3 °C Stjørdal, NO
02/12/2020

Politisk punktum etter 50 år

– Det kjedeligste jeg visste var å diskutere inhabilitet og skogsbilveier

SISTE MØTE: Lilly Kåsen møtte som varamedlem i utvalg for miljø og samfunn i sitt siste politiske møte. Slutten på en lang politisk karriere ble selvsagt markert med kaffe og kaker. (Foto: Heidi Horndalen) SISTE MØTE: Lilly Kåsen møtte som varamedlem i utvalg for miljø og samfunn i sitt siste politiske møte. Slutten på en lang politisk karriere ble selvsagt markert med kaffe og kaker. (Foto: Heidi Horndalen)

Siden 1971 har Lilly Kåsen, uten opphold, vært engasjert lokalpolitiker i Tydal. Nå er det slutt.

– Det er en tid for alt, sier Lilly Kåsen. 83-åringen var innkalt som varamedlem til periodens siste møte i utvalg for miljø og samfunn. Da ble det satt politisk punktum for en meget lang og innholdsrik politisk karriere.
– Jeg begynte vel i skolestyret. Etter hvert har jeg vært med i alle utvalg tror jeg, sier Kåsen.
I en liten periode var hun også varaordfører i kommunen hun flyttet til i 1960.
– Ordfører den gangen var Peder Kr. Aune. Jeg sa det til ham at han måtte sørge for å få nok søvn og drikke tran. Han måtte holde seg frisk, sier Lilly Kåsen og flirer.
Humøret er i orden, selv om dagen etter valget var litt tung for Arbeiderparti-kvinnen.
– Den ene datteren min ringte tirsdagen etter valget og lurte på om jeg sturet, og jeg svarte at ja jeg gjør det. Da fikk jeg beskjed om å slutte med det, men jeg kunne godt tenkt meg en litt annen fordeling her i Tydal. Så er det jo litt usunt at vi har bare to parti i bygda, sier Lilly Kåsen.

Med i alle lag

Hun er opprinnelig selbygg, men fant kjærligheten i Tydal. På småbruket var hun hjemme med barn, fjøs og kårfolket de første årene. Etterhvert som ungene vokste opp begynte hun i jobb ved Frivilligsentralen og har også vært kirketjener. Det har ikke akkurat vært tommeltvinning for 83-åringen.
– Det første jeg gjorde var å melde meg inn i sanitetsforeningen. På den måten ble jeg kjent med tydalingene. Etter Jeg har også vært innom ungdomslaget og pensjonistforeningen. Der er jeg forresten sekretær ennå, sier Lilly Kåsen.

Null uvenner

Politikken har tatt mye tid. Da hun mimret om sine nesten 50 år i lokalpolitikken i forrige uke gjentok hun det hun sa i starten av sin karriere.
– Fra første periode har jeg sagt at det kjedeligste jeg visste var å diskutere inhabilitet og skogsbilveier. Jeg ser jo i ettertid at det var viktig med disse veiene, men det var ikke akkurat det mest spennende, sier den politiske pensjonisten.
– Hva har politikken gitt deg?
– Den har gjort meg veldig bra. Jeg synes selv at jeg har vært heldig som har fått være med på alt. Så har jeg fått mange gode venner.
– Og noen uvenner?
– Nei, det tror jeg faktisk ikke, sier Lilly Kåsen.

Nei til comeback

Nå skal hun bruke tiden på det hun liker mest. Det betyr ymse prosjekt, for å sette seg i ro er ikke aktuelt.
– Jeg har skrevet slektshistorie i konfirmasjonsgave til to barnebarn. Nå ønsket den ene datteren seg det samme, så det er vel bare å gå i gang. Dessuten har jeg ei søster i Selbu som er flink til å ta meg med på konserter både i Stjørdal og Trondheim. Det setter jeg stor pris på, sier Kåsen.
– Og hva hvis nominasjonskomiteen banker på døra om fire år og lurer på om du er klar for comeback?
– Haha. Nei, du det er en tid for alt, sier Lilly Kåsen og flirer godt.

 

Les forrige sak:
23-åring skal styre kommunestyrets største parti

Dorthea Elverum blir ny gruppeleder for Senterpartiet

Close