5 °C Stjørdal, NO
21/03/2019

Politisk Pilot

Det har blitt noen sene kvelder med arbeid ved NTE-bygget på Stjørdal.


Jan Matej Berge meldte seg inn i Stjørdal AUF i slutten av 2009 da han var 13 år. Han visste ikke helt hvorfor han meldte seg inn i ungdomspartiet, men han mente at de hadde bra saker og at det var det mest appellerende ungdomspartiet. Han sier selv at han ikke er noen politisk nerd. Han kom over nettsiden til AUF bare med en tilfeldighet og senere meldte han seg inn i ungdomspartiet på Stjørdal.

 

Lærerikt med ­lederverv
Siden februar i år har Jan M. Berge vært leder i Stjørdal AUF. Da var han 14 år. Han er usikker på hvorfor han tok på seg ledervervet, men han sier at det har vært både morsomt og lærerikt. Mye av arbeidet går med på å arrangere og være med på møter. Han sier at det nesten er en konkurranse om å måtte slå forgjengeren.

– Det er masse arbeid og man må  brenne for det man jobber med. Det er veldig lærerikt, spesielt når man samarbeider med lokalpolitikerne.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Vil bli flypilot
Selv om Jan er en aktiv ungdomspolitiker har han ingen planer om å videreføre den politiske karrieren, så lenge han ikke har jobbet noen år først. Det Jan egentlig har lyst til, er å bli pilot. Inspirasjonen kommer fra faren som er hobbyflyver.

– Helt siden jeg var 3-4 år har jeg ønsket å ville bli pilot. Nå som jeg har blitt gammel nok kan jeg endelig begynne så smått å realisere drømmen. Det vil nok gi meg mer motivasjon på skolen, det å liksom ha noe å virkelig jobbe for. Etter nyttår begynner jeg med flykurs.

– Det politiske yrket er også veldig usikkert forstetter han. Jeg ville følt at det nesten var et svik hvis jeg ikke hadde arbeidet før jeg ble yrkespolitiker. 

 

Bygge opp tillit og respekt
Den største utfordringen mener han har vært å bygge opp tilliten og respekten mellom Stjørdal AUF og lokalpartiet. Han sier det også var en litt vanskelig læringsprosses å være med å diskutere sammen med de fra lokalpartiet, men det har vært en øvingssak.

 

Viktig med ­skolepolitikk
Det Jan brenner for er skolepolitikk. Han har delte meninger om hvor vidt skolene bør ligge under den offentlig sektor eller ikke. Han går selv på sitt siste år en privat ungdomsskole på Skatval.

– Jeg mener at den offentlig skole har noe å lære av de private skolene. Det er for eksempel veldig gode resultater fra de private videregående skolene sier han.

 

Treningsentusiast
På den fritiden Jan har bruker han ofte å trene, men det er ikke alltid tiden strekker til. På sommeren bruker han å sykle til Stjørdal, og på vinteren går står han på ski. Han jogger også litt når han tid og til neste år skal han begynne på Impulse treningssenter. 

 

En møteplass
Stjørdal AUF har over 170 medlemmer og Jan beskriver medlemmene i Stjørdal AUF som en utrolig bra gjeng og som skikkelig gode folk. Møtene i Stjørdal AUF er nok mer uformelle enn i andre ungdomspartier.
– Det er mange forskjellige folk som er med i AUF. Vi har både de politiske nerdene og de som kommer for det sosiale. Det har blitt en møteplass, både for det sosiale og det politiske. Vi har et stort mangfold av folk som ingen andre ungdomspartier har, forteller han.

 

 


Les forrige sak:
På bildet fremkommer noen av dimensjonene over nye Stjørdalshallen. De sammenleggbare tribunene kan sees montert på sidene. Tre fulle håndballbaner har fått plass. Kraftig dimensjonerte ståldragere i taket.
Åpning rundt hjørnet

- Det var en meget nyttig tur. Vi kunne ha reist […]

Close