8 °C Stjørdal, NO
26/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Populært hogstkurs i Åsen

RIKTIG FELLINGSTEKNIKK: En konsentrert Ragnar Ekle demonstrerer.

Det var velutstyrte og ivrige ”skogsarbeidere” vi fant på deres siste kursdag ved Fonnåen i Åsen.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

 

– Et 15-timers kurs er minstekravet til Dokumentert sikkerhetsopplæring i skogbruket, forklarer instruktør Vidar Ingstadbjørg. – Det er ”førerkortet” som gjelder i skogen, og helt nødvendig for blant annet å få utløst forsikringer om noe skulle skje. Når de er over 15 år og har gjennomført kurset, kan de drive i skogen under oppsyn til de fyller 18 år.

Det er Åsen Skogeierlag som har stått som arrangør for dette kurset. Studieleder Oddbjørn Svendgård forteller at de har som målsetting å arrangere et slikt kurs hvert år, og at det er stor interesse for det.

– I år tok vi kontakt med Åsen barne- og ungdomsskole, og fire elever fra 10. klasse har deltatt. Det er et praktisk retta kurs, men første kvelden var innekveld der stell og vedlikehold av motorsag stod på programmet. Etterpå har det vært praktiske øvelser der felling, kvisteteknikk og fallretning har stått sentralt, og ikke minst minsteavstand mellom arbeiderne når flere arbeider i samme område, poengterer Svendgård.

 

Kaffepauser hører med. Første rekke fra venstre: Hågen Tangen, Lene Munkeby, David Bjerkan, instruktør Vidar Ingstadbjørg og studieleder Oddbjørn Svendgård. Andre rekke: Hanne A. Dahl, Ragnar Ekle, Ørjan Ringstad, Andreas Husby og Harald Nesjø Tvete.

 

Vi spør hvordan kurset har vært, og får unisont svar at det har vært artig og greit.

– Det var fint å lære litt om filing, sier Harald Nesjø Tvete, – og også hvordan felling skal foregå, og hvilke vurderinger som må tas i forkant.

Svendgård legger til at kurset er sponset av Åsen Sparebank og Duun Industrier AS, og nå er deltakerne spente på om de får gode tilbud på vedmaskiner, og om banken i så fall gir gunstige lånebetingelser.

Les forrige sak:
Faksimile fra tv2.no
Imponerte i norske talenter

– Perfekt på alle måter Det mener Mia Gundersen om Sunniva […]

Close