3 °C Stjørdal, NO
16/02/2019

Nyttårsønsker


Nyttårsønsker henger sammen med at det gamle skal bort og nytt kommer til. I hedensk tradisjon ble nyttårsnatten feiret. Det var knyttet magi og ønsker i forbindelse med det nye året. I gamle tider ble en slik overgang mellom gammelt og nytt år betraktet med overtro, håp og redsel. Slik kan en si at nyttårønsker har røtter i hedensk magi.

 

Spådommer
1. januar er en lykkedag og den som er født på denne dagen, sies det alltid vil ha lykken på sin side. Den dagen skal også være viktig som merkedag for kommende avling og for været. Det heter bl.a. ”Nyttårsdag klår, gir et godt år”

Gikk noe galt den 1. januar så ville det meste gå galt resten av året. På nyttårsdagen kunne du også bli straffet for synder du hadde begått året før. På nyttårsdagen må en ikke gråte, ikke bære ting ut av huset, ha på seg nye klær, hardt arbeid på denne dagen betyr ulykke. En dyster dag med andre ord.

 

Nyttårsønsker og fremtidsønsker
fra fire ungdommer


Disse fem spørsmålene ble stilt til ungdommene
1. Noen ting som har gledet deg i året som har gått?
2. Ønsker og håp for året 2012, nyttårsforsett?
3. Noe du skal gjøre i 2012?
4. Noe du gleder deg til i 2012?
5. Hva gjør du om fem år?

 

Størk Avelsgaard Lien, Stjørdal (bildet)

En alltid blid og trivelig 19 åring med interesse for musikk. Han er en av våre mest lovende spydkaster.

1. Søsteren giftet seg og jeg var forlover for brudgommen. Ferdig med skolen og føler nå at jeg kan kalle meg voksen. Må nevne friidrettssesongen som har vært topp, med det å bli Nordisk mester som helt på topp.

2. Har ingen nyttårsforsett. Røyker ikke og skal ikke slanke meg. Har tenkt å kaste lengre i spyd. I alle fall 70 meter.

3. Jeg har militærtjeneste i Garden foran meg. Det skal bli spennende med nytt miljø også når det gjelder trening. Trene skal jeg gjøre på Toppidrettsenteret og håper at militærtjenesten ikke tar så mye tid at det går utover treningen. Håper å komme inn på NTNU til høsten for å studere realfag.

4. Gleder meg til militærtjenesten også det å flytte ut hjemmefra. Har det godt hjemme men det å få noe for seg selv skal bli fint.
5. Om fem år er jeg inne i mitt siste studieår. Jeg kaster fortsatt spyd og målet er mellom 80 – 82 meter. OL i Rio i 2016 hadde vært stort.

 

Amanda Rygvold, Malvik
Fyller 20 år i 2012. Hun har ingen spesielle hobbyer. Liker å svømme og være sammen med venner.

1. Gikk på folkehøgskole sist år. Kjempekoselig, Jeg fikk meg kjæreste, som var like koselig. Ellers så er jeg tilkalningshjelp på Sion dagsenter for eldre på Tyholt i Trondheim.
Har og arbeidet for en forsker som skal ta doktorgrad i overgrepssaker. Da har jeg hatt arbeidssted ved Sør-Trøndelag politidistrikt og nå arbeider jeg ved brev og budavdelingen der.

2. Mitt store ønske er å komme inn ved Politihøgskolen. Er kanskje i yngste laget men har tenkt å søke.

3. Har planer om å reise til Cuba og Australia neste år. Det skal bli spennende.

4. Gleder meg til jentetur til London.

5. Om fem år så håper jeg at jeg jobber i politiet. Helst uttrykningspolitiet. Det er drømmen min.

 

Tommy Molde, Stjørdal

25 år. Burde kanskje skrevet ex-Stjørdaling siden han nå har flyttet til Elverum. Han jobber i sanitetstroppen i Telemark Bataljonen. Interessert i fotball, generelt trening, fiske og friluft. Sier sjelden nei til en fest.

1. Har fått meg ny kjæreste og samboer med verden `s største sjarmis av ei datter. Samt fått solgt leiligheten min i Stjørdal og kjøpt oss hus på Elverum.

2. Ønsker og håper at jeg får brukt mer tid på venner og familie og at vi får slått oss til ro og at flyttingen og oppussingen går bra.
Så får vi håpet at samboeren min får seg en jobb i nærområdet.
Håper også det blir noen karrierefremmende kurs på jobben i løpet av året.

3. Etter flere runder i utenlandstjeneste og mye pendling de siste 2-3 årene så håper jeg på ett rolig år. Har nettopp kjøpt meg nytt hus, så det blir noe oppussing, men ellers er det veldig lite planer for året som kommer.

4. Gleder meg stort til å få flyttet inn i det nye huset med samboeren og datteren hennes som vi overtar 15. desember, og samtidig få pusset opp huset slik at det blir som vi ønsker at det skal være.

5. Om 5år så bor vi nok fremdeles på Elverum, men da har det forhåpentligvis blitt en familieforøkelse eller to.
Vil nok fremdeles jobbe i sanitetstroppen i Telemark Bataljonen, og snart ferdig med alt jeg trenger for å bli sivil ambulansesjåfør.

 

Line Olsen, Frosta

24 år, er fra Frosta men bor på Stjørdal sammen med sin Martin. Arbeider hos Namsfogden i Trondheim. Fritiden bruker hun på venner, familie og trening. Er mye på Frosta til sine foreldre.

1. Gode venner å være sammen med er viktig. Men at renta har holdt seg lav har vært godt for det er viktig når en har kjøpt seg ny leilighet og mye lån.

2. Jeg trives slik jeg har det akkurat nå. Snill samboer, trivelig jobb og mange venner. Ønsker at livet skal fortsette i samme retning og at familie og venner får det de måtte ønske seg for fremtiden…
3. Neste år er ikke helt planlagt enda. Men noe blir det sikkert…

4. Er buden i bryllup til sommeren og det skal bli moro. Koselig med slike selskaper. Treffe venner og familie er alltid moro.
5. Om fem år tror jeg at jeg er i samme jobb. Har et godt familieliv og bor enten på Stjørdal eller i Åsen hvor samboeren min kommer fra. Vi ønsker oss begge tilbake til ”røttene”.

 

 

Les forrige sak:
Friluftskalenderen 2012

  Friluftskalenderen for 2012 er nå klar for salg. Det har […]

Close