8 °C Stjørdal, NO
15/06/2021

Prisen på trelast har doblet seg – og den kan bli enda høyere

– Vi går inn i en ny sesong nesten uten lager

Første juni hadde prisene på trelast sitt tredje prishopp. Markedssjef i Kjeldstad Trelast tror det kan komme en ytterligere regulering til høsten. Første juni hadde prisene på trelast sitt tredje prishopp. Markedssjef i Kjeldstad Trelast tror det kan komme en ytterligere regulering til høsten.

Etter årets tredje prishopp, nærmer prisene på trelast seg en økning på nærmere 100 prosent.

– Hvis du skal bygge en terrasse på huset dit i dag, vil nok prisen være nesten doblet sammenlignet med i fjor. Det nærmer seg 100 prosent økning på stort sett nesten alt av trelast som produseres. Alle produsenter sliter nå med samme utfordring, både norske og svenske.

Det forteller markedssjef i Kjeldstad Trelast, Øystein Holten. Første juni kom årets tredje prishopp på trelast. Holten forteller at årsaken til prishoppet både er sammensatt og komplisert.

– Det handler om alt fra at mye av tømmeret i Canada er utørket på grunn av barkbiller, derfor har USA sett til Europa for å skaffe seg trelast. I tillegg har koronasituasjonen holdt folk hjemme, så de har brukt pengene sine på prosjekter knyttet til hus og hytter, forklarer han.

Han legger til at etterspørselen i verdensmarkedet spiller en mye større rolle nasjonalt enn vi tidligere har trodd.

– Når man kan ta seg bedre betalt ved å sende trelast ut av landet, er det en del produsenter som snur volumet sitt dit. Da blir det et prispress på det norske og skandinaviske markedet.

Utfordrende

Med den økende etterspørselen, og en sesong preget av relativt lav hogst av tømmer, er lagerbeholdningen nå lav.

– Normalt bruker vi og alle andre produsenter av trelast store deler vinteren til å bygge lager, slik at vi er forberedt når sesongen kommer. Med den etterspørselen som varte ut sesongen i fjor, går vi inn i en ny sesong nesten uten lager, sier han.

Holten forteller at de produserer med den kapasiteten de har, men innrømmer at rammen er tøyd og at det er utfordrende å produsere nok i forhold til etterspørselen.

– I dag produserer vi nesten rett ut på bil, noe som vil si at vi produserer omtrent på ordre. Det plukkes og kjøres ut med en gang produksjonen er ferdig.

Skeivbalanse i markedet

Tendensen som har ført til årets prishopp så de allerede da covid-19 inntraff mars i fjor, men det er først nå bransjen begynner å merke utfordringer.

– Det er en skeivbalanse i etterspørsel og tilgang, vi klarer ikke å produsere nok, sier Holten.

Han tror ikke vi kommer til å se noe stabilisering i markedet før på tampen av 2021.

– Du skal ikke se bort ifra at dette kan presse frem en ytterligere regulering i løpet av høsten, forklarer Holten.

Han presiserer at dette ikke er unikt for trelastmarkedet, men at det også gjelder veldig mange andre produsentbransjen.

– Det gjelder alle som driver med produksjon, alt i fra byggevarer, stål, plast og armering. Det er ei utfordring for veldig mange. Vi er spente på når markedet kollapser og igangsatte prosjekter stopper. Det er veldig usikkert for flere av oss, forklarer han.

Les forrige sak:
Ingen ville bygge ny skole for inntil 73 millioner i Meråker. Nå vil kommunedirektøren utsette skolebyggingen. Illustrasjon: Saksframlegg Meråker kommune.
Vil utsette ny Meråker skole

Ingen vil bygge for opptil 73 millioner kroner.

Close