1 °C Stjørdal, NO
05/12/2019

Optimist før rypetelling

Fredag slippes hundene i rypetaksering

Slik er hundene som deltar på taksering "kledd". (Foto: Privat) Slik er hundene som deltar på taksering «kledd». (Foto: Privat)
Ditt Apotek Hellsenteret  Mobil

Det nærmer seg jakttid og allerede fredag starter årets rypetaksering.

– Nå er det tid for å foreta rypetaksering eller telling av rype i fjellene for å få en best mulig oversikt over rypebestanden før jakta starter. Takseringen foregår med hund før båndtvangen oppheves, forteller utmarkssjef ved Meraker Brug, Jakob Haugen.

I Meråker vil takseringen foregå i perioden 9-18. august på terreng rundt om i hele kommunen. Avhengig av terrengstørrelse vil takseringen gjennomføres i løpet av to til fire dager i det enkelte området.

– Takseringen foregår med bruk av fuglehunder som slippes som under ordinær jakt. Taksørene følger et linjesystem som er likt fra år til år. Telleresultatene registreres og oversendes Norsk Institutt for Naturforskning/Høgskolen i Innlandet som gjør bestandsestimeringer. Takseringen gjennomføres etter tillatelse fra Meråker kommune med dispensasjon fra båndtvangsbestemmelsene. Som bildet viser vil de hundene som benyttes bære et spesielt dekken under takseringen, forklarer Jakob Haugen.

Takseringer som dette gjennomføres årlig og gir grunneierne det beste grunnlaget vi kan få til å forvalte rypebestandene.

– Etter en fin oppgang i rypebestanden i fjor er det med spenning vi og mange jegere ser fram til årets jakt. Men i første omgang er vi spent på tellingene. Det var fin vårbestand, en dårlig forsommer kan gi litt bekymring for årets produksjon, men vi og jegerne er evige optimister, sier utmarkssjef Jakob Haugen, som er ekstra optimist dersom det gamle jungelordet om at mye multe gir mye rype. – Det er iallfall mye multe så det lover godt, mener Haugen.

Les forrige sak:
LYTTER OG REGISTRERER: Tom Roger Østerås (t.v.) er Nord-Norge-ansvarlig for fugleprosjektet, mens Gunnar Uglem er en av mange fugleinteresserte som går sine faste kilometer og lytter etter fugler hvert eneste år.
Teller fugler for å overvåke naturen

- Utviklingen av de ulike fugleartene er en av de viktigste faktorene for å si noe om endringer og tilstand...

Close