6 °C Stjordal, NO
21/02/2020

​​Påskesol-vett​

|| ||

–Fjellvettreglene burde også hatt med et punkt om solbeskyttelse, sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1.Hun forteller at vi trenger litt sol for å fylle D-vitaminlagrene våre, men at det er viktig å forebygge solforbrenninger. Den vinterbleke huden vår er ekstra utsatt for å få soleksem, og det er viktig ikke å sole seg for lenge om gangen den første tiden og være ekstra nøye med å bruke høy faktor.

-UV-indeksen er like høy en solfylt skitur i påsken med nysnø, som en solskinnsdag i Afrika, forteller Sandvik. Siden barn er ekstra utsatt på grunn av sin tynne hud er det viktig å beskytte barna godt. Hun oppfordrer til å sjekke UV-varselet for familiens reisemål.

Snekker’n Boligmesse

Solkremen bør smøres på cirka en halv time før man skal ut i sola. 

-Bruk nok solkrem og gjenta med jevne mellomrom, råder farmasøyten. Solstifter er ypperlige å ta med seg i lommen, og er lette å påføre ekstra utsatte områder som nese og ører. –Husk solbriller til både voksne og barn, minner Sandvik om.

Er det kaldt og man ønsker å bruke kuldekrem i tillegg, skal solkrem tas på først. -Vent cirka en halv time før du tar på kuldekremen. Dette for at vannet i solkremen skal rekke å fordampe, forteller Sandvik. En kuldekrem verken beskytter mot, eller forhindrer, frostskader. Kremen legger seg som et beskyttende lag og reduserer fordamping av fuktighet fra huden slik at den blir mindre tørr.

Gnagsår oppstår gjerne når huden utsettes for vedvarende gnissing. Huden blir rød og varm og etter hvert dannes det væskefylte blemmer som det til slutt går hull på. Nye eller for trange sko er vanlige utløsende årsaker, og en liten blemme kan legge en demper på eller i verste fall ødelegge hele fjellturen.

Farmasøyten har følgende råd for å forebygge gnagsår:

·  Pass på å ha gode sko som sitter godt. Kjøp sko i god tid før du skal på langtur og bruk dem jevnlig i forkant. På den måten myker de seg opp og former seg etter foten din.

·  Erfarne fjellfolk forbereder gjerne huden noen dager i forveien med fotbad, fjerning av hard hud og en god fotkrem.

·  Unngå grove ullsokker nærmest huden, bruk en fin tynn strømpe under.

·  Bruk anti-gnagsårstift eller silketape på huden der sko eller lignende kan gnisse.

·  Ved lengre turer/frykt for gnagsår kan det være lurt å legge på Compeed gnagsårplaster fra starten av som forebyggende.

Du bør alltid sørge for å ha liggende et utvalg med legemidler og litt sårmateriell i tilfelle noen skader seg eller blir syke på hytta. Sjekk jevnlig at du har det du trenger og at midlene ikke er utgått på dato.

Fjellvettregel nr 9 sier at vi skal grave oss ned i tide.

-Husk at man også må smøre seg med solkrem i tide, avslutter Gunhild Kile Sandvik.

Les forrige sak:
||
Får stykket spilt

Regi er ved Rita Abrahamsen, scenografi ved Marie Steen Löwendahl. Medvirkende: […]

Close