1 °C Stjordal, NO
28/01/2020

Raske råd for vårrengjøring

Overrasket over tidlig vår? 

– Mange bærer med seg et minne om tidligere tiders grundige rundvask hver vår da hele huset ble endevendt, vasket og skurt etter alle kunstens regler. Vi vet at travle mennesker i dag lett kjenner på en utilstrekkelighet i forhold til oppgaven, sier leder av Lilleborg Forbrukerservice, Malin Skaar. Det synes hun ikke folk skal gjøre.

– Vaskevanene og hjelpemidlene har forandret seg mye de siste årene. Nye verktøy gjør at det er enklere og raskere å gjøre rent. Dessuten driver vi nok mer med klattrengjøring og innimellom-rengjøring enn tidligere, sier vaskeeksperten.

Men Malin Skaar slår likevel gjerne et slag for en skikkelig vårrengjøring. Det er verken vanskelig eller uoverkommelig, skal vi tro den erfarne rådgiveren.

– Går man systematisk til verks, gjerne med favorittmusikken på øret, kan det gå lett og greit unna. Mange sier faktisk til oss at det kan være ganske hyggelig når de først kommer i gang, sier Skaar.  

Sånn kan det gjøres:
Få aller først oversikt over hvilke områder som byr på størst utfordringer på grunn av fastgrodd smuss. Vanligvis dreier det seg om stekeovn, dusj/bad og toalett.  Disse områdene kan med fordel forbehandles ved å spraye på egnede vaskemidler og la dette virke en stund mens du setter i gang med vindusvasken.

Det finnes gode vindusvasksystemer med forvasker, klut og nal samlet i praktisk vaskebøtte.  Dette gjør jobben enklere. For å slippe å bytte vaskevann for ofte, er det lurt å vaske alle innvendige vinduer før du begynner utvendig.

Når vinduene skinner, er det på tide med rengjøring av stue, gang og soverom. Begynn med å fjerne støv fra tak og vegger. Til dette kan du bruke en tørrmopp. Deretter tørker du støv av hyller og andre overflater. Bruk gjerne en støvmopp eller en tørr mikrofiberklut. Lister og håndtak vasker du med lett fuktig klut med litt vaskemiddel. Det finnes også engangskluter som er enkle å bruke til dette. På gulvet benytter du en våtmopp, eller bøtte og klut om du foretrekker det. Er det veldig støvete, kan det være lurt å gå over med en tørrmopp eller støvsuger først.  Løse tepper og ryer bør henges ut til lufting eller renses. Husk også å støvsuge områder man ellers har lett for å hoppe over, som for eksempel under sofa og bak kommoder.

Nå er det på tide å gå løs på bad og toalett. Bruk dusjen til å skylle over områdene du har forbehandlet med baderomsspray og benytt gjerne en skrubb ved behov.  Husk å bruke egen klut til toalettet, eller bruk engangskluter.

På kjøkkenet har nå stekeovnsvaskemiddelet fått virke slik at fastbrent smuss blir enklere å vaske vekk. Husk å rengjøre alle vaskbare flater og skapdører med en lett fuktet klut og vaskemiddel, eller med en kjøkkenspray og klut, gjerne mikrofiber. Vårrengjøring er også en god anledning til å vaske kjøleskap og komfyr grundig. Ikke glem kjøkkenviften, der det samler seg mye fett etter steking av mat. Denne kan man legge i bløt i en Salmi-løsning, og deretter vaske med Zalo.

Les forrige sak:
Plankbærarn er symbolet på arbeiderne og arbeiderbevegelsen i Hommelvik. Arbeiderfestivalen som starter onsdag, har et bredt program med mange interessante kulturopplevelser fem dager til ende.
Arbeiderfestival i Hommelvik

Arbeiderfestivalen starter onsdag Den årlige Arbeiderfestivalen i Hommelvik går i år […]

Close