10 °C Stjørdal, NO
21/09/2020

På blomsterjakt ved slottsruinene

Arnt Steinvik (87) og Tor Bjørgen (85) er erfarne blomsterjegere

BLOMSTERKYNDIGE: Arnt Steinvik (87) og Tor Bjørgen (85) var ansvarlige for Villblomstens dag i 12 sesonger. Denne dagen fant de eksemplarer av kommuneblomsten ved Steinvikholm slott. BLOMSTERKYNDIGE: Arnt Steinvik (87) og Tor Bjørgen (85) var ansvarlige for Villblomstens dag i 12 sesonger. Denne dagen fant de eksemplarer av kommuneblomsten ved Steinvikholm slott.

De har årelang erfaring med å kartlegge floraen. Botanikerne Tor Bjørgen (85) og Arnt Steinvik (87) er spesielt på utkikk etter den gule broddbergknappen – også kjent som Stjørdals kommuneblomst.

Det var i sin tid professor og botaniker Olav Gjærevoll som mente broddbergknappen burde foreslås som kommuneblomst for Stjørdal. Bakgrunnen for dette var den rike forekomsten og den nordligste utbredelsen i Trøndelag. Broddbergknapp (Sedum rupestre) vokser gjerne på berg og vegetasjonsfattige steder. To botanisk interesserte personer med årelangt medlemskap i Norsk Botanisk Forening er Tor Bjørgen og Arnt Steinvik.  De vært guider på arrangementet Villblomstens dag gjennom 12 sesonger og delt blomsterglede med mange. Nå tok de turen ut til Steinvikholm slott for å lete etter kommuneblomsten.

KOMMUNEBLOMSTEN: Den er gul og grønn og vokser gjerne på bergene. Stjørdals kommuneblomst er broddbergknapp (Sedum rupestre).
KOMMUNEBLOMSTEN: Den er gul og grønn og vokser gjerne på bergene. Stjørdals kommuneblomst er broddbergknapp (Sedum rupestre).
– Se der oppe

– Se der oppe i berget, der er noen gule blomster. Kan det være broddbergknapp? Arnt Steinvik er lommekjent på holmen nord på Skatval. Helt siden barneårene som nabo har han gjort seg kjent med middelalderborgen og senere dens flora.  De fleste eksemplarer av kommuneblomsten er avblomstret for sommeren, slår herrene fast i jakten på de vakre, gule blomstene. Da kommunen i 2002 skulle velge sin blomst, var også humle blant forslagene. Humleblomsten er i lang tid benyttet som smaksforsterker og til konservering ved brygging av øl. Andre spennende vekster som herrene fremhever er krattslirekne, norsk timian, knollerteknapp og bergasal. Våren med sin blomstring er den mest interessante tiden på året.

Bjørgen og Steinvik mener at Stjørdal har en spennende og variert flora. Flere av plantene og vekstene som vokser vilt skaper interesse blant de med sans for botanikk. På flere av turene med Villblomstens dag, der Tor Bjørgen og Arnt Steinvik har guidet, er det oppdaget sjeldne arter.

Lovte hundre kroner til den som fant en ny art

– Jeg husker vi lovte ut hundre kroner til den som fant en plante vi ikke hadde påvist tidligere. Vi slapp å betale, for nye arter dukket sjelden opp. Morsomt og interessant var det å vandre i enga og på bergene. Nå holder ikke lenger helsa til å klatre i bergene, sier Tor Bjørgen. Ute ved brygga på Steinvikholm påviser de blomsterkyndige herrer en bestand av den gule og grønne kommuneblomsten.

– Se her, det er noen eksemplarer som blomstrer og kan fotograferes, sier Arnt Steinvik og Tor Bjørgen. Tidligere fant de kommuneblomsten på vestsiden av holmen. Disse er forsvunnet nå, bemerker pensjonert lærer Tor Bjørgen. Det var i 1987 at Bjørgen som vokste opp i Forbordsgrenda på Skatval tok sin hovedfagsoppgave i botanikk. Rapporten over floraen er arkivert på Stjørdal bibliotek. Arnt Steinvik fikk interesse for botanikk som elev på Skjetlein landbruksskole i 1952, da et herbarium skulle kompletteres som skoleoppgave. Etter 12 år med Villblomstens dag, og utallige turer ute i jakten på vår spennende flora, håper de to voksne herrer at yngre krefter snart kan overta stafettpinnen med å formidle den varierte floraen i Stjørdal.

Les forrige sak:
Avsluttet privatfest med 21 til stede

Politiet måtte stanse to privatfester natt til søndag

Close