrige sak:
|
4H med høstfest

Forberedelsene til årets høstfest for 4H klubbene Ørn og Varde er […]

Close