11 °C Stjørdal, NO
27/06/2019

Pianolegende til Blues in Hell

Henry Gray “Piano legend from Baton Rouge – Louisiana”. Fredag 02 og lørdag 03 September - ”Magic Mirror” & Acoustic Station– Hell Station

En av de siste blueslegender

 

Mange er blitt borte av den andre generasjons bluesmusikere. Med dem mener vi de som lagde bluesen på 1940-50- og 60-tallet. Vi tenker blant annet på Muddy Waters og Howlin Wolf, Albert King og Otis Rush, Sonny Boy Williamson og Jimmy Reed. Otis Spann, Sunnyland Slim og Pinetop Perkins var kjente og stil skapende pianister. De er alle døde.

 

Men en mann har overlevd dem alle, og han vil vi møte på Blues In Hell i september. Nemlig Henry Gray fra Kenner i Louisania. Henry ble født i 1925, og allerede som åtteåring tok han sine første akkorder på pianoet. Han spilte i kirkene og i de små klubbene i Alsen, noen få mil nord for Baton Rouge.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Under krigen var Henry med på krigen i Stillehavet, men i 1946 flyttet han til slektninger i Chicago. Bluesen i The Windy City var tøff og rå, og det som skjedde med denne musikkstilen i Chicago skulle bli trendsettende for den videre utviklingen som endte i det man i dag kaller ”Chicago blues”. Veteranepianisten Big Maceo Merriweather fattet interesse for den unge mannen fra Louisiania, og fikk han inn i bluesens innerste kretser i byen. Dette betydde at Henry havnet først i studioer sammen med blant andre Jimmy Reed, Bo Diddley, Billy Boy Arnold og andre, og deretter på scenen sammen med dem. Han spilte også sammen med Little Walter Jacobs som ga Henry oppnavnet ”Bird Breast” – ”Fuglebrystet”.

I 1956 ble Henry Gray med i Howlin’ Wolfs band, og ble værende der i 12 år. Han er dermed med på de aller beste av Wolf’s innspillinger. Henry var også med på plater av Sonny Boy Williamson, Homesick James, Lazy Lester, Otis Rush, James Cotton, Koko Taylor, BB King, Taj Mahal og Guitar Slim.

 

I 1968 forlot Henry Wolf’s band og reiste hjem til Alsen, Louisiana. Der jobbet han som ved East Baton Rouge Parish School i 15 år samtidig som han spilte ved festivaler og klubber i staten. Deretter ble han hentet fram av ildsjeler innen blues, og fikk tilgang til festivaler over hele USA og Europa. Han spilte i Mick Jaggers 55-årsdag og var med i Martin Scorseses ”Blues Piano” sammen med Clint Eastwood og andre.

I dag er Henry Gray på vegen igjen sammen med sitt faste band, The Cats, men til hell kommer han sammen med sin trofaste følgesvenn Andy Cornett og skal gjør helt nedstrippede konserter – slik de opprinnelig ble fremført med piano sang og bass/ munnspill.

 

Dette bør være en unik sjanse for bluesentusiaster til å oppleve mannen som har spilt med alle de store navnene innen blues, og som er en levende legende blant musikere og publikum. Å få oppleve Henry Gray Hell igjen har alltid vært en ønske siden han måtte fylle inn på Hell Blues Festival for avdøde Pinetop Perkins i 1994. Makan til show den gangen skulle du lete lenge etter og nå er han hele 86 år og leverer fortsatt varene så det holder.

 

Gled dere folkens for dette er historie – veldig bra historie.

 

Kilde www.bluesinhell.no

Les forrige sak:
Vannkaos ved Halsøen

Dagens kraftige regnskur skapte problemer for mange. I Halsøkrysset samlet det […]

Close