8 °C Stjørdal, NO
12/07/2020

På ett hjul gjennom livet

SE VIDEO av «familien bakhjul»

STØDIG PÅ ETT HJUL: Aksel (t.v.), Martin og Ludvik Strand terper timevis på å sykle på bakhjulet. STØDIG PÅ ETT HJUL: Aksel (t.v.), Martin og Ludvik Strand terper timevis på å sykle på bakhjulet.

Stjørdalingen Martin Strand har syklet på ett hjul siden han begynte på skolen. Nå lærer han opp sønnene til å gjøre det samme.

Inne på gårdsplassen på Dregsethvegen i Stjørdal sentrum står 16 sykler parkert. Det er beholdningen med tohjulinger familien Iversen/Strand råder over, men lett henslengt rundt omkring ligger noen fremhjul. De er ikke alltid i bruk.

– Jeg lærte meg å sykle på ett hjul da jeg var sju-åtte år, og siden har jeg gjort det. Når familien på seks er på sykkeltur, sykler tre på ett hjul fremst deretter følger de andre etter, sier Martin Strand.

Sønnene tar etter

I perioder gikk det sport i å sykle på ett hjul.

– Da jeg vokste opp var jeg den eneste jeg visste om som syklet på bakhjulet, og jeg fikk mye oppmerksomhet fra andre. Etter at jeg ble eldre har jeg bare fortsatt, og jeg greier ikke sykle normalt lengre, sier han.

Sønnene Ludvik (11) og Aksel (9) følger i fars hjulspor.

– Jeg maste ikke, det var de som spurte meg om å få lov. Det har blitt noen timer med terping, og nå sykler de fint på ett hjul, sier Strand.

– Ikke skremt

Noen skavanker som følge av risikosport må man regne med.

– Stort sett har det gått bra, men vi har falt av noen ganger og slått oss. Det har gjort litt vondt, men vi har ikke blitt skremt, sier Ludvik og Aksel, som lærte seg å sykle uten støttehjul da de var to år gamle.

Storforbrukere

Familiens 16 sykler får kjørt seg.

– Senest i går gikk det et dekk, og Moksnes Sport er glade i oss. Vi er storforbrukere av sykkeldeler, sier Strand.

Lise Iversen, Strands samboer og mor til Oliver (5), er det den eneste som ikke har forsøkt seg på ett hjul.

– Jeg kan ikke, og vil ikke heller, men etter hvert kommer nok Viktor (4) og Oliver til å forsøke seg, sier hun med et smil.

Les forrige sak:
PÅ BESØK I SLÅTTEENGA: Her er fra venstre: Ordfører Ivar Vigdenes, fylkesmann Frank Jenssen, bonde Trond Olav Beitland, landbruksdirektør Tore Bjørkli, jordbrukssjef Ingeborg Forbregd, Atle Horn og Jannicke Larsen fra næringsavdelingens landbrukskontor.
Storbesøk i slåtteenga

- Her kan vi tilby opplevelser for livet

Close