-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Påskefjellet

PÅSKEFJELLET – PÅSKEMINNER

 

Mitt påskeminne er tur med familien. I ryggsekken, av merke ”Bergans”, i den var det kakao, blodappelsin, kokesjokolade, som ble delt ut med en rute på hver, og den gule vaselinesken.

 

Alle hadde treski og bambusstaver og transporten var traktor. Hele familien måtte klemme seg sammen enten i skuffen foran på traktoren eller bak på en platting som var festet med ståltråd.

 

 

Forandringene frem til i dag er store. Nå kjøres det bil helt frem til hytta eller det brukes snøscooter til transport av mennesker og matvarer.. I ryggsekken er det nok fremdeles kakao og appelsin. Sjokoladen er byttet ut med kvikk-lunch og solkremen er med solfaktor.

 

Påskedagen i år er den 24.april og det er den seneste påsken på 11 år.  Denne dagen kan variere mellom 22.mars og 25.april. Disse variasjonene gjør at dersom en skal være på fjellet i påsken er det enkelte ting en må tenke på ut fra hvilket tidspunkt på vinteren påsken er.

 

Skiutstyr/smøring

Rune Iversen ved Intersport Hellsenteret forteller om godt salg av skiutstyr. Noe kan nok skyldes at sportsbutikkene i Trondheim har pakket vekk vinterutstyret, mens de ved Intersport har dette fremme til over påske.  Det selges både turskipakker og smørefrie ski. I år med sen påske kan det være en fordel med brede ski dersom det er våt og løs snø forteller  Iversen.

 

 

”Det har blitt solgt veldig mange smørebord og smørejern. Mange har kjøpt for å ha det fast på hytta.”

Hva med de som ikke kan preparere sine ski, får de hjelp her?

”Her hjelper vi alle. Både med preparering av gamle ski og tilpassing av nye ski” sier Iversen som tilføyer at det ikke er noen heksekunst å lære seg å preparere sine egne ski.

 

Når det gjelder skismurning så er det mange typer å velge i, både på tube og boks. Glidere i mange forskjellige farger og prisklasser. Det er vanskelig å velge for en som er ukjent med hva som skal brukes og for hvilket føre.

 

Har du noe smøretips for årets påske?

”Ved frostnetter og skare på formiddagen, sol og våt snø utpå dagen så er mitt smøretips Universalklister på tube. Den er best fordi den sitter lengre enn den på sprayboks.”

Til slutt vil Iversen legge til at det er viktig å rengjøre skiene når påsken er over. Da må de settes inn med glider slik at ikke sålen tørker. På den måten holder skiene lengre og en slipper jobben med å rense skiene før første skitur neste vinter.

 

Hjelp og sikkerhet  i fjellet

Mens turistene er på fjellet i påsken så er det og noen som er på vakt for å hjelpe de av oss som vil trenge det.

Norsk Folkehjelp i Tydal har 10 – 12 aktive medlemmer som går på turnusliste i påsken.

Børge Aas forteller at de skal prøve å få til noen kveldsturer med sine scooterpatruljer. De vil patruljere Storerikvollen – Nedalshytta – Sylene.

Hvor mange turer er væravhengig og Aas vil oppfordre turistene som skal ut på lange turer å være kledd for fjellet og huske at været fort kan slå om. Det bruker å være bedre vær ved sen påske, men det kan også da fort blåse opp. Mildvær kan gi dårligere føre utpå dagen, noe som kan føre til at en bruker lengre tid enn beregnet.

”Det er viktig at de som skal ut på tur sjekker vær – og føremeldingene. Er skituren i nærheten av svenskegrensen kan en søke på nett på SMHI, som er det svenske metrologiske, og få værprognoser for fjellet. Ha med ekstra med klær og mat, og det er ingen skam å snu”.

 

Aas forteller at mange stoler på at de kan få i hjelp på mobil i fjellet, men slik er det ikke. Det er dårlig med dekning i enkelte områder. Kart og kompass er derfor viktig å ha med seg.

 

Nedalshytta, Storerikvollen og Schulzhytta har åpent til 2.påskedag, 25.april.

 

 

Ved lensmannskontoret i Selbu og Tydal forteller Eivind Guldseth at de har tre snøscootere til disposisjon. Det vil ha oppsyn med ferdsel i utmark og patruljeringer på forskjellige steder i fjellet i Selbu – Tydal- Meråker og Stjørdal. Dette vil være et samarbeid med Stjørdal Lensmannskontor.

 

Kontrollene består av undersøkelse av kjøreløyver, hjelmbruk, promille og kjørebøker. Det er spesielt kjørebøker som det blir slurvet med. De skal føres FØR turen starter og mange glemmer dette, og ved kontroll kan det bli anmeldelse for den mangelen.

 

Sterk påskesol i år

I en pressemelding advarer Kreftforeningen mot sterk påskesol dette året. Ved sen påske står solen høyere på himmelen og i år er det målt rekordlave ozonverdier i Arktis som påvirker UV- strålingen hos oss.  Sol og snø øker risikoen både for å bli solbrent og snøblind. Det oppfordres til å bruke solkrem med høy solfaktor, minst faktor 15, og solbriller som beskytter mot UV- stråling.

 

 

Sjekk UV-varsel på yr.no og råd om solbeskyttelse på solvett.no

 

Pakk sekken, dra ut i naturen, slapp av enten alene eller sammen med andre. Kjenn at kroppen fylles av ro og glede over å ha en slik natur rundt oss.

Les forrige sak:
Foto: Påske marsipan - nidar.no
Hva inneholder marsipanen?

    Hva inneholder påskemarsipanen?   Påsken er høysesong for marsipan. […]

Close