11 °C Stjørdal, NO
24/04/2019

Pass på miljøet!

 

Først var det et musikalsk innslag ved Sunniva Unsgård og Jon Kristian Bye som også kommer tilbake senere på kvelden.

Ole Vig-prisen går denne gang til forfatteren Ingrid Storholmen fra Verdal. Leiar i Ole Vig-utvalget, Lars Moa, berømmer Ingrid Storholmen som en av Norges mest spennende yngre forfattere med stor evne til nytenkning.

 

Ny Ole Vig biografi

Coop Storlien artikkelnivå

Han benytter også anledningen til å fortelle at Nord-Trøndelag Fylke nå har bevilget 250.000 kr. til arbeidet med en ny og mer lesevennlig biografi om Ole Vig enn de gamle skriftene. Stjørdal kommune har tidligere bevilget samme beløp etter at Moa tok opp saken i en interpellasjon til ordføreren i vår.

Forfatteren Arild Bye har fått oppdraget å skrive bok som skal gis ut på Aschehoug forlag. – Nå har fortatteren heldigvis god tid på seg, men det er håp om utgivelse i 2014, sier Moa.

 

Ole Vig vinner

Prisvinneren Ingrid Storholmen takker for tildelingen og leser opp utdrag fra fire av sine fem bøker. Spesielt sterkt er det å høre beretningen fra Tsjernobyl lørdag 26. april 1986.

 

Miljøprisvinner

Journalist og miljøaktivist Kjell Arnfinn Aune er tildelt Stjørdal kommunes miljøpris for 2011. Komitéleder Merethe Strand Hamborg leser opp statuttene: “Aune får prisen for sitt langvarige virke med å sette fokus på naturmangfoldet i Stjørdal. Han stiller opp for å dele sin kunnskap med andre og for å ivareta naturen. Han deler sin kunnskap i frivillig innsats og naturutøvelse. Han er flink til å engasjere folk rundt seg. Særlig forhold til skog og strandsone er saker som han har løftet fram”.

Kjell Arnfinn Aune takker for priser med et lite bildekåseri som starter med et bilde av Arne Moksnes (som ennå ikke har fått miljøprisen) og Per Aunet (bosatt på Levanger). – Hvordan hadde landskapet bak dem (Forramyrene) vært uten deres innsats, spør han og tar med forsamlingen i en lett vandring blant små og stor rovfugler, ugler, mennesker i møtet med naturen og bjørn i Finland.

– Miljø og omgivelser, hvordan tar vi vare på det til kommende generasjoner? Et bilde fra Hellstranda understreker hvordan den er utsatt for utbyggingspress. Respekt for naturen gjennomspeiler vandringer der Aune imidlertid er positiv til en mer aktiv bruk av Langøra til beste for Stjørdal befolkning – på naturens premisser. Men han er betenkt over disponeringen av Molovika.

 

Kveldens konferansier er Håkon Alstadheim som nettopp understreker behovet for aktører som stiller kritiske spørsmål på vegne at naturen.

 

Kulturprisvinner

Forfatter Hans Olav Løkken er tildelt Stjørdal kommunes kulturpris for 2011. Hamborg: – Han får prisen for sin store innsats når det gjelder innsamling og formidling av historie fra Stjørdalsdalføret. Det er nok å nevne at 400 mennesker stiller opp til historisk vandring på Værnes under ledelse av prisvinneren.

Løkken takker for prisen og retter først en takk til Terje Julseth og Kåre Olav Skolmli for deres bidrag til hans arbeid. Han takker også Ole Myrbekk som flittig brukte Løkken i messa på Værnes. – Da tenkte jeg, kanskje kan min innsats glede andre, sier Løkken som tar forsamlingen med på en lang historisk reise i tid og rom med understreking av Stjørdals sentrale plass i Norgeshistorien. Vi møter ættlingen fra Skralttjønna som sitter på en flybase i USA med ordre om å slippe atombomber over Moskva. Kontrabeskjed kom i siste øyeblikk.

Hans Olav Løkken må oppleves – en skriftlig gjengivelse yter ikke den fulle respekt. Hva får han ikke ut av en trestamme i Fersdalen. Ikke minst har han sterke beretninger om kvinner og hvilke prøvelser de har møtt i hverdagen. Nå er Løkken på markedet med sin krønike nr. 11.

 

Etter utdelingen var det en enkel mottakelse med ordfører Johan Arnt Elverum som vert i Stjørdal rådhus.

 

 

Gratulerer til prisvinnerne!

 

 

Les forrige sak:
Åshild Mundal har hatt et godt 2011 hittil.
Nominert til Luttpris

Stjørdalsbosatte Mundal frå Luster har fått en pangstart på solokarriera fra […]

Close