15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Ønsker seg lokale plastleker

Skal lage utstilling om plastindustrien i Stjørdal

Konservator Helle Vangen Stuedal etterlyser plastleker som er laget hos Norplasta. Konservator Helle Vangen Stuedal etterlyser plastleker som er laget hos Norplasta.

Konservator og arkeolog Helle Vangen Stuedal ved Stjørdal museum Værnes er godt kjent med produktet plast. Enkelt er det derimot ikke å komplettere lokalt produserte produkter av plast. Nå søker hun etter plastleker som ble laget på Norplasta.

Stjørdal museum Værnes har mottatt flere tusen plastgjenstander fra bedriftene Norplasta og Microplast i Stjørdal. Museet er i gang med et møysommelig arbeid. Konservatoren skal få oversikt over et betydelig materiale. Noe skal inn i museets samlinger og nå i sommer lages den første utstillingen om plasteventyret i Stjørdal.
– Vi etterlyser noen tidlige produkter fra Norplasta. I sine tidlige år på 1940- og 50-tallet hadde fabrikken en liten produksjon av leker, både dukker og biler. Vi lurer på om noen av Stjørdals-Nytt sine lesere har, eller kjenner til slike gjenstander. Om de kunne tenke seg å låne dem ut til oss i sommer, så ta gjerne ta kontakt, sier Helle Vangen Stuedal. Hun lar seg imponere over det mangfold som er laget i industrien lokalt, og gleder seg stort til å åpne utstillingen i sommer.

Plastproduktene fra Stjørdal utgjør et fascinerende materiale som vil vises fram. Fra pionertiden i Norplastabygget i Stokmovegen, tidligere Folkets hus, gikk produksjonen til nytt industribygg på Tangmoen. Et fantastisk industrimiljø vokste opp fra en liten sped start. På den ene siden er alle hverdagsproduktene i plast som gir en umiddelbar gjenkjenning. På den andre siden kommer ugjenkjennelige plastdeler fra det indre av en panelovn fra naboen Nobø. Spesielt ble plastkasser og bøtter laget i hundretusentall.
– Det er et langt spenn fra ispinner av plast til brus-, melk- og ølkasser. Ispinnene ble i markedet en liten kort episode, yoghurtbeger og plastkopper ble levert i milliontall. Plastkassene var en revolusjon i bransjen i sin tid. Disse ble også eksportert til utlandet. I dag er det store spørsmålet hvordan vi skal leve videre med disse råstoffene. Om resirkulering og gjenbruk. Hvilken plastbruk skal være med inn i framtida, og hva må vi legge bak oss, spør Helle Vangen Stuedal som nå er på jakt etter gamle leker i plast fra Norplasta. Sommerutstillinga på museet åpner torsdag den 13. juni.

 

Les forrige sak:
Bilfører havnet i arresten

Anmeldt etter mistanke om kjøring i beruset tilstand

Close