15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Pass på huden i påskesola

Er du klar for påskefjellet?

Nå er påsken rett rundt hjørnet og uansett om du skal være hjemme eller skal på påskefjellet, er det viktig å være godt forberedt, råder farmasøyt Kamiran Sulaiman i Ditt Apotek Hell. Solen er sterk og det kan lett oppstå småskader ved fall. Er man godt forberedt, er det lettere å nyte ferien hvis uhellet plutselig skulle oppstå.

 

Påske på fjellet

Ole Hermod Sandvik

Lange skiturer er deilig, men gnagsår kan sette en stopper for gleden. Dersom skistøvlene ikke har vært så flittig brukt før i år er det lurt å forebygge med en gnagsårstift for å gi huden litt ekstra beskyttelse. Erfarne fjellfolk forbereder gjerne huden noen dager i forveien med fotbad, fjerning av hard hud og en god fotkrem. Unngå grove ullsokker nærmest huden, bruk en fin tynn strømpe under. Anti-gnagsårstift eller sportstape på huden der fottøyet gnisser er gode forebyggende tiltak. Ved lengre turer med frykt for gnagsår kan det være lurt å legge på gnagsårplaster forebyggende fra starten av.

Det kan være lurt å ha et lite utvalg av plaster i sekken. Det veier ikke mye, men kan være viktig for den gode turopplevelsen. Så sent på vinteren er det lett at snøen blir isete og hard, og det kan være skummelt å falle.  – Det finnes egne førstehjelpspakker som inneholder det mest nødvendige du måtte trenge der og da, sier Kamiran Sulaiman.

 

Slik beskytter du huden i påskesola

– Vi drømmer alle om strålende solskinn, og gleder oss til å kjenne varmen. Litt sol trenger vi, men påskesola er sterk, snøen reflekterer solstrålene og oppe i høyden er det viktig med god beskyttelse for vinterblek hud. I tillegg er den vinterbleke huden vår ekstra utsatt for å få soleksem.

Smør deg inn ca en halv time før du skal ut i sola og bruk nok solkrem. Det finnes egne solprodukter spesielt beregnet for ansiktet. De er mindre fete enn dem som er ment for kroppen. Solstifter er ypperlige å ta med seg i lommen, og er lette å påføre ekstra utsatte områder som lepper, nese og ører. Barn er ekstra utsatt på grunn av sin tynne hud, så husk å beskytte barna godt, både med solkrem og solbriller. Det er viktig at man ikke glemmer øynene i høyfjellssola. Solbrente øyne, snøblindhet, kan være veldig smertefullt.

 

Påske i byen

Det er mange som bruker ferien hjemme, og selv om man er i vante omgivelser, kan det være lurt å være føre var. Påskesola frister mange og uansett hvor du er, er det viktig med god solbeskyttelse, råder farmasøyten. Sola er sterk og på vinterblek hud er det viktig med høy beskyttelse. I tillegg er det viktig å gi leppene god beskyttelse og man burde bruke solbriller når man sitter i solveggen.

For de med båt, er dette årstiden hvor båten skal klargjøres før våren. Mange benytter tiden også til hagearbeid. Det kan lett oppstå sår- og kuttskader, og en førstehjelpspakke inneholder det du trenger når uhellet først er ute. Hvis ikke man vil investere i en hel pakke, bør man sikre seg et godt utvalg av ulike sårplastre, råder Kamiran Sulaiman.

Er man forberedt og har utstyret i orden, så burde påsken bli en drømmepåske uten plagsomme skader som man ikke får pleiet i rett tid, avslutter Kamiran Sulaiman.

Ønsker du mer informasjon om hvordan du burde forberede deg til påsken og våren, kom innom apoteket – vi hjelper deg gjerne! Ditt Apotek Hell ønsker alle en riktig God Påske!

Les forrige sak:
Rock Steady på Uptown

Rock Steady entrer scenen på Uptown bar hele påskehelga! For ikke […]

Close