6 °C Stjørdal, NO
21/03/2019

Rotary-sjefen fra Stjørdal tett på den nyeste og nordligste klubben

|||||| President i Longyearbyen, Carl Einar Ianssen (t.v.) mottar sertifikatet som viser at Svalbard Rotaryklubb er godkjent etter etablering. Guvernør Toralf Pedersen fra Stjørdal tildeler beviset.|Bebyggelsen i deler av Longyearbyen kan ligge utsatt til i form av snøskred.|Fjellformasjonene på Svalbard er gjerne helt spesielle også for den som besøker områdene.|Båtturer i fjordene og ved iskanten kan by på spesielle opplevelser.|Selarten Storkobbe på isflak foran karakteristiske fjell på Svalbard.||

Rotary sin guvernør Toralf Pedersen fra Stjørdal følger tett stiftelsen av Norges nordligste klubb i Rotary. Pedersen og assisterende guvernør Arne Markussen fra Harstad besøkte nylig Longyearbyen Rotary klubb.

Toralf Pedersen, som tidligere var lensmann i Stjørdal, er nå guvernør, øverstordnede, for alle Rotaty-klubbene fra Kristiansund i sør til Svalbard i nord.

– Det var nå tid for å besøke vår nordligste klubb, forteller Pedersen om klubben som ble stiftet så sent som 20. juni i 2017. Annenhver mandag har medlemmene sine møter i «Huset», som er et eldre kulturhus lokalisert mellom Nybyen og Longyearbyen. Rotary baserer seg på at medlemmene har forskjellige yrker og slik er det også i Longyearbyen.

– Hvilken bakgrunn har de, og hvor kommer deres medlemmer fra på øygruppen?

Coop Storlien artikkelnivå

– Noen av medlemmene kommer fra universitet på Svalbard. Andre er fra administrasjonen, kalt Lokalstyret. Noen arbeider innen turistnæringen. President Carl Einar Ianssen er fra Trondheim og arbeider som driftssjef hos Avinor. Klubbens alle medlemmer er yrkesaktive, og webredaktør er Birgitte Følstad fra Røros.

– Som guvernør med adresse i Stjørdal er du øverstoverordnede også for denne klubben, hvor mange medlemmer har Svalbard i dag?  

– Klubben har i dag 15 medlemmer og den har som mål å være 20 medlemmer innen sommeren 2018. De tilbyr gode foredrag og forbereder seg nå på å bygge opp et konkret prosjekt i lokalsamfunnet.

Bygger opp klubb og kompetanse i nord

Møtet som guvernør Toralf Pedersen hadde med det nye styret, bød på en gjennomgang av hvor klubben står akkurat nå i forhold til økonomi, vedtekter, hjemmeside, prosjekter, aktivitet og vekst.   Under medlemsmøtet var det guvernørens tur til å orientere om Rotary som internasjonal organisasjon og hva Rotary arbeider med.

– Jeg la særlig vekt på det omfattende arbeidet Rotary har gjennomført for å utrydde polio. Så langt i år er det kun registret tre tilfeller i Afghanistan. Disse ble registret i starten av januar. Rotary teller dager i håp om at det ikke skal dukke opp nye tilfeller. Målet er å fjerne polio fra jordens overflate, sier Toralf Pedersen.

Svalbard-klubbens president fikk overrakt det såkalte Charterdokumentet som viser når klubben ble registrert og godkjent i Rotary International.

– For å være litt personlig. Min mor var forsiktig med å karakterisere sine medmennesker, men av og til brukte hun følgende utsagn: «Først meg selv, og så meg selv, og så meg selv igjen, men så min neste om det er meg til beste». Forståelig nok er det ikke lagspilleren mor snakket om. Dette ble et tema under møtet med klubben. Vi ser dessverre en dreining hvor det er viktigere å hegne om seg og sitt enn å bidra som lagspiller. Flere tok til orde for at Rotary sitt verdigrunnlag «Service above self» er viktigere i dag enn på lang tid. I Rotary er det viktig å ha en etisk standard i sitt virke og samtidig yte til andre. Vi var enige om at Rotary i tiden framover vil tiltrekke seg personer som ønsker å bidra, sier Toralf Pedersen.

