12 °C Stjørdal, NO
24/04/2019

Per Magne foran eliten

Per Magne Siraas tok 3. plass i klasse menn 60-65 år.

 

Per Magne Siraas fra Selbu er sprekere enn de fleste på sin alder. Da Birken gikk av stabelen på Lillehammer i helga, klarte han å komme i mål noen sekunder før eliteløperne. Det holdt til en sterk 3. plass i klasse 65-69 år med tiden 3,39,22.

LILLEHAMMER: – Det var et fint, men tungt løp med trått føre. Vi gammelkara starter 55 minutter foran eliten, og jeg skjønte at noe var på gang de siste kilometrene før mål da det kom helikoptere i lufta over oss. Det hjalp litt på farten den siste kilometeren, smiler Siraas og får klaff på skulderen av eliteløper Anders Aukland som ble beste nordmann på 4. plass. Siraas gikk Birken første gang i 1975.

– Den gang kjempet jeg om totalseieren, men brakk skia og måtte ta til takke med 8. plass. Jeg har 40 NM-starter med 12. plass på femmila i Kollen i 1974 og bronse på stafetten i 1977 for Selbu som høydepunkt i en lang skikarriere. Birken hadde ikke samme statusen den gangen, men nå er rennet veldig populært. Det er fint å ha rennet som et mål å trene mot. Som pensjonist har jeg tid til å trene mer eller mindre hver dag, og synes fortsatt det er gøy å konkurrere, sier mannen som har flere medaljer fra veteran-VM på ski. Han konkurrerte mot Oddvar Brå og Ivar Formo, og var en meget habil løper.

– Jeg nådde aldri toppen nasjonalt, men har hatt utrolig mye glede av langrennssporten.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Per Magne passerer målstreken like før eliteløperne kommer i mål.

 

– Hva synes du om Birken slik den fremstår i dag?
– Løpet er fint, men med 15000 deltakere, blir det veldig kommersielt.

Alt går via internett og det er ikke alltid så lett for deltakerne, sier Siraas. Han har vunnet klassen fem ganger og har Birken og Reinsfjellrennet som sine største mål for sesongen. Den 74. utgaven av Birkebeinerrennet ble en fint renn, men ikke av de raskeste. Til det var føret for trått og vinden for sterk over fjellet.

 

Per Magne Siraas fra Selbu holdt unna for eliten og Anders Aukland.

 

Tsjekkeren Stanislav Rezac gikk seirende ut av spurtduellen i eliteklassen. Han vant på tiden 2,39,54. I kvinneklassen ble det seier til sveitsiske Seraina Boner på tiden 3,11,17. Totalt 14.854 løpere stilte til start i det 54 kilometer turrennet. Av disse kom 14.609 til mål.

Birkebeinerarrangementene er mer populære enn noensinne. Informasjonsansvarlig Ingunn Kleven opplyser at den totale omsetningen for Birkebeinerrennet, Birkebeinerrittet og Birkebeinerløpet nå passerer 80 millioner. – Rittet er størst med 40 millioner alene, mens rennet og løpet omsetter for 40 mill. Styret har bestemt at vi skal ha et overskudd på ti prosent av omsetningen. Vi er totalt 15 personer som jobber på heltid med arrangementene. I tillegg kommer 60–70 personer i de ulike komiteene og 2.000 frivillige på renndagen, sier hun.

 

14.609 løpere gjennomførte den 74. utgaven av Birken.

Les forrige sak:
Storm og styggvær

  Stjørdal Fotoklubb har vært ute i styggværet, for å forevige […]

Close