3 °C Stjørdal, NO
19/02/2019

Politisk talent vil ta større plass

|| Ann-Inger Leirtrø (58) er en av 28 politiske kvinnelige talenter i Arbeiderpartiet som nå får egen opplæring i programmet «Kvinne på topp».||

 «Kvinne på topp» kalles programmet som Arbeiderpartiet gjennomfører for å preparere enda flere kvinner til topposisjoner i politikken.

– Jeg ønsker sterkt å ta enda større plass og bli enda mer synlig i politikken, sier Ann-Inger Leirtrø.

58-åringen, som er bosatt i Hegra, og med hjertet i Lånke, sitter både i formannskapet og kommunestyret i Stjørdal. I tillegg er hun representant i fylkestinget og er medlem i hovedutvalg for kultur i nye Trøndelag fylke. Oppgavene står i kø, og det politiske livet engasjerer henne på en sånn måte at hun vil gjøre mer ut av det.

– Jeg har lang erfaring som leder i yrkeslivet, og det samme fra idrettslaget. På disse arenaene er jeg trygg, – i politikken er det litt annerledes, sier Leirtrø.

Dette er noe av grunnen til at hun var en av over 300 kvinnelige Ap-politikere som søkte om plass i «Kvinne på topp». At hun slapp gjennom nåløyet overrasker henne litt, ikke minst på grunn av alderen. 58-åringen er eldst av de 28 som fikk plass, men samtidig understreker hun at det er viktig med et stort spenn i en gruppe som dette.

– Vi er 28 damer i alle aldre, og med veldig ulik bakgrunn. Her er det alt fra ordførere til helt «vanlige» Arbeiderparti-politikere, forklarer Leirtrø.

Vil ha plass i toppen

Arbeiderpartiet arrangerer tre samlinger for de 28 kvinnene. Den første er allerede unnagjort, og den andre er rett rundt hjørnet. Erfaringene fra den første er gode for Leirtrø, som fikk sitt eget selvinntrykk bekreftet.

– Vi presenterte oss for hverandre, og vi fortalte om vår motivasjon for å være med. Da de andre skulle gi tilbakemeldinger kjente jeg meg veldig godt igjen, sier Ann-Inger Leirtrø, og forteller om sin motivasjon.

– Jeg har politiske ambisjoner, og ta må jeg ta litt større plass. På mange måter har jeg en «nestlederrolle» og jeg er opptatt av å gjøre andre gode. Nå ønsker jeg å bli like trygg i politikerrollen som i mine lederroller i jobb og frivilligheten, forklarer Leirtrø.

De politiske ambisjonene er soleklare, men i hvilken retning de går vil hun foreløpig ikke være helt konkret på. 58-åringen føler hun må ta et valg mellom kommunepolitikk og fylkespolitikk, og kanskje ikke gape over så mye i framtiden som i dag.

– Jeg har gitt tilbakemelding til partiet lokalt i Stjørdal at jeg stiller meg til rådighet.

– Er ambisjonen om å stå helt øverst på Arbeiderparti-listen i Stjørdal?

– Jeg har ikke tenkt å profilere mitt kandidatur til topplassen, men jeg har et helt klart ønske om å inneha en av de fire øverste plassene. Jeg synes det er interessant å sitte i formannskapet, sier Leirtrø, som til daglig er leder for Distriktspsykiatrisk Senter (DPS) i Stjørdal.

Arvelig engasjement

Det politiske engasjementet fikk hun inn med mors- og farsmelka. Mamma Brit Vinje satt både i kommunestyret i Ørland og i bystyret i Trondheim, mens pappa Kåre Leirtrø var en kjempe av en ildsjel i Stjørdal.

– Pappa satt i kommunestyret i Stjørdal, og han var leder i Lånke IL da han døde i 1997. Det vervet «arvet» jeg, og siden har jeg vært leder i idrettslaget, sier Ann-Inger Leitrø, som også er leder av Stjørdal Idrettsråd.

Skal bli mer «bitch»

Hun har satt seg noen små mål som hun er temmelig sikker på at hun skal klare å oppnå i løpet av «talentskolen» i Arbeiderpartiet.

– Jeg må bli mer impulsiv og løssluppen. Tilbakemeldingene fra de andre kvinnene jeg traff på «Kvinne på topp» er de samme som jeg kjente på selv. Jeg har mye kunnskap om mye, men jeg må bli enda flinkere til å anvende det. Så skal jeg jobbe mye med å frigjøre meg fra manus når jeg snakker i politiske møter, sier Ann-Inger Leirtrø.

DPS-sjefen og Arbeiderparti-politikeren har vært leder i yrkeslivet i mange år. Levende engasjert i sitt fag og sine medarbeidere har hun erfart at det fungerer godt som leder. Samtidig innser hun at noe «snillisme» må hun kvitte seg med.

– Jeg skal lære meg å bli litt mindre snill. I utgangspunktet er jeg redd for å såre noen og har den bunnløse troen på det gode i alle mennesker. Jeg skal bli litt mer «bitch», jeg skal være bestemt, men rettferdig, slår Ann-Inger Leirtrø fast.

Les forrige sak:
||
Sommerfestival blir større

Martin Aaknes har bred erfaring fra utelivs- og festivalbransjen og drev […]

Close