Rik boklaurdag

|||||| TILBAKE I STJØRDAL: I 2013 deltok de samme forfatterne på et arrangement i Stjørdal. Nå var det glade for å være tilbake i Kimen f.v. Gudmund Skjeldal, Kjartan Fløgstad, Lars Amund Vaage og Astrid Sverresdotter Dypvik.|GODT OPPMØTE: Mange fant turen til Vektersalen for et så flott arrangement.|MØTE MED FINLAND: Billedkunstner Anne-Karin Furunes deler erfaringer fra Finland med Kjartan Fløgstad som særlig i romanen «Grand Manilla» skriver om den finske borgerkrigen.|PROTOTYPEN: Dette er boligblokkene som preget hele Sovjetunionen fra Stillehavet til Nordishavet.|Forfatterne fikk hvert sitt eksemplar av biografien som Arild Bye har skrevet om Ole Vig.||

Arrangementet fant sted i Vektersalen på Kimen. Gudmund Skjeldal innledet med å fortelle om Wimbledon – der graset er grønast. Men denne gang overlater han Wimbledon-finalen i 1922 til leserne. For inngangen til tennis går via Petter Northug, vinnerskalle og taperskalle til Northugs sambygding Molla Bjurstedt (1884-1959) som da familien flyttet til Kristiania lærte å spille tennis.

I 1912 tok hun Norges første olympiske medalje med bronse i tennis. To år senere emigrerte hun til USA der hun i alt vant 13 amerikanske mesterskap (8 i single, 2 i double og 3 i mixed double). Hun deltok også i OL I 1924. Hennes store konkurrent var Suzanne Lenglen som reiste fra Europa over til USA i 1922 for å slå den amerikanske mesteren.

Men Molla er opptatt av å slå hver ball så hardt som mulig og lykkes. Det ender med at Lenglen skylder på helsa og trekker seg fra kampen. Hun vil ikke gå på et forsmedelig tap. De to møtes igjen i finalen i Wimbledon. Det handler om taper- og vinnerskaller, sier Skjeldal som er aktiv på skrivefronten og nylig også har gitt ut ei bok om historien til Bergens Tidende.

Astrid Sverresdotter Dypvik er journalist i Nationen, men skriver også bøker. Nå har hun skrevet «Berlin-historier. Kald krig i den delte byen».  Her han hun beskrevet folk med høyst ulik bakgrunn og ulike skjebner. En av hennes portretter er med den senere lederen i DDR, Walter Ulbricht, fra Moskva til Berlin 30. april 1945.

De møtte et Berlin i ruiner. Berlin-blokaden fra 1948 skapte et ekstra press for innbyggerne som fra 1949 ble delt i hver sin bydel med hvert sitt land og hvert sitt styre. DDR eller Øst-Tyskland ble opprettet. Berlin lå inne i Øst-Tyskland. Fra 1945 ble byen fysisk delt av den 45 km lange Berlin-muren som først ble åpnet sent på kvelden torsdag 9. november i 1989.

Gjennom portretter av mennesker forteller forfatteren om livet i Berlin. Her møter vi den første opposisjonelle hippie som også prøver seg som terrorist i samarbeid med Bader Meinof. Det blir ingen stor karriere.

Vi møter den unge mannen som klarer å flykte til Vest-Berlin. Her får han mulighet til å kjøre inn i Øst-Tyskland igjen. Han vil hjelpe andre til å flykte, men finner ut at nå har han tatt nok sjanser. Da er det hans lille søster spør om hjelp og han går med på en siste ferd.

Da blir han stoppet av politiet som finner hans søster og kjæresten i bagasjerommet. Resultatet blir en lang fengselsstraff. Vi møter en sterk kvinne som ender med høyt ansvar for justisvesenet i DDR inntil hun blir fjernet i 1967.

Astrid Sverresdotter Dypvik har skapt en meget spennende historie om en by i hjertet av Europa.

Lars Amund Vaage forteller om «Syngja» som er en bok om hans autistiske datter: – En person har autisme. Tilværelsen er preget av håp og en lang fase prega av manglende fremgang. Jeg kom til et punkt der jeg ville skrive. Det hadde vært vanskelig å skrive om noe som var så nært og følsomt. Men det kom noen setninger som på utrolig kort tid ble ei bok.

Jeg sendte manus til forlaget Oktober. Vanligvis kommer en fase på jakt etter forbedringer, men nå var beskjeden fra forlaget klar: Dette må du ikke røre; det er fullendt! (Vaage fikk Brageprisen i 2012 for Syngja). Etter lansering fulgte et år med mange foredrag. Jeg møtte mange foreldre og forsto at mange opplevde noe med å lese denne boka.

Du blir en egen ordkunstner i møte med ditt språkløse barn. Det er et samfunnsansvar å lytte til de som ikke kan fortelle, sier Vaage til et lydhørt publikum.

Kjartan Fløgstad har nylig gitt ut en fantastisk bok som heter «Trans-Sovjet-Ekspress» om reiser i sovjetisk arkitekturhistorie i et kort århundre (1917-1991) med Sovjetsamveldet.

Fløgstad innleder med å fortelle om sine fem år (1980-85) i Bjørnvatn utenfor Kirkenes. Det ga muligheter til å besøke Sovjet som ble oppløst i Russland og mange andre land fra 1991. Siden har han reist hyppig til denne del av verden ikke minst i forbindelse med denne boka.

– I fly på veg til Kirkenes så vi ned på en stor by. Det var Nikkel på den andre sida av grensa. Nikkel lever opp til alle fordommer om en russisk gruveby. Men ungdom som kom på utveksling til Kirkenes fra 90-tallet forteller om en god oppvekst.

Fløgstad deleer sovjetisk arkitektur i fire faser. Den første går fra revolusjonen fram til 1930. Den kjente arkitekten Corbusier henter mye inspirasjon fra denne perioden med ganske fri utfoldelse og nyskaping. Men eneherskeren Stalin ville ha mer orden med store prektige offentlige bygg i ny-klassisistisk stil som hersket fram til 1954.

Stalin døde i 1953. I 1954 kom det ordre fra generalsekretær Krutsjov om å bygge boligblokker. Det fant sted fra Vladivostok til Nikkel i stort antall; blokker i fem etasjer uten heise, sier Fløgstad og viser fram illustrasjoner. I Sovjetunionens siste år kunne arkitektene på nytt utfolde seg friere. Kjartan Fløgstad er opptatt og har skrevet om mønsterbyen Pyramiden på Svalbard. Den ble skapt som en modellby, men forlatt i 1997.

En reise på «Trans-Sovjet-Ekspress» er en fantastisk tur der forfatteren bruker svært mange illustrasjoner som et ekstra hjelpemiddel. God tur!

Publikum var begeistret for arrangementet som viser hva som er mulig med godt samarbeid.                            

Les forrige sak:
|||||||||
Flott markering av 50 år med turn

Gjennom årene er det lagt ned et betydelig arbeid hos Stjørdals-Blink […]

Close