4 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Ronja dukket opp igjen etter 13 år

Men hva har hun drevet med i alle disse årene?

Se for deg at du endelig får hentet hjem ditt nye familiemedlem, men etter ett år forsvinner dyret og du ser det aldri igjen. Plutselig, etter nesten 13 år, ringer telefonen og du får vite at det er funnet.

Dette er historien om katten Ronja.

Den 1. desember ble Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT) varslet om en katt som var funnet på Moksnesåsen på Frosta. Den skal ha vært svært kontaktsøkende og sulten.

Varsler hadde allerede flere katter fra før, og den gikk ikke overens med dem.

– Vi ble kontaktet av datteren til varsler. Vi kom med råd om hvordan de kunne søke etter eier, som blant annet å lage en annonse på Dyrebar og sende oss en link slik at vi kunne dele etterlysning etter eier, sier leder i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT) Tone Lundsaunet.

Prosedyren hos DNNT er slik at eier alltid skal etterlyses i forkant av alle inntak. Det skulle imidlertid viste seg at flere savnet sine katter, uten at det var match med noen av dem.

Født i 2006

Tre dager senere, den 3. desember, rådet DNNT datteren til varsler om å ta med katten til sjekk for ID-chip. Dette ble gjort på Frosta og Åsen veterinærkontor påfølgende dag.

Det viste seg at katten hadde ID-chip. Hun var født 1. april i 2006, og i 2007 ble hun ID-merket. Hun var registret under navnet Ronja og er nå 14 år og 8 måneder.

– Det var registrert et mobilnummer, men hverken varsler eller vi oppnådde kontakt. Vi besluttet på kvelden 4. desember, å legge ut eiers navn i et Facebook-innlegg. I løpet av et par timer hadde vi fått inn flere tips, forklarer Lundsaunet.

DNNT fikk kontakt med datter av eieren, som kunne dele hvordan katten Ronja hadde endt opp på Frosta.

Skremt og stakk av

I 2007 hadde Ronjas eier tatt henne med på besøk til sin datter på Frosta. Her hadde Ronja blitt skremt av to hunder, og stukket av. De kom tilbake flere ganger for å lete, men hun var borte og de så henne aldri igjen.

– Vi lurer selvfølgelig på hvor hun har vært alle disse årene. Det er nå over 13 år siden hun kom bort fra familien. Vi mener hun har overlevd fordi hun har var kastrert. Om hun skulle født kattunger fortløpende ville hun ikke levd så lenge, forklarer Lundsaunet videre, og legger til:

– Vi lurer også på om det er noen som savner henne, og om hun kan ha bodd i flere år på flere steder? Vi er imponerte over hvor ansvarlig Ronjas eier var, som både kastrerte og ID-merket katten sin allerede i 2007.

Håper på nytt hjem

I løpet av 13 år har mye forandret seg, og daværende eier av Ronja kunne vel trolig aldri sett for seg at katten plutselig ville dukke opp etter så mange år på rømmen. Eier har i dag ikke mulighet til å ta seg av henne, men ønsker at hun skal få et godt hjem.

– Hun ønsket at vi skulle overta ansvaret for Ronja, og prøve å finne et nytt hjem. Hun ble påfølgende uke overført til oss, og tatt med til helsesjekk, sier Lundsaunet.

Ronja har nå fått vaksine, helsesjekk og ormekur. Mandag 21. desember var hun på Anicura dyrehospital i Stjørdal.

– Det er mulig hun må trekke en tann, som er en stor operasjon på en katt. Vi er litt bekymret for henne, fordi hun ikke virker så veldig pigg. Det kan være at det er tannen som plager henne, forklarer hun videre.

Nå håper de å finne et nytt og godt hjem for Ronja, hvor hun kan tilbringe sin alderdom.

Les forrige sak:
50 satt i karantene etter smitte på plattform

Venter på at værforholdene bedrer seg før alle smittede og nærkontakter fraktes inn til land

Close