9 °C Stjørdal, NO
30/05/2020

Politisk punktum etter 50 år

– Det kjedeligste jeg visste var å diskutere inhabilitet og skogsbilveier

SISTE MØTE: Lilly Kåsen møtte som varamedlem i utvalg for miljø og samfunn i sitt siste politiske møte. Slutten på en lang politisk karriere ble selvsagt markert med kaffe og kaker. (Foto: Heidi Horndalen) SISTE MØTE: Lilly Kåsen møtte som varamedlem i utvalg for miljø og samfunn i sitt siste politiske møte. Slutten på en lang politisk karriere ble selvsagt markert med kaffe og kaker. (Foto: Heidi Horndalen)

Siden 1971 har Lilly Kåsen, uten opphold, vært engasjert lokalpolitiker i Tydal. Nå er det slutt.

– Det er en tid for alt, sier Lilly Kåsen. 83-åringen var innkalt som varamedlem til periodens siste møte i utvalg for miljø og samfunn. Da ble det satt politisk punktum for en meget lang og innholdsrik politisk karriere.
– Jeg begynte vel i skolestyret. Etter hvert har jeg vært med i alle utvalg tror jeg, sier Kåsen.
I en liten periode var hun også varaordfører i kommunen hun flyttet til i 1960.
– Ordfører den gangen var Peder Kr. Aune. Jeg sa det til ham at han måtte sørge for å få nok søvn og drikke tran. Han måtte holde seg frisk, sier Lilly Kåsen og flirer.
Humøret er i orden, selv om dagen etter valget var litt tung for Arbeiderparti-kvinnen.
– Den ene datteren min ringte tirsdagen etter valget og lurte på om jeg sturet, og jeg svarte at ja jeg gjør det. Da fikk jeg beskjed om å slutte med det, men jeg kunne godt tenkt meg en litt annen fordeling her i Tydal. Så er det jo litt usunt at vi har bare to parti i bygda, sier Lilly Kåsen.

Med i alle lag

Hun er opprinnelig selbygg, men fant kjærligheten i Tydal. På småbruket var hun hjemme med barn, fjøs og kårfolket de første årene. Etterhvert som ungene vokste opp begynte hun i jobb ved Frivilligsentralen og har også vært kirketjener. Det har ikke akkurat vært tommeltvinning for 83-åringen.
– Det første jeg gjorde var å melde meg inn i sanitetsforeningen. På den måten ble jeg kjent med tydalingene. Etter Jeg har også vært innom ungdomslaget og pensjonistforeningen. Der er jeg forresten sekretær ennå, sier Lilly Kåsen.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
Null uvenner

Politikken har tatt mye tid. Da hun mimret om sine nesten 50 år i lokalpolitikken i forrige uke gjentok hun det hun sa i starten av sin karriere.
– Fra første periode har jeg sagt at det kjedeligste jeg visste var å diskutere inhabilitet og skogsbilveier. Jeg ser jo i ettertid at det var viktig med disse veiene, men det var ikke akkurat det mest spennende, sier den politiske pensjonisten.
– Hva har politikken gitt deg?
– Den har gjort meg veldig bra. Jeg synes selv at jeg har vært heldig som har fått være med på alt. Så har jeg fått mange gode venner.
– Og noen uvenner?
– Nei, det tror jeg faktisk ikke, sier Lilly Kåsen.

Nei til comeback

Nå skal hun bruke tiden på det hun liker mest. Det betyr ymse prosjekt, for å sette seg i ro er ikke aktuelt.
– Jeg har skrevet slektshistorie i konfirmasjonsgave til to barnebarn. Nå ønsket den ene datteren seg det samme, så det er vel bare å gå i gang. Dessuten har jeg ei søster i Selbu som er flink til å ta meg med på konserter både i Stjørdal og Trondheim. Det setter jeg stor pris på, sier Kåsen.
– Og hva hvis nominasjonskomiteen banker på døra om fire år og lurer på om du er klar for comeback?
– Haha. Nei, du det er en tid for alt, sier Lilly Kåsen og flirer godt.

 

Les forrige sak:
23-åring skal styre kommunestyrets største parti

Dorthea Elverum blir ny gruppeleder for Senterpartiet

Close