12 °C Stjørdal, NO
26/06/2019

Praksisperiode i utlandet

VG 2 kokk og servitørfag klar for praksisarbeid: Bak f.v Worawan Thongsol, Tom Christian Lomundal, Pauline Angen Barland, Nina Mossås, Leikny Bjørkås, Davoudjan Karimi og Kevin Stokdal. Foran f.v. Liz Paola Oviedo, Karoline Dragsten, Leticia Oviedo og Silje Velva. Ikke tilstede Karl Hågen Solli.

 

I år skal 8 elever fra vg2 kokk og servitørfag ha 14 dagers praksisperiode i Puerto Rico på Gran Canaria. Der skal de arbeide på hotell Alta Mar. De skal jobbe i turnus sammen med de faste ansatte både på kjøkken og med servering.

Arbeid i utlandet
Foruten dette arbeidet vil det på fridager være turer rundt på øya for å se på lokale mattradisjoner og øyas kultur. Elevene er klar over at dette ikke er noen ferietur og at arbeidsmiljøet nok er litt annerledes på Gran Canaria enn i Norge. En fin opplevelse å få med seg når de skal ut i arbeidslivet.

Pauline Angen Barland er en av elevene fra kokk og servitør som skal få denne opplevelsen. Hun gleder seg til å få jobbe på et utenlandsk kjøkken. Å få lære tradisjonelle matretter, og ikke minst å få se hvordan deres arbeidsmiljø er. Hun tror at hun vil få se at vi har det godt her i Norge med faste arbeidstider og pauser. At det ikke vil bli noen vanlig ferie er hun klar over.

Økonomi
Angelica Grande som er SIU- kordinator i fylket har gjennom Leonarde da Vinci-samarbeidet, gjort dette tiltaket mulig. Fylket ønsker å legge til rette for ulike internasjonale relasjoner, slik som denne praksisordningen i utlandet er. Med økonomisk støtte fra fylket får disse elevene fra kokk og servitørfaget samt 5 elever fra reiseliv mulighet til å oppleve hvordan det er å arbeide utenfor Norge.

Coop Storlien artikkelnivå

Andre praksismuligheter
Ikke alle elevene ved kokk og servitørfaget skal være med til Gran Canaria. 4 elever har valgt å være igjen i Norge. De ønsker å satse på å finne en lærlingeplass for neste år.

Leikny Bjørkås skal være på rest. Havfruen i Trondheim. Hun ønsker å få seg lærlingeplass og hun føler derfor at hun har bedre utbytte av å være igjen i Trøndelag. Når hun er ferdig med lærlingetiden kan hun godt tenke seg å videreutdanne seg. Hva det blir til har hun ikke helt bestemt seg for.

Nina Mossås har fått praksisplass i Bodø. Hun skal være ved et av byens største restauranthus, ”Bjørk”. Hun har lyst til å satse som gourmetkokk når hun er ferdig. Her er det mange muligheter og det er stor etterspørsel etter kokker som har spesialisert seg.

Spåkkurs
Elevene og lærerne som skal være på til Gran Canaria skal gjennom et spanskkurs. Det vil bli et intensivt kurs slik at de er godt forberedt når flyet letter fra Værnes like over påske. Selv om hotellet de skal arbeide på er engelsktalende, er det viktig å kunne forså når det snakkes spansk. Det å vite hva matrettene inneholder og fortelle gjestene om dette er viktig. Likeså er det mange utenfor turiststedene som ikke forstår engelsk.

Dette vil bli en opplevelse som elevene vil huske. Det å få praktisere sitt studiefag i andre land er unikt. Samt at det å lære om matlaging og servering er noe som en har bruk for gjennom hele livet.

 

 

Les forrige sak:
Styret i IL Aasguten fotball inviterer til morsdagsmiddag på Åsen samfunnshus søndag 10. februar. Fra venstre: Idar Ryggvik, Franck Ude, Geir Robert Aakvik, Sveinung Mossing, Jon Nordaune og Trude Iren Olsen.
Inviterer til middag på morsdag

  Morsdag er ofte forbundet med litt ekstra oppmerksomhet for damen […]

Close