-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Opplevelsene under sykdommen har blitt til en forestilling

Astri Hansen Juvik og Terje Tranaas kommer til Stjørdal for å gi publikum en forestilling som frembringer både latter og tårer. Foto: Tore Kolstad Astri Hansen Juvik og Terje Tranaas kommer til Stjørdal for å gi publikum en forestilling som frembringer både latter og tårer. Foto: Tore Kolstad

Da Astri Hansen Juvik fikk påvist brystkreft i 2014 ble det mange følelser å ta innover seg. Dette ledet til forestillingen «Skjerp dæ», som i dag blir fremført flere steder i landet.

– Alle har en bør de kjenner på, og det å kjenne at de kan senke skuldrene tror jeg er viktig, sier Astri Hansen Juvik.

Den 20. oktober klokken 18.00 kommer Juvik og kompanjong Terje Tranaas, kjent fra blant annet Åge og Sambandet og DDE, til Daba kafe i Stjørdal for å holde den nære forestillingen som hittil har satt folk i latter og tårer.

– Under forestillingen leser jeg opp livsfilosofiske tekster, kombinert med rolig musikk som Terje står for. Det er humor, men også ting som flere kan kjenne seg igjen i. Dette medfører at mange blir både rørt og glad, forklarer hun.

Forestillingen mener hun passer godt for personer i 35- til 40-årsalderen og oppover, men også barn i barneskolealder har gitt gode tilbakemeldinger etter forestillingen.

– Den handler om en oppfordring til å være raus med seg selv og andre. Erfaringen er at folk blir berørt av tekstene og hvis jeg bare klarer å beskrive hvordan jeg har det innerst inne så rører det noe i mange, sier Juvik videre.

– Veldig tøft

Ifølge Juvik har hun alltid likt å lese og skrive, men det som virkelig satte i gang det hele var da hun i 2014 fikk påvist brystkreft. Den gang var datteren hennes kun ni år gammel.

– Det var veldig tøft, og mange opplever dessverre dette. Det medfører stor glede når det går bra, men også stor frykt for å miste det man har, forklarer hun.

Etter dette begynte Juvik å skrive om opplevelsene sine og delte noen av tekstene med sine venner, hvor hun fikk gode tilbakemeldinger. Siden har motivasjonen banet veien videre.

– Rundt 2016 ble jeg spurt om å lese for leseledere i Trøndelag, og det var da jeg fant ut at jeg kunne få med musikk i tillegg. Etter hvert har det utviklet seg og nå tilbyr vi noe som løfter folk, og som får de til å føle seg sett og forstått, sier hun videre.

Foreslo seg selv

Samarbeidet med Tranaas startet veldig tilfeldig, forklarer Juvik.

– Jeg kjente Terje litt fra før, og tok derfor kontakt med han for å høre om han visste av noen som kanskje ville samarbeide med meg. Da foreslo han seg selv, og det synes jeg er veldig gøy, forklarer hun.

Til prosjektet har de fått støtte fra kulturrådet, og premieren gikk av stabelen allerede i mars. Sist uke var de på Vikhammer i Malvik, hvor mottakelsen var god.

– ­ Vi ønsker at folk skal få slippe til med alt av følelser rundt det. Det skal være et pusterom på sett og vis, sier Juvik avslutningsvis.

Les forrige sak:
Innstilles som ny kommunedirektør

Close