12 °C Stjørdal, NO
26/06/2019

Ny teknologi skal hjelpe lett demente

Kommunen er på leting etter eldre – og pårørende – som vil teste ut

SPENNENDE TEKNOLOGI: Prosjektleder Stine Slørdal (t.v.) sammen med Lars Tore Hallan og Torhild Skjelstad som er to av de andre som jobber med eWare-prosjektet i Stjørdal kommune. SPENNENDE TEKNOLOGI: Prosjektleder Stine Slørdal (t.v.) sammen med Lars Tore Hallan og Torhild Skjelstad som er to av de andre som jobber med eWare-prosjektet i Stjørdal kommune.

Stjørdal kommune er deltakere i et EU-prosjekt hvor man gjennom et verktøy kalt eWare ønsker å hjelpe lett demente eldre til å bo lengst mulig hjemme med best mulig livskvalitet.

Stjørdal er eneste norske kommune som tester ut dette, og nå ønsker prosjektgruppa seg deltakere i prosjektet.

– Vi er i ferd med å plassere ut og teste eWare hos fem brukere nå, men ønsker å komme i kontakt med flere som har lyst å delta i prosjektet, sier prosjektleder Stine Slørdal.

Passer på rutinene

EWare er et system som består av sensorer og den sosiale roboten som «passer på» at lett demente mennesker får en vennlig påminnelse hvis hun eller han har glemt noe de ikke burde glemt. En app sørger for å koble roboten sammen med erfarte hverdagsmønster hos brukeren. På denne måten blir eWare et samhandlingsverktøy mellom bruker, pårørende og helsepersonell.

– Det installeres noen sensorer hos brukeren, og i løpet av to uker registrerer disse brukerens faste mønstre i hjemmet. Når alt dette kobles sammen gir den sosiale roboten Tessa en muntlig påminnelse dersom en viktig rutine ikke er gjennomført innenfor et gitt tidspunkt. For eksempel kan det være at hun eller han ikke har spist frokost, forklarer prosjektleder Slørdal.

Tett samarbeid med pårørende

Stine Slørdal leder en prosjektgruppe i Stjørdal kommune, som jobber sammen med kommuner i Italia, Sveits og Nederland.

Coop Storlien artikkelnivå

– Vi startet prosjektet i fjor, og er litt etter skjema ettersom det har vært noen små tekniske utfordringer, sier Slørdal.

Det åpenbare målet for eWare-prosjektet er at mennesker med mild eller moderat demens skal kunne bo hjemme lenger. Samtidig vil det kunne bidra til å redusere stressnivået hos pårørende.

– De aller, aller fleste har et ønske om å bo hjemme lengst mulig og mestre sitt eget liv der. Ved hjelp av eWare vil de pårørende kunne slippe noen bekymringer, sier Torhild Skjelstad som jobber med velferdsteknologi og er med i prosjektgruppen.

En vesentlig del av prosjektet er nemlig at pårørende får tilgang til en app der de kan følge med og får en unik innsikt i foreldrenes liv.

Deltakerjakt

Nå er Slørdal og hennes gjeng på leting etter flere som kan tenke seg å teste ut Tessa og resten av eWare-prosjektet.

– Det er ikke kjempeenkelt å finne potensielle deltakere, først og fremst fordi disse ikke nødvendigvis er mottakere av kommunale helse- og omsorgstjenester fra før. Så er det noen kriterier som må innfris for at de kan delta, sier Stine Slørdal.

Disse kriteriene er felles for alle de fire landene som er med i EU-prosjektet.

– Den eldre må ha en mild til moderat kognitiv svikt, og vedkommende må bo alene. Dessuten må den eldre ha pårørende som bor i nærheten som kan være med og bruke appen, forteller Slørdal.

Dersom du eller en av dine foreldre oppfyller disse kriteriene ønsker hun å komme i kontakt med mulige deltakere.

– Det er bare å ta kontakt med en av oss i prosjektgruppen, servicetorget ved rådhuset eller Værnesregionen forvaltningskontor, oppfordrer Stine Slørdal.

 

Les forrige sak:
Det blir heftig vind og litt nedbør mandag kveld, men det skal roe seg temmelig fort.
Spesielt værfenomen herjer i kveld

Stiv kuling og snø lager en hustrig mandagskveld

Close