11 °C Stjørdal, NO
17/06/2019

Roman oppfølger

FOTO: Lillian Skamsars første bok er på amerikansk, gitt ut på et New York-basert forlag. Foreløpig ingen salsgssuksess.

STJØRDAL: For to år kom tobarnsmoren Lillian Skamsars (34) debutroman, ”G.E.N.I” en spenningsroman i science-fiction-sjangeren.Hittil har boka solgt 250 eksemplarer.

-Vel, man er ikke blitt rik akkurat.Jeg sliter litt med forlaget. De skal ha betalt for alt mulig (reklame, de viktige reviews osv) og, det har man jo ikke råd til bestandig. Jeg jobber med å få boka tilgjengelig på Kindle, håper å kunne nå flere da, sier forfatteren.

I flere år boblet de litterære ideene i stjørdalskvinnen, men de var stengt inn i et kreativt hode. Da Skamsar endelig slapp dem ut gjennom sin egen sikkerhetskontroll, kom det 382 sider science fiction.

 

Det var under Skamsars to svangerskap tankene om bokmanus dukket opp.  ”Smaksprøver” til folk hun følte seg trygg på, ble tatt godt imot.  Oppildnet sendte Skamsar stadig nye kapitler til vurdering. Etter hvert ble notatene mange. En kollega på jobb lyttet og leste. Det samme gjorde hans amerikanske kone. Hun krevde å få mer. Kun halvannet år siden de første notatene forelå boka. Stjørdalskvinnen koblet seg til internett og kom i kontakt med et amerikansk  bokagentfirma som anbefaler nye forfattere til amerikanske forlag. Han formidlet kontakt med forlaget Eloquent Book i New York. Manuset ble sendt. Responsen kom raskt; dette hadde kommersiell verdi.  Henvendelsene til norske forlag ble fånyttes. Det kom svar at de ikke hadde kompetanse vil å vurdere litteratur skrevet på engelsk.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Hun leser mye på engelsk. Dermed falt det henne naturlig å skrive på det språket. Uttrykkene og sjargongen sitter.  Tom Clancy er blant forbildene. Hun har pløyd gjennom mange spenningsbøker av ulike forfattere, likeså krigsbøker og dokumentarer. Hun er velsignet med livlig fantasi. Da hun gikk ett år på High School i USA, gikk det seks måneder før foreleseren forsto at Skamsar ikke var fra USA. Hun snakket så godt amerikansk at hun fikk spørsmål hvilken stat hun kom fra.

 

”G.E.N.I” er en spenningsroman i science-fiction-sjangeren. Mye av handlingen er lagt til et militært miljø og sykehus. Genmodifisert intelligens er utgangspunkt. Fantasi og virkelighet går opp i en høyere enhet som sjangeren tilsier. Her finnes geografiske hopp til skytefeltet på Hjerkinn, likeså sykehusinnleggelse på Lillehammer før handlingen forflyttes til Washington og Hawaii. Terrorister, gisler og genmodifiserte amerikanske kommandostyrker står sentralt. Romanen har flere løse enn faste tråder når siste side er lest.  Forfatteren har til og med tatt med noen strofer på alvisk  – inspirert fra Ringenes Herre.  Det brukes som kodespråk i boka .

 

-Jeg sendte jo boka til norske aviser, men det virker ikke som det er så mange som ville ta seg bryet med engelsk liksom. Og mange blir skremt av klassifisering som science ficton. Hos menig mann er det det samme som verdensrom, aliens etc. Og, som man vet, i Norge leser man bare krim eller biografer… så sliter litt med bokanmeldelser, sukker Skamsar.

Hun legger til:

-De som har lest boka syns jo som regel at den er bra og spennende, og mange vil absolutt ha mer, men det er liksom sånn at så lenge det ikke er noen anmeldelser i store aviser og lignende så er det vanskelig å nå den store massen uten en stor forlegger i ryggen. Boka er tilgjengelig på alle norske bokhandlere på nett osv but it’s all about publisity, smiler hun.

Det siste svangerskapet økte kreativiteten. Innspillene gikk som en film med elementer fra filmer, bøker hun hadde lest ble til noe hun satte sammen selv. Det var ikke meninga det skulle bli bok, egentlig var det kun notater.

 

Den som leser, får se.

Les forrige sak:
Foto: Åshild Mundal setter kursen for Liverpool når hun skal ferdigstille sin første soloplate. Her sammen med Bjarne Brøndbo.
Studio i Liverpool

                      […]

Close