5 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Penger til bruarbeid

- I dag er det ei fredelig elv, men Sona kan være agressiv og mønstre store krefter, sier Dagfinn Storflor t.v. her sammen med Odd Magne Storflor og ordfører Johan Arnt Elverum.

 

For tirsdag 16. august 2011 bød på enorme mengder nedbør. Meteorologisk Institutt meldte at døgnverdien for Østås i Hegra var 71,7 mm. De enorme vannmengdene skapte store krefter. Det første til betydelige skader på brufundamentet på brua som går over Sona bort til forsamlingslokalet Bergly og 17 husstander.

 

Brua var stengt i et par timer mens situasjonen ble avklart. Snart var vannstanden normal igjen. Beboerne hadde aldri opplevd slike vannmengder og sto igjen med ei skadet bru som umiddelbart krevde reparasjoner. En stor dugnadsinnsats ble utført. Det ble gjort et betongarbeid til en kostnad av 340.000 kroner. De totale kostnadene var 601.000 kroner.

 

Det blir ganske mange penger for hver husstand. Arbeidet fikk støtte fra Naturskadefondet, men fortsatt manglet mange penger. Derfor ble det sendt en søknad til Stjørdal kommune om støtte. Søkerne mottok et administrativt vedtak med blankt nei.

 

– Jeg fikk et par besøk på biblioteket fra Sona under mine månedlige treff som vinters tid var lagt innendørs. De fortalte om søknaden og den negative responsen. Det endte med at de borgerlige partiene i siste budsjettbehandling før jul førte opp penger til arbeid med brua over Sona på sitt budsjettforslag. De ville bevilge de 280.000 kronene som det ble søkt om. Dette punktet ble enstemmig vedtatt av kommunestyret, forteller Elverum som mandag dro på befaring til brua.

 

– Jeg kan ikke si at jeg er imponert over kommunens opptreden i denne saken, sier ordføreren når han treffer Dagfinn og Odd Magne Storflor som har arbeidet aktivt for å sikre brua.

 

 – Sona kan være agressiv, sier Dagfinn mens vi speider ut over de store vannmassene som passerer fredelig.

 

– Elva lagde seg et nytt løp her i 1937. Derfor er den så bred her rett sør for brua, sier Odd Magne som forteller at vegen inklusive brua er 560 meter lang.

 

– Det er en snill veg, sier Dagfinn.

 

– Er det aktuelt å gjøre denne vegen til en kommunal veg?

– Vi har rettet dette spørsmålet til Stjørdal kommune tidligere, men ble henvist til å vente på fullføring av planarbeid. Vi er ikke så bekymret for kostnadene ved arbeidet, men det er et stort ansvar å sikre en veg omgitt av naturkrefter. Her kommer også brøyting, sier Odd Magne.

 

– Det blir ofte sagt at vi har nok kommunale veger, sier ordføreren muntert før han konstaterer: – Det er ikke noe urimelig at dette blir en kommunal veg. Send meg en skriftlig henvendelse!

 

Der står saken.

 

Men kommunen har i alle fall bevilget 280.000 kroner til arbeidet med brua: – Pengene er ikke kommet på konto ennå, men vi skal passe på, sier Odd Magne Storflor.

 

– Du må varsle meg hvis det drøyer, hilser ordføreren før han gjør en runde forbi Bergly bort til vegens endepunkt.

Les forrige sak:
Mest penger til Stjørdals-Blink

  Etter fire år fortsetter Grasrotandelen å vokse. Over 23.000 lag […]

Close