17 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Opplev supermåneformørkelse

||| Superfullmånen fotografert 11. august 2014, med Strætesfjellet i forgrunnen. (foto Laffen Jensen)|Skisse over total måneformørkelse den 28. september. (Kilde J.E.Ovaldsen, Himmelkalenderen. com)||

Dette vil være synlig i hele Norge. Dessverre på et tidspunkt hvor de fleste av oss sover.

Penumbral fasen starter kl 02:10:21.

Fullmånen vil da være på sitt største kl 02:00.

Formørkelsen vil begynne å være synlig kl 03:07 når den delvise fase begynner. Total fase starter kl 04:47 og varer til kl 07:22.

Månen vil under formørkelsen befinne seg nærmest Jorden i løpet av sin runde rundt i sin elliptiske bane.

Rødskjær

Det vil ikke bli en helt svart Måne under formørkelsen, men månen vil få et svakt rødskjær. Det er første gang siden 1982 at det er ”supermåne”- altså stor måne og at det er ”blodmåne” – med sitt rødskjær. Dette skyldes at Jorda kaster skygge på månen og rødt lys fra sola filtreres gjennom atmosfæren.

Det at disse to fenomenene opptrer samtidig er forholdsvis sjelden. Neste gang er i 2033. (Kilde Himmelkalenderen)

Astronomisk hobby

Laffen Jensen er godt inne i det som skjer både innen dent som skjer på himmelen vår. Nordlys, stjerner, kometer, sol- og måne formørkelser er hans store hobby.

På hans FB side ”Laffens Astronomiske opplevelser” kan du følge med både på Nordlysvarsel og andre spektakulære hendelser på himmelen samt se bilder som både han og andre har satt inn.

-Når det gjelder den totale måneformørkelsen så vil vi ikke oppleve den før 21. januar 2019. Derfor er må vi prøve å få med oss den også denne gang. Selv om det er midt på natta kan det kanskje være lurt å ta fri på mandag 28 for å få med seg det som skjer, sier Laffen.

– I 2015 er det tre supermåne. Den 28 vil månen være nærmest jorda og det vil da bli supermåneformørkelse, legger han til.

Selv håper han å få med seg flere på måneskinnstur den natta.

Da er det bare å pakke sekken med klær, kaffe og tilbring natta under åpen himmel. Får bare håpe at skyene holder seg borte.

Les forrige sak:
|||
Norges kvinne- og familieforbund 100 år

15. september 1915 ble Hjemmets Vels Landsforbund stiftet med Marie Michelet […]

Close