5 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Pusser opp på spreng for å få nytt hjem til jul

Torgeir Reitås (29) har tatt fatt på en gedigen oppussingsjobb

Torgeir Reitås (t.h.) og hans far Per Erik har tatt fatt på en gedigen oppussingsjobb. Heldigvis fant de ut at loftet var i bedre stand enn fryktet. Torgeir Reitås (t.h.) og hans far Per Erik har tatt fatt på en gedigen oppussingsjobb. Heldigvis fant de ut at loftet var i bedre stand enn fryktet.

Huset var ikke særlig vedlikeholdt de siste femti årene. Det stoppet ikke Torgeir Reitås fra å starte en gedigen oppussingsjobb. Nå håper han jobben er gjort når juleribben serveres.

Av Knut Lundemo

Renoveringsjobben startet i begynnelsen av 2020, og nesten hver dag utenom arbeidstid står Torgeir (29) og pappa Per Erik Reitås på. Sønnen har en plan om å flytte inn i sitt nye hjem til jul.

– Kanskje er ikke alt helt ferdig til da, men det tar jeg etter hvert. Uthuset ser ikke bra ut ved første øyekast. Taket på enden mot veien har tidligere blitt brutt ned, men reparert på en enkel måte. Under er mye råttent. Med tida skal jeg rive den enden og få opp nytt som skal brukes til redskaper, sier Torgeir Reitås.

Gårdstunet ved Meraker Østre utvendig.
Gårdstunet ved Meraker Østre utvendig.

Gården Meraker Østre, også kalt Østigard Mårråk, ble i 2019 lagt ut for salg. Etter en budrunde tilfalt eiendommen Torgeir Reitås, som er oppvokst i Dalådal like ved Stordalsveien.

Gården er på litt over 400 mål hvorav 40 av disse er dyrket mark. Dyrkamarka har vært forpaktet til en lokal bonde, og dette fortsetter som tidligere. Ellers er det omkring 350 mål med utmark og skog.

Husene på gården har ikke vært særlig vedlikeholdt de siste femti år. Hovedsakelig består det av hovedhuset, stort uthus og et bur.

– Bedre enn forventet

Torgeir Reitås har ei tid vært på utkikk etter en litt større eiendom. Han så ved første øyekast at her var det kanskje bare å rive ned og sette opp nytt, men først ville han rive ut innvendig på våningshuset for å se på tilstanden. Huset er bygd av tømmer og var bedre enn forventet. Dermed bestemte han seg for renovering selv om dette ville kreve mye arbeid.

Snekker Jørn Kvernmo satte opp et tilbygg på 70 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Resten skal Reitås utføre selv med veldig god hjelp av sin far Per Erik.

Torgeir Reitås jobber hardt for å bli ferdig med oppussingsjobben.
Torgeir Reitås jobber hardt for å bli ferdig med oppussingsjobben.

Med den fine utsikten nedover fra eiendommen skal det bygges altan i begge etasjer med tak over. Bjelker under loftsgulvene har ikke veldig stor dimensjon. Dette har far og sønn forsterket på to forskjellige og finurlige måter. Ny trapp opp til loftet har far snekret og gjort tilpasninger. Men mye står igjen.

Råtten

Far Per Erik forteller at baksiden av fjøset ligger nedi jorda og er råtten. Han har tilbudt seg å grave ut bit for bit, jekke opp, mure under og skifte ut det råtne.

Mye av skogen er hogd ut og nye planter er satt ned. Omtrent 40 mål avvirkbar tømmerskog står tilbake. Dette skal sønnen ta ut selv så fort han får tid.

Til daglig har Torgeir Reitås jobb med transport av eksplosiver; hovedsakelig i Trøndelag. Tidligere bodde han i Stjørdal, men har flyttet heim til mor og far inntil våningshuset ved Meraker Østre er innflyttingsklart.

Les forrige sak:
Kay Morten Myrbekk mener han aldri har fått informasjon om at kommunen ikke ønsker å fornye kioskkontrakten i Storvika. (Arkivfoto: Kjell Arnfinn Aune)
– Kommunen som organ har sviktet

Kay Morten Myrbekk er skuffet over at han ikke får drive baderestauranten

Close