-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Ole har spilt i korps i 66 år. Nå hylles han med egen konsert

KONTROLL PÅ NOTENE: Ole Stene har i mange år hatt ansvaret for notene til Skatval Hornmusikklag. Nå blir 83-åringen hyllet for sin lange innsats i korpset. KONTROLL PÅ NOTENE: Ole Stene har i mange år hatt ansvaret for notene til Skatval Hornmusikklag. Nå blir 83-åringen hyllet for sin lange innsats i korpset.

Ole Stene (83) er den lengst spillende i Skatval Hornmusikklag. I 66 år, fra 1953 til 2019, har han traktert klarinetten. Nå hylles han av sine medmusikanter.

Av Arne Brunes

Søndag 26. september skal storsalen i Skatval Samfunnshus fylles av toner musikerveteranen selv har bestemt. En fortjent hyllest til en mann som har viet mye av fritiden for at skatvalsbygda skal ha et oppegående korps til alle anledninger.

Øvde i smug

Ole Stene fattet raskt interesse for musikken. Hans far var aktiv innen korpsmusikken og det sto en klarinett hjemme.

– Jeg lurte meg til å bruke den når han var borte. Egentlig så tror jeg at han var klar over det, for han kjøpte seg en ny klarinett og jeg fikk den gamle, sier Stene.

Han kjøpte seg etter hvert en bok med noter der det var kjente sanger.

– I 1953 fikk jeg være med på øvingene, og året etter ble jeg tatt opp i korpset. Min første opptreden var 1. mai, og jeg minnes at vi marsjerte etter en hullete grusvei og spilte Inntrøndermarsjen. Det var en litt trøblåt marsj å spille for en debutant, minnes Ole Stene.

HEDER OG ÆRE: Ole Stene har synlige bevis for et liv i korpsmusikkens tjeneste.
HEDER OG ÆRE: Ole Stene har synlige bevis for et liv i korpsmusikkens tjeneste.
Skal lytte på øvelsen

I alle år har klarinett vært instrumentet til Ole Stene, og siste halvpart av musikerkarrieren en større utgave, en bassklarinett.

– Det var utfordringer med synet som gjorde at jeg måtte gi meg med musikken. Jeg har aldri angret på at jeg begynte med musikk. Må innrømme at jeg gruet meg til å slutte, men hadde ikke noe valg, sier han.

– Men i kveld skal jeg dra for å høre på musikkøvelsen. Tror de holder på og øver til en ønskekonsert, sier den humørfylte pensjonisten.

Skatval Hornmusikklag begynte allerede i 2020 å forberede seg til konserten. Nå ligger alt til rette for at Ole Stene kan sette seg godt til rette i Skatval Samfunnshus og lytte til kjente og mer ukjente toner under sin egenregisserte ønskekonsert.

Lovord fra kolleger

Dagens dirigent Geir Ulseth har bare lovord å komme med til Stene.

– Han har mye av æren for at vi i dag har et oppegående korps på Skatval. Ole er en skikkelig ildsjel, dyktig og kunnskapsrik. Og så er han en fantastisk musiker, en ressurs for laget, og alltid med et glimt i øyet, uttaler den profilerte dirigenten, Geir Ulseth.

UNG MUSIKER: Ole Stene (foran t.v.) i sin første sesong i Skatval Hornmusikklag. Foto: Privat
UNG MUSIKER: Ole Stene (foran t.v.) i sin første sesong i Skatval Hornmusikklag. Foto: Privat

En musikerkollega gjennom flere tiår, Ole Hammer, henger seg på med litt skryt.

– Jeg vet at han alltid har hatt holdningen. «En får te de en vil». Han har vært utrolig positiv og lagt mye penger til korpset. Han har levet og åndet for musikken i bygda. Helt på sin plass at han får sin egen festaften i bygdas storstue, framhever Hammer.

Da fjøstid var et begrep

Ole Stene har vært fast inventar i mer enn halvparten av tiden Skatval Hornmusikklag har eksistert. Det ble stiftet i 1896. Mye har forandret seg siden 1953.

