9 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

Rekordmange ryper i fjellet – og nå starter jakta

Beste rypetetthet på 12 år

Det meldes nå om til dels svært gode utsikter for årets fuglejakt både i Stjørdal og i Meråker. Foto: Alain Audet/Pixabay Det meldes nå om til dels svært gode utsikter for årets fuglejakt både i Stjørdal og i Meråker. Foto: Alain Audet/Pixabay

Rypetettheten har økt siden fjoråret, og det spås gode forutsetninger for årets rypejakt.

– Det skal være mer fugl i terrenget, men opplevelsene vil være forskjellige, sier Ivar Rimul fra Stjørdal fjelloppsyn.

Fjellstyrene i Stjørdal i samarbeid med hundegruppa i SJFF har i løpet av periode 7. til 16. august gjennomført lirypetaksering.

Resultatene danner grunnlaget for hva som blir begrensningene under årets rypejakt, som starter 10. september. Følgende ble vedtatt under fjellstyrenes møte 19. august.

Begrensninger

Takseringsresultatene for 2021 viser en økning og tetthet i forhold til 2020 mens produksjonen er på samme nivå.

– I fjor hadde vi en tetthet på 24 kyllinger/høner, i år har vi en tetthet på 35. Det er cirka en 30 prosent økning, selv om det kanskje ikke vil oppleves slik for en jeger, forklarer Rimul.

Produksjonen på fire kyllinger/høner er likevel over snittet for de siste 12 årene med en produksjon på 3,7 kyllinger per par.

– Tettheten på 35,3 ryper per kvadratkilometer ligger godt over gjennomsnittet for de siste 12 årene som har vært på 16,1 ryper, opplyser han videre.

Dødelighet

Ifølge Rimul vet de på grunn av naturlig dødelighet i en rypebestand, at det må produseres minimum 2,5 kylling per par for at bestanden skal opprettholdes til neste sesong.

– Med en produksjon på fire kyllinger er det et høstbart overskudd på våre allmenninger i 2021. Samtidig er tettheten det høyeste som er registrert siden 2008 når vi startet med taksering. Voksentettheten er også den høyeste som er registrert så langt, forklarer han.

Oppsummert har året 2021 den beste tettheten siden de startet takseringen og viser at produksjonen er grei.

– Etter vår vurdering viser dette at fjellstyrene har truffet bra i forhold til å tilpasse jakttrykket etter bestanden. Til tross for et bekymringsfullt høyt jaktrykk høsten 2020 er ikke voksentettheten redusert, sier han videre.

Det meldes nå om til dels svært gode utsikter for årets fuglejakt både i Stjørdal og i Meråker. Foto: Alain Audet/Pixabay

50 flere kort

For statsallmenningene i Stjørdal vedtas følgende fangstbegrensinger for jaktsesongen 2021:

  1. Det innføres en baglimit på tre fugler per dag.
  2. Det kan selges inntil 50 flere kort fra 1. oktober.
  3. Ingen stopp i jakta.

Les forrige sak:
- Nå trener jeg uten problemer og føler kroppen responderer bra på trening, sier Jan Thomas Jenssen. Her fra en treningsøkt på Sognefjellet tidligere i sommer. Foto: Privat.
Jan Thomas tok grep: – Formen er bedre enn på veldig lenge

Nå er målet Tour de Ski og verdenscup

Close