-8 °C Stjørdal, NO
26/02/2020

Poteter som faller i god jord

– Rundt en tredjedel av all potet jeg dyrker i år vil bli solgt via potetbodene

GJENBRUK: Potetboden overtok Jan Ove Frøstad av sin gode kompis Thor Ole Vold, som driver potetrampa ved E14. GJENBRUK: Potetboden overtok Jan Ove Frøstad av sin gode kompis Thor Ole Vold, som driver potetrampa ved E14.

I to måneder har Jan Ove Frøstad på Myr gård på Skatval solgt potet fra egen selvbetjeningsbod. Mottagelsen har vært upåklagelig.

– Jeg liker å levere gode råvarer direkte til forbrukerne, og jeg er svært fornøyd med hvordan det har gått hittil. Overraskende bra har salget vært, sier 53-åringen.

Frøstad er kompis med Thor Ole Vold som har drevet potetrampa langs E14 i mange år.

– Jeg har fått mye inspirasjon av han, og overtok hans gamle salgsbod som jeg nå bruker, forteller Frøstad, som i tillegg til potetdyrkingen også har 640 mål med korn på Myr Gård, som ligger like ved Skatval sentrum.

Om vinteren jobber Frøstad også med snørydding for Stjørdal By- og Bygdeservice.

Ikke svinn

Å starte opp en potetbod med åpne dører og en metallbeholder til å legge pengene i kan være risikofullt. Alt avhenger av tillit til lokalbefolkningen.

– Hittil har vi ikke opplevd svinn, og folk kan betale kontant og med Vipps, forteller han.

Frøstad tilbyr både Asterix og Cerisa i potetboden som er plassert midt i Skatval sentrum.

– Til å begynne med solgte vi mest Asterix, men etter hvert har andelen med Cerisa økt betydelig. Nå selger vi like mye av begge sorter, forteller han.

– Gode tilbakemeldinger

Cerisa er en delikatessepotet som opprinnelig kommer fra Nederland. Den er smaksrik, lett å koke og steke og passer blant annet til baking.

– Amadinepotetene har tatt mye av markedet i Norge de siste årene, men nå kan vi dyrke like gode poteter i Norge. Cerisa er blitt kjempepopulær, og jeg har fått mange gode tilbakemeldinger om potetene fra kunder. Det setter jeg pris på, sier Frøstad. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

SJEKKER UT NY SORT: Jan Øyan (t.v.) tok turen fra Stjørdal til Skatval for å prøve Cerisa-poteter og kjøpe gulrøtter av Jan Ove Frøstad.
SJEKKER UT NY SORT: Jan Øyan (t.v.) tok turen fra Stjørdal til Skatval for å prøve Cerisa-poteter og kjøpe gulrøtter av Jan Ove Frøstad.

Da Stjørdals-Nytt besøkte potetbonden dukket det opp et ektepar på potetjakt etter en bestemt sort.

– Jeg har lest om Cerisa. Derfor tok jeg og kona turen fra Stjørdal til Skatval for å kjøpe potetene og sjekke om den er god, forteller Jan Øyan, som også tok med seg en pose gulrøtter i samme slengen.

Sjekker daglig

Å drive med utsalg fra en potetbod tar tid. Potetene skal sorteres og grovrengjøres før de pakkes i femkilos papirposer. Deretter skal det fraktes til boden, som må holde en temperatur som gjør at potetene holder seg godt.

– To ganger daglig er jeg inne i boden og sjekker beholdning og temperatur. Det er en del arbeid med å selge selv, men fortjenesten er større enn å selge direkte til pakkerier, sier Frøstad.

I 2019 skal han dyrke 140 mål med potet, og mye av avlingen vil selges via potetboden.

– Jeg skal også sortere, pakke og levere poteter til en annen som starter opp to potetboder det kommende året. Rundt en tredjedel av all potet jeg dyrker i år vil bli solgt via potetbodene, sier Frøstad.

Selv jobber han med en plan om å starte opp en ny potetbod.

– Vi har snakket om å utvide med en bod i Stjørdal, men det blir ikke på Skatval, sier han.

Les forrige sak:
Sammenstøt mellom trailer og personbil

E6 åpen for trafikk igjen etter trafikkuhell

Close