8 °C Stjørdal, NO
26/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Polfarer til Kimen-scenen

Iskalde historier fra Børge Ousland

Det blir betydelig varmere for Børge Ousland i Kimen, men historiene blir fra iskalde episoder.

Tirsdag 22. september holder polfareren Børge Ousland (57) foredrag i storsalen i Kimen.

Tittelen på foredraget er «Over nordpolen i mørket». Børge Ousland ble gjenstand for stor oppmerksomhet da han sammen med Mike Horn seilte ut fra Nome i Alaska 28. august i fjor. Målet var å nå iskanten og fortsette på ski mot Nordpolen som ble nådd. Men det var fortsatt langt igjen til iskanten nord for Svalbard.

Det var en tur på totalt 1557 km som hovedsakelig foregikk med hodelykter. De to polfarerne fikk raskt kjenne naturens tøffeste sider på kroppen med skruis, farlige råker, kulde og mørke.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Avslutningen på turen fikk dramatiske trekk. Takket være god planlegging og rå gjennomføringsevne nådde de endelig båten «Lance» etter 87 dager på isen. Men båten ble sittende fast i isen og først etter ytterligere tre ukers kamp kom de seg løs fra isens jerngrep og kunne seile til Norge.

Børge Ousland inviterer publikum med på en spektakulær visuell opplevelse med fantastiske skildringer og historier fra den spennende ekspedisjonen. Her får folk bli med på et dypdykk i tema som eventyrlyst, samarbeid, planlegging, klimaendringenes påvirkning i Arktis – og hvordan man overvinner det umulige.

Børge Ousland har i 30 år oppsøkt krevende naturopplevelser som turer over Grønland, til Nordpolen, Frans Josef Land, Antarktis, Arktis, Den Patagonske innlandsis, Nordpassasjene og Ice Legacy med mål om å krysse de tyve største iskappene i verden.

Børge Ousland kjøpte i 2010 øya Mannshausen i Steigen der han i samarbeid med Tromsø-arkitekten Snorre Stinessen har utviklet øya til å bli et av verdens ledende landskapshotell som forener samspillet med arkitektur, natur og komfort.

Stedet har vunnet 15 internasjonale arkitektriser, sannsynligvis mer enn noe annet byggprosjekt i Norge.

 

 

 

 

 

Les forrige sak:
Damene fra Skjelstadmark Bygdekvinnelag som tirsdag jobbet på kjøkkenet var fra venstre: Anne Sofie Husbyn, Greta Synnøve Haugen, Klara Hegseth, Ida Rønsåsbjørg Buland, Åse Gresseth, Mona Raaen, Olaug Bremseth og Sigrid Klefsås.
Flere hundre «feitet seg opp»

Skjelstadmark Bygdekvinnelag inviterte til saltkjøtt og kålstappe

Close