5 °C Stjørdal, NO
19/03/2019

Reisen som åpnet nye muligheter

|| Fra venstre guvernør hos Rotary Toralf Pedersen, Dodi Mark, Terje Hellberg og Carl Petter Sakshaug.||

Da Terje Hellberg ankom Canada som utvekslingsstudent, fikk han et voksent rotarymedlem i en vertsfamilie som trygg og fast veileder. Rett før jul ankom «vertsmor» Dori Mark til Stjørdal for å treffe Terje igjen to år etter han ble uteksaminert ved St. Joseph Catholic high school i Alberta Canada. Terje bodde store deler av tiden i Grande Prairie i Alberta.

– Nå var det skikkelig artig å treffes igjen etter alt vi har opplevd sammen hos Dori og hennes familie på fire i Alberta. Jeg studerer nå lektorutdanning historie ved Høgskolen i sør-øst Norge i Tønsberg, og har et bra nettverk av medstudenter og kjente i landets eldste by, sier Terje som har vært svømmetrener hos Stjørdals-Blink svømmegruppe, svømmetrener i Canada, og nå er trener i Tønsberg svømmeklubb.

– Kan du fortell litt mere om din oppvekst her på Stjørdal Terje? 

– Bostedsadressen var i Martin Moes gate på Tangmoen. Klassen fikk som de første flytte inn i nye Stokkan ungdomsskole i Sandskogan da denne åpnet. Jeg var fra starten med i Ungdomsrådet, som er et rådgivende organ opp mot politisk beslutning. Var i perioder elevrådsleder og har alltid vært samfunnsengasjert. Da muligheten for å bli tatt opp som Rotary AFF Youth Exchange i Canada året 2014-15 åpnet seg, sa jeg umiddelbart ja til dette. På St. Joseph Catholic high school ble jeg uteksaminert høsten 2015 etter å ha opplevd et svært givende år i Alberta og nord i Canada på besøk hos indianere i reservater. Det sterke engasjementet for urbefolkning, (natives) har jeg fortsatt og forsøker gjennom mine nåværende studier å analysere vilkårene for urbefolkning generelt, sier Terje Hellberg.

Coop Storlien artikkelnivå

Vokste på opphold som student i utlandet

Sammen med vertsfamilien hos Dori Mark i Alberta, fikk Terje dra ut og møte nye mennesker og se blant annet de utfordringer canadiske indianere har i sine reservater. Hos Sturgeon Lake-reservatet fikk han innpass som tidenes første Youth exchance-student fra Rotary.

– Jeg erfarte der borte at det hadde vært utøvd vold i nære relasjoner. En kvinnelig student jeg møtte fortalte meg om triste episoder. Dette økte mitt engasjement for å finne ut mere om utfordringene blant indianerne og urbefolkning i området.  Det var den lokale Rotaryklubben i Stjørdal som organiserte min reise og opphold, og jeg har mye å takke dem for. Hver klubb har egne rådgivere, både på distrikts- og landnivå. Derfor var jeg hele tiden trygg og hadde Dori Mark som oppfølger i Canada, sier Terje Hellberg.  Nye erfaringer blant studenter, arbeid med innsamling av penger til veldedige formål (Terje fikk sendt poser med viltgryte fra Stjørdal til Canada for å selge mat til en innsamlingsaksjon). Han bodde hos fire forskjellige familier under oppholdet, og i studietiden og på fritiden var det alltid noe nyttig å gjøre eller engasjere seg med. Nå er det samfunnsanalyse og historie-studier som engasjerer Terje Hellberg.

Rotary sin fredsforskning

Studiene i Tønsberg startet etter at han var ferdig med sin nær et års tjeneste i Forsvaret. På sikt kan det være aktuelt for Terje Hellberg å studere på Rotary sin fredsskole og fredsforskningsinstitutt i Uppsala Sverige.  Når han nå fikk besøk av Dori Mark fra Canada, har turene gått til Nidarosdomen, severdigheter i Stjørdal og en tur til Åre på svensk side av grensen. Dori skryter av det trygge-gode lokalsamfunnet Terje kan vise frem i Stjørdal. Terje liker akkurat det, og sier videre.

– Rotary har endret livet mitt på noen områder med denne muligheten. Jeg har større forståelse for de globale utfordringer og muligheter. Jeg føler jeg har en plikt til å gi noe tilbake. Nå strekker ikke tiden til for å bli aktiv medlem, men kanskje senere i livet, sier Terje. Rådgiver i klubben lokalt, Carl Petter Sakshaug og Guvernør i Rotary Toralf Pedersen, som i sommer ble utnevnt til guvernør for Rotary distrikt 2275 som omfatter alle klubber i Rotary fra Kristiansund i sør til Svalbard i nord. De to uttaler;

– Vi vet at denne type utveksling av studenter til utlandet gir mye positiv læring og erfaring. Kandidater som reiser må ha en god porsjon eget engasjement, vise interesse og ha ønske om å reise ut. Nå hører vi en fin historie om Terje Hellberg sine erfaringer, og vi bygger videre på dette når nye studenter skal reise ut fra Trøndelag, sier guvernør Toralf Pedersen og rådgiver Carl Petter Sakshaug. Sakshaug var i ungdommen selv utvekslingsstudent til staten i Washington på grensa til Canada, også det gjennom AFS-American Field Service -programmet hos Rotary International.  

 

 

Les forrige sak:
||
Kristin (21) gir julegavene til Redd Barna

21 år unge Kristin Furunes Midtlyng har innsett at hun ikke […]

Close