2 °C Stjørdal, NO
21/02/2019

Offroad på fire hjul

Noen av medlemmene i Stjørdal offroadklubb har vært ute på terrengtur med sine firehjulstrekkere. Torbjørn Sandnes (Patrol), Kim Jørgen Sætran (Land Cruiser), Robert Guldseth (Land Cruiser), Ørjan Gulbrandsen (Vinsj-slave), Erik Strømberg (Lortmann), Robin Kleven (Pajero) og Stein Mæhre med sin Land Cruiser med sperre.

 

Målet er slett ikke å kjøre komfortabelt på asfalten. Medlemmene i Stjørdal offroadklubb vil gjerne ha ujevnt underlag. Langs en dårlig humpet skogsbilvei trives sjåførene best i sine firehjulstrekkere.


Ut fra krattet kommer sju firehjulstrekkere kjørende fulle av gjørme og myrvann. Som en slags fortidens brummende øgler eter disse bilene seg fram i terrenget på ujevnt underlag. Inne i førerhuset har dagens adrenalinkikk lagt seg noe. Vi slår av en prat med offroad- entusiastene.

 

– Vi har et sosialt bilmiljø som ikke bare består av kjøring på ujevne veier. Selvsagt er det denne formen for offroadkjøring som driver klubben og oss i førerhuset, men når familiemedlemmene inviteres ut på grilling og offroad-treff er vi alle i topp humør, smiler Robert Guldseth. Han er en av 15-17 medlemmer i kjøreklubben med de store gummidekkene fra USA. Denne dagen gutta gjennomført en tur i “skogen” hos en grunneier i Lånke. Medlemmene er i følge eget utsagn nøye med å innhente tillatelse til kjøring før hestekreftene løper løpsk over stubber og stener. Geitrams, mose og kvist får vike veien når disse doningene skal fram i terrenget.

 

– Gjennom klubben strekker vi oss langt for å opptre seriøst og unngår negative reaksjoner. Vi innhenter derfor tillatelse til å kjøre på skogsbilveier og traktorveier, sier Robert Guldseth som ser på Stjørdal som en interessant kommunearena å kjøre i.

 

Biler fulle av gjørme

En runde rundt i skoglendt terreng resulterer gjerne i gjørmete biler. Skrammer og bunker hører også med. Hverdagen for medlemmene består derfor også mye av skruing og mekking.

 

– Det er ikke til å unngå at firehjulstrekkerne får litt juling. Jeg har skrudd bil i nesten hele natt for å kunne være med i dag, sier Robin Kleven og legger ikke skjul på at adrenalinet i kroppen er på sitt høyeste når bilen nesten tipper rundt i en sving ute i marka. Terreng- kjøretøyene består stort sett av Nissan Patrol og Toyota Land Cruisere.

 

– Levner dere omgivelsene nye hensyn, og er ikke dette en leik mot miljøet?

– Vi holder oss unna plantefelt. Spor i myrer vil være nesten evigvarende, så det gjelder å holde seg etter anlagte traseer. Vi kan uansett “kjøre ferdig” en skogsbilvei om det er ønskelig, spøker Torbjørn Sandnes, som trives godt i sin Patrol. De fleste bilene har amerikanske dekk med kraftige knotter. Dekk på bilene ligger i prisklassene 12-15 000 kroner.

 

Ingen billig bilsport

– Det koster noen kroner i deler og vedlikehold. Jeg måtte “dytte opp” en av bilene på siste tur, og da gikk tusenmeterne mine foran til dundras, sier et av medlemmene og betrakter søle og gjørme som omgir bilen med trekk på fire hjul. Så hopper alle inn i hver sin bil. For offroaderne gjelder det å komme seg til nærmeste vannslange og verktøyskrin. Bilen skal nemlig være klar til neste brummende “piknik i det grønne”. Da kanskje med kone og barn på slep i skogen. PS: Klubbens er på utkikk etter en fast bane for kjøring i søle og tøft terreng.

 

En rekke med offroadere skal i følge disse sjåførene ikke fremstå nyvasket og rene. Noen av medlemmene i Stjørdal offroadklubb har vært ute på tur i Lånke.

 

 

Les forrige sak:
«Flyøvelse» i Hegra

Stjørdal Modellflyklubb Farmers Field har en flott flyplass i Hegra. I dag […]

Close