12 °C Stjørdal, NO
21/09/2019

Plattformsjefen på Heidrun

Et av mange materialer fra oljen er plastprodukter. Plattformsjef Ann-Cathrine Holmen fra Stjørdal sitter på en stol med «fire flattformben». Sin islandske kjæledegge har hun med. Denne gang innafjords ved Storvika i roligere farvann enn ute på Heidrun-plattformen. Foto: Eir J. Bue.

 

Ann-Cathrine Holmen trives på plattformdekket rundt 25 mil nord for Kristiansund, og hun fører daglig tilsyn med mannskap og sikkerhet på en av Statoil sine største olje- og gassfelt. Hittil har Heidrun frembragt ufattelige 226 milliarder kroner i verdier fra dette feltet. Holmen er ingen nybegynner inne olje og gass-næringa, også hun har hatt en start andre steder og har jobbet i 20 år i ulike posisjoner i Statoil. Ann-Cathrine tråkket sine første barnesko på Hitra. Fra hun var tre år gammel gjorde hun seg kjent med Stjørdal, da hun og familien flyttet hit. Hun er nest eldst blant fire søsken.  Hun var elev ved Halsen Barneskole og Stokkan Ungdomsskole, fortsatte på Ole Vig videregående skole med russetid året 1986. Utdanningsløpet var ikke gitt, men starten på dataalderen ga henne lyst på IT-studier. Datafag på gymnaset med programmering var ikke så spennende, så dette ble byttet ut med NTH i Trondheim og kjemifag. Prosesskjemi ga en bredere plattform for løpet frem og opp.

– Jeg startet å søke på jobber i 1991 og fant ut at Statoil trengte folk på Mongstad. Fem fra kullet mitt ved NTH fikk jobb der, sier Ann- Cathrine som inntok morsrollen året 1993. Året etter flytta familien til Trondheim. Her ventet forskningssentret på Rotvoll med seks arbeidsår knytta til forskning og utvikling. Simuleringsmodeller og oppdrag for andre enheter i Statoil ble hennes felt i denne tiden. Å holde rede på gass og væske-komponenter var hverdagslige oppgaver før driftsmiljøet i Stjørdal tok i mot henne med arbeidsfelt forretningsutvikling året 2000. Områdeutvikling med felt som Heidrun, Åsgard, Norne, Njord og Draugen var det Ann- Cathrine hadde fokus rettet mot fra landsiden.

Blikket rettet mot Norskehavet og Nordland
Ute i Norskehavet ligger Heidrun-plattformen med rundt 230 personer i arbeid til en hver tid. Ikke bare Statoil er representert her ute, men 18 ulike firma har oppgaver på Heidrun. Ut hit som plattformsjef skulle altså Ann-Cathrine Holmen bli flydd med helikopter for å lede og holde øye med alt arbeid samt ivareta HMS-arbeidet, fokus til enhver tid er sikker og effektiv drift. Det er hennes arbeid i korte forklarende trekk, men det skjedde lenge etter at hun forsket på oljeledningen fra Heidrun inn til Tjeldbergodden. Tanken var at en felles oljerørledning for feltene Halten- Nordland området skulle begrense lagerkostnader og nedetid knyttet til lossing ved dårlig vær.  Årene 2001- 04 fikk hun sine første turer offshore med skiftarbeid som produksjonsingeniør på Heidrun. Året 2007 ble hun drifts og vedlikeholdsleder på Åsgard A. Her startet leder-karrieren som førte til nye ansvarsfulle oppdrag for Statoil.

– Er ikke dette et mannsdominert yrke, og hvordan takler du som kvinne utfordringene du møter i en slik ansvarsfull jobb som plattformsjef?
– Jeg har en faglig ballast med meg og føler trygghet gjennom det. Jeg tenker ikke på at dette er mannsdominerte jobber og samarbeidet med menn på dekk eller på land er intet hinder i jobben. For noen er det heller rart å møte en kvinne som plattformsjef, men alle har respekt for hverandres oppgaver, sier Ann-Cathrine. Fra plattformdekket på Heidrun-plattformen kan hun skue i horisonten bort på Åsgard A, der er hennes søster Linn Holmen nå jobber som drift- og vedlikeholdsleder, den samme jobb Cathrine selv hadde for noen år siden. Åsgard A er et produksjonsskip, og modellen av dette skipet ble en gang testet ut før bygging hos Marin Tek på Tyholt i Trondheim.  De to søstrene Holmen har ofte en fagprat seg imellom på olje- og gass språket.
 
Regjerer på egen plattform
For Ann-Cathrine går dagene ofte ut på videomøter med Heidruns landorganisasjon på Stjørdal og flere møter med plattformorganisasjonen for å koordinere pågående og planlagte aktiviteter. Hun har også en gang hver 14.dag møte med de andre plattformsjefene fra Haltenbanken. Åsgard, Kristin og Heidrun har kontakt seg imellom også mellom plattformsjefene. Hun har vært igjennom kursing og opplevd «helvetesuka» med beredskapstrening før utsjekk som sjef.

Coop Storlien artikkelnivå

Den første tiden hun vikarierte som plattformsjef, var hun leder for driftsforberedelse på Morvin. Nå er det hun som regjerer på sin egen Heidrun- plattform. Den amerikansk-bygde platt­formen får jevnlig skarpe blikk på jakt etter regelbrudd fra Ann-Cathrine. Det glinser i stål og rustfritt i et miljø preget av høyteknologiske løsninger. Automatisering og fjernstyring preger arbeidet hele 32 meter over havoverflaten. Erfaringer fra da en bore-raiser på flere tonn deiset i dekket tilbake i tid setter henne på allerten hele tiden, et bevis på at hendelser også gir økt bevissthet.  A-standard handlingsmønster og HMS er hverdagen, og i den lille fritiden på Heidrun er det trimrommet som gjelder for Ann-Cathrine Holmen. Imens pumpes oljen opp i stort tempo med stadig nye muligheter for brønnboring rundt Heidrun. Første januar 2011 startet hun i stillingen som plattformsjef på Heidrun, og ingen ting tyder på at hun har lyst til hverken å bytte jobb eller bli landkrabbe med det første. Her ute har Ann Cathrine fortsatt mye ugjort!

 

 

Les forrige sak:
Ikke lett å finne ut av hva som er årsaken til at lysene ikke virker.
Står på for juletrivselen

  Sterk vind er sannsynligvis årsaken til at lysene var slokket […]

Close