– Da foregikk alltid øvelsene etter fjøstid. De aller fleste bodde jo på gårder. Var det kaldt så måtte instrumentene settes rundt vedovnen ei stund slik at ventilene fungerte.

På arrangement som 1. og 17. mai kjørte de rundt med lastebil rundt i bygda til glede for innbyggerne.

– Om et medlem skulle smis i hymens lenker, fikk vi i oppdrag å spille inngangsmarsjen. Da var det Lindemans kroningsmarsj som ble framført.

I RETTE ELEMENT Ole Stene var i sitt ess da han fikk traktere klarinetten. Ivar Krogstad til venstre på bildet. Foto: Privat
I RETTE ELEMENT: Ole Stene var i sitt ess da han fikk traktere klarinetten. Ivar Krogstad til venstre på bildet. Foto: Privat
Mange med taktstokken

– Mange dirigenter har det vært. Sverre Fiskvik da jeg startet, så kom Søren Fiskvik, Magnus Fiskvik og Asbjørn Krogstad. Etter det har vi hatt Geir Lauvås, Gunnar Røen, Arild Hognes, og i dag Geir Ulseth.

Hvordan korpset er satt opp har også forandret seg. I starten av Stenes tid fantes ikke saksofon, knapt nok fløyter og heller ikke obo.

Enormt notearkiv

En betydelig oppgave i hornmusikklaget har vært å holde orden på notene.

– Jeg har hatt ansvaret i mange år, og tror arkivet kan inneholde innpå tusen melodier, flere som dirigent Ulseth ikke har hørt tidligere. Jeg tror jeg har slitt ut ei kopimaskin på denne jobben, uttrykker ildsjelen.

Og ildsjel har han vært, noe som bekreftes med diplomer. Han har æresmedlemskap i Skatval Hornmusikklag, og i 2008 ble han utnevnt til årets ildsjel, under nyttårskonserten til Halsen Musikkforening på Rica Hell. Han har også medaljer og diplom fra Norges Musikkorps Forbund.

EN BLOMSTRENDE PENSJONISTTILVÆRELSE: Kjellfrid og Ole Stene legger ned mye innsats i å stelle rundt på villaeiendommen.
EN BLOMSTRENDE PENSJONISTTILVÆRELSE: Kjellfrid og Ole Stene legger ned mye innsats i å stelle rundt på villaeiendommen.
Suppe i skuddet

Alle hobbyer koster penger og krever en dugnadsinnsats fra sine medlemmer. Ole Stene har alltid vært en ivrig fisker og var i en periode registrert fisker. Fra 1993 og i mange år framover ble det arrangert Midnattsopera ved Steinvikholmen Slott. Skatval Hornmusikklag fikk laget fiskesuppe som publikum fikk mulighet til å kjøpe, og som falt i smak.

– Det var veldig populært og vi laget store mengder. Jeg var den som fikk ordnet fiskekrafta og den ble kokt på fiskebein av kolje. Den gir den beste krafta. Mange husker denne og ikke sjelden får jeg høre noen som etterspør om det blir noe mer suppe, forteller Ole Stene.

Gartner og fisker

Det sies at det alltid står en kvinne bak, og slik har det også vært hos Ole Stene. Kona Kjellfrid, har aldri vært med i Skatval Hornmusikklag, men like fullt deltatt på sidelinjen. I flere år var det fire uniformer å holde i stand, til Ole og alle de tre barna. Hun har også fått være med på musikkstevner rundt om, og på jubileumsturer til Praha og Edinburgh.

Musikerkarrieren med klarinett er historie, men andre aktiviteter har tatt over.

Nå er det klart for ønskekonsert presentert av Ole Stene sine musikkolleger gjennom en årrekke. Og tidligere på søndagen skal korpset spille på 120-årsjubileet for Skatval kirke.

Les forrige sak:
|||
Feirer gjenåpning med over 200 ekstra billetter

Close