Svalbard med sitt kull i sterk endring.

Allerede året 1916 gikk personer fra Brandal i Ålesund i gang med kulldrift i Ny Ålesund. Peter Brandal fra Hareid var grunder fra tidlig selfangst og han så potensialet i kulldrift. I tillegg til fangst og fiske har kullforekomstene bidratt til både norsk suverenitet over øygruppen fra året 1925 og sikkert utkomme for de som arbeidet på 79 gradet nord.  

– Gruvedriften er den næringen som har hatt størst betydning i nyere tid. Store Norske Kullkompani har derimot opplevd en kraftig reduksjon i driften. Flere gruver har blitt stengt og avviklet. Noen nye næringer har kommet til. I dag er turisme en sterkt voksende næring, og mange vil se og oppleve de imponerende fjorder, fjell, isbreer, fugle- og dyreliv. Cruisebåter og chartrede turistbåter er et vanlig syn. Universitetet på Svalbard har også blitt en betydelig arbeidsplass med flere hundre studenter og lærere som arbeider på Universitetet. I dag møter du personer fra alle verdens hjørner når du besøker Longyearbyen. Innbyggere med en thailandsk bakgrunn er sammen med norske og svenske innbyggere dominerende. Barentsburg med russiske innbyggere er i drift vest i Isfjorden. De to barnehagene, tidligere var det tre, er fulle av barn og det er behov for flere boliger.

– Hvor mange bor på Svalbard i dag Pedersen?   

– Det bor ca 2200 mennesker i Longyearbyen i dag. Så kommer forskermiljøet i Ny Ålesund og Barentsburg i tillegg.

– Med langt mindre gruvedrift, hvilke andre endringer opplever nå lokalsamfunnet i Ny Ålesund og Longyearbyen på Svalbard?

– Det er til en viss grad fokus mot nye næringer. Fiskemottak har vært på trappene. Været engasjerer alltid der oppe. Flere mente at det var mer is omkring øyene i år enn det har vært de senere år. Imidlertid har de hatt mildværsperioder med varmegrader og regn. Dette skaper rasfare, og vi ser i nyhetene at snøras kan være en utfordring for beboerne i Longyearbyen. Etter at flere hus ble tatt av ras, har folk måtte flytte fra området under Sukkertoppen. Mildvær og regn skaper også problem for viltet.  Svalbardreinen er hardfør, men når det regner legger det seg is over permafrosten. Det blir da vanskelig for dyrene å grave seg ned til mat i vegetasjonen på bakken.

Naturen tett på og flere historier

Etter møtet med den nystartede klubben, fikk guvernør Toralf Pedersen en prat med Anders Ringheim. 

– Ringheim er styremedlem i klubben. I tillegg til å arbeide på universitetet, driver han med fellefangst. Bak i bilen hadde han en polarrev han nettopp hadde fanget.  Anders har hytte på Revneset ved flyplassen som ligger på Hotellneset. Året 2014 så de ansatte på flyplassen at en isbjørn brøt seg inn i hytta hans og spiste det bjørnen kom over. Resultatet var et forferdelig rot og store skader i hytta. Dette bjørnemøtet ble omtalt i riksmedia. Anders har vist oss bildene fra «innbruddet». Etter hyggelige møter på Svalbard, ble det reise fly hjem igjen. I Stjørdal var det rene vårstemningen med sol og pluss 2 grader.  Møtet med Longyearbyen gir innsikt og forståelse, avslutter guvernør fra Kristiansund til Svalbard, Toralf Pedersen.  

 

 

Les forrige sak:
|||||||||||||
Lesernes påskeblinkskudd

Her kan du se noen blinkskudd som våre lesere har knipset […]

Close