22 °C Stjørdal, NO
21/05/2019

Oppretter straffesak etter gaupefunn

|| En død gaupe ble funnet av dykkere fra Frosta froskemannsklubb og tatt opp av sjøen lørdag. Gaupa var fastbundet i en stein rundt halsen, og politiet har opprettet straffesak og startet etterforskning etter funnet i Fættenfjorden.||

Politiet er interessert i tips og opplysninger som kan gi dem flere spor etter at en død gaupe ble funnet av dykkere lørdag. Froskemann Ronald Raasch og hans kolleger på Frosta skulle dykke ute på en lekter i fjorden da de tilfeldig fikk se dyret på bunnen av fjorden.

–       Vi var på vei tilbake mot E6 og i vannet da dette dyret viste seg på bunnen. Vi filmet det med undervannskamera. Filmen ble sendt til Fylkesmannen for analyse, og det var Fylkesmannen som igjen kontaktet politiet, forteller Raasch. Miljøkoordinator og politioverbetjent Rune Sørholt hos politiet i Nord-Trøndelag sier dyret ble tatt opp av sjøen og har vært til en foreløpig obduksjon. Gaupa er sendt videre til Veterinærinstituttet i Trondheim for ytterligere dokumentasjon og søk etter dødsårsak. Rune Sørholt i politiet viser til at dyret som er bekreftet å være en gaupe hadde et tau rundt halsen som i den andre enden var festet til en stor stein.

–       Dere har opprettet straffesak og starter nå etterforskning?

–       Ja, selv om dyret ser ut til å ha ligget en stund i sjøen, starter vi rutinemessig etterforskning i saken. Det er som kjent jakt på gaupe i deler av landet, men ingen naturlig konsekvens av dette at dyr skal behandles på denne måten. Vi ønsker gjerne tips i saken, sier politioverbetjent og miljøkoordinator Rune Sørholt, som bekrefter at funnet av gaupa ble gjort på Levanger-siden av kommunegrensen.          

Mere om gaupe og jakt på arten

Skal man drive jakt i Norge må man være registrert i Det Norske Jegerregistret og ha betalt jegeravgift. Den som er fylt 16 år kan utøve jakt eller fangst etter å ha bestått jegerprøven. Etter å ha bestått jegerprøven blir man registrert i Jegerregisteret. Kvotejakt på gaupe kan gjennomføres i medhold av Naturmangfoldloven av 1.7.2009. Lov om viltet av 29.5.81. Forskrift om utøvelse av jakt og fangst av 22.3.02 med endring 1.9.05. Forskrift om forvaltning av rovvilt av 18.3.05 og vedtak i regional rovviltnemnd. Kvotejakt er definert som ordinær jakt på et bestemt antall individer av en viltart med hjemmel i viltlovens § 9. Kvoten fastsettes av offentlig myndighet (Rovviltnemnda), med bakgrunn i at gaupe er oppført som en jaktbar art i Norge med egen jakttidsramme.  Det er ikke gitt dyr på kvoten i Stjørdal og Levanger i denne jaktperioden.

Coop Storlien artikkelnivå

Les forrige sak:
||
SV markerer kvinnedagen

 –Vi ønsker både menn og kvinner i alle aldre og uansett […]

Close