1 °C Stjørdal, NO
27/11/2020

Pottingen i gang

- Vi potter rosespira som etter et lite opphold på ­kjølerommet settes ut for å tiltrekke seg mest mulig ­næring. Dette er en plante som blomstrer på sensommeren, sier Anne Guri Gulaker t.v. og Solrun Øfsti hos BoGrønt Hammer planteskole og ­hagesenter.

 

Våren er i anmarsj og pottingen er i full gang hos BoGrønt Hammer planteskole og hagesenter.

– Nå planter vi rosespira. Det er en lav hekkeplante eller skråningsplante som blomstrer på sensommeren. Fra månedsskiftet er det 6500 roser som skal pottes. De prøver vi å sette ut på jordene med en gang. Da er det spennende å følge værmeldingene. Blir det for kaldt, dekker vi plantene med agrylduk som holder godt på varmen. Det er avgjørende at plantene så fort som mulig danner røtter for å ta opp næring, sier Anne Guri Gulaker og Solrun Øfsti.

Men pottingen er et langvarig arbeid som fortsetter til langt ut i juni. De hekkeplantene vi nå potter først må ligge kaldt en stund for å hindre bladvekster før røttene blir utviklet. Plantene må i jorda fortest mulig slik at det dannes nye røtter som tar opp næring. Det er de tynneste hårrøttene som drar opp næring, sier Anne Guri og Solrun. 

– Er det mye potting?
– Ja, det er veldig mye busker og hekkplanter som må pottes i tillegg til rosene. I slutten av april kommer trærne. Når trærne har en viss størrelse, må de ”klumpes” som vi sier. Trærne leveres med en klump jord surret inn rundt rota. Men for eksempel frukttrær kan settes i fem liters potter, sier Anne Guri Gulaker og Solrun Øfsti som synes det er en herlig tid vi har foran oss:
– Dagene blir lysere og etter hvert blir det grønt og vekstene kommer. Det er fantastisk å følge det som skjer!

Les forrige sak:
Honning på tube er et praktisk og nyttig produkt for oss syklister som trenger gode doser med tilførsel av energi både når vi trener og konkurrerer, sier proffsyklisten Svein Erik Vold.
I marka og på vegen

  Den beste energien er 100 % naturlig – hvorfor bruke […]

Close