6 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Pandemien tvang ham tilbake til behandlingsbenken

– For å overleve må vi brette opp ermene, sier Svein Wik

Svein Wik har vært nødt til å permittere alle ansatte siden mars i fjor, dette inkludert seg selv. Nå henter han frem sin indre gründer og satser i sitt tidligere selskap. Svein Wik har vært nødt til å permittere alle ansatte siden mars i fjor, dette inkludert seg selv. Nå henter han frem sin indre gründer og satser i sitt tidligere selskap.

Etter et krevende år for reiselivsbransjen slipper Svein Wik roret. Nå gjenopptar han sitt andre selskap og vender tilbake som terapeut.

– For å overleve i denne situasjonen må vi brette opp ermene og finne på noe nytt, sier Svein Wik.

180 reisedøgn

57-åringen har siden 2016 drevet reiseselskapet Arctic Wildlife Tours AS, som arrangerer reiser til arktiske strøk som Grønland og Svalbard.

– Jeg startet så smått opp i 2011 gjennom en annen bedrift, før jeg etablerte selskapet i 2016. Jeg ønsket å satse på dette, og det gikk over all forventning, forklarer Wik.

Før dette arbeidet gründeren i sitt andre selskap Muskelterapeut Svein Wik AS, som han for øvrig la på hylla for nærmere to og et halvt år siden. Siden har han satset fullt og helt på reisevirksomheten, frem til mars 2020.

– Vi hadde i 2019 nærmere 180 reisedøgn, mens det i 2020 lå an til enda mer aktivitet. Da koronapandemien kom måtte vi dessverre kansellere alt, sier han videre.

Doblet omsetningen

Siden 2019 har selskapet Arctic Wildlife Tours AS en omsetning på like over seks millioner kroner. På ett år har selskapet doblet omsetningen med et resultat på nærmere 12 millioner kroner.

– Vi har hatt en god økning omsetningsmessig, selv om alle ansatte i tillegg til meg selv har vært permittert siden mars, forklarer Wik.

Selskapet har i dag åtte ansatte, inkludert lederen selv. Flere av de ansatte er guider på kortidskontrakter, mens andre har deltidsstillinger.

– Noen av de ansatte bor i Longyearbyen, mens en kvinnelig ansatt bor i Oslo hvor hun til daglig arbeider som politi. Hun guider et par turer i året. De har forskjellig bakgrunn, og vi har opplevd utrolig mye. Det er nok noe av drivkraften bak, sier han.

Kansellerer nok et år

Det var allerede i mars 2020 reisevirksomheten begynte å kjenne på konsekvensene av pandemien. Som flere andre var også Wik overbevist om at situasjonen ville snu til det bedre etter noen måneder. Slik ble det imidlertid ikke.

– Vi hadde noen reiser i april med kinesere, og dette så vi raskt ble trøbbel da viruset brøt ut i Kina. Men jeg hadde aldri trodd at vi skulle sitte her på andre året og fremdeles kansellere reiser, forklarer han.

Ifølge Wik har det hendt seg at han har tenkt at det kunne vært greit å hatt en psykolog i nærheten det siste året, som er blitt et år han sent vil glemme og som han har trøbbel med å beskrive helt hvordan har vært.

– Man kan i hvert fall ikke tenke på hvor mye man har tapt. På mange måter føles det ut som å begynne helt på nytt. Jeg vet det ikke er sant for kontaktene er der, men det er ganske tungt å komme seg gjennom denne krisen og samtidig skulle tenke på å satse igjen, sier han videre.

Trekker frem behandlingsbenken

Som gründer er Wik vant til å tenke nytt og se muligheter. Etter ett år med flere nedturer, velger han nå å gå tilbake som muskelterapeut i sitt eksisterende selskap Muskelterapeut Svein Wik AS.

– Jeg drev selskapet i flere år før jeg startet opp med reiser. Her hadde jeg flere firmaavtaler med blant andre Scandic Hell og sponsoravtaler med idrettsutøvere som Marte Elverum og Martin Kristoffersen, da han var på landslaget, forklarer han.

På sitt kontor i Værnesgata 9 vil han nok en gang ta imot privatpersoner, idrettsutøvere eller avtaler gjennom bedrifter.

– For å overleve i denne situasjonen må vi brette opp ermene og finne på noe nytt. Jeg ønsker å gå tilbake nå, i hvert fall frem til reiseaktiviteten bedrer seg. Vi må tenke nytt hele tiden, være løsningsorientert, og jeg tror dette blir et godt valg, sier han avslutningsvis.

Les forrige sak:
Yngve Hognes (t.v.), Sølvi Balstad og Rolf Balstad gleder seg til kjedebyttet fra første juni.
Møbelgigant skifter kjede

- Vi har hatt beilere fra alle de store møbelkjedene

Close