9 °C Stjørdal, NO
27/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

«Røyklagt» falt i smak

– Interessen har vært formidabel

FALT I SMAK: Stjørdalsølet «Røyklagt» fra bryggeriet Stolt falt i smak under Grüne Woche. Fra venstre: Grete Sørebø fra Ersgard, finansieringsdirektør i Innovasjon Norge Leon Bakkebø, tidligere matminister Bård Hoksrud og Stein Sakshaug fra Ersgard. (Foto: Wil Lee-Wright) FALT I SMAK: Stjørdalsølet «Røyklagt» fra bryggeriet Stolt falt i smak under Grüne Woche. Fra venstre: Grete Sørebø fra Ersgard, finansieringsdirektør i Innovasjon Norge Leon Bakkebø, tidligere matminister Bård Hoksrud og Stein Sakshaug fra Ersgard. (Foto: Wil Lee-Wright)

Stjørdalsølet «Røyklagt», som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse.

Stjørdalsølet som Stolt Bryggeri lanserte på Vinmonopolet like før jul, har fått en rykende varm mottakelse.

– Interessen har vært formidabel, sier en stolt brygger Mikael Slettedal.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Det første partiet ble revet bort fra Vinmonopolet i Stjørdal på en times tid, og det andre gikk unna like raskt. «Røyklagt» har også fått usedvanlig bra kritikk på Untappd, øl-appen der iherdige ølentusiaster samler og deler sine ølopplevelser. Noe overraskende vil kanskje enkelte si, siden stjørdalsøl har hatt et rykte på seg for å være et øl for spesielt interesserte.

Det handler om å være åpen for nye smaker, mener Slettedal. Og med den stadig voksende interessen for håndverksøl har folk blitt mer innstilt på å smake.

– «Røyklagt» har en helt særegen stil, med tydelig røyk i både smak og aroma uten å vise seg som brent eller sur. Min erfaring er at folk enten synes det er utrolig godt, eller så liker de det ikke i det hele tatt, sier Slettedal.

Godt øl og gode historier slår an

Også blant de besøkende på Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse, er meningene om «Røyklagt» delte. Men ølentusiast og brygger i Wermlands brygghus, Hans Skan, er så begeistret at han etterspør muligheten til å selv få kjøpt malt fra Stjørdal.

– Røykt øl bruker ofte å bli tung i smaken, eller fadd som vi sier på svensk. Dette ølet var ikke det, smaker friskt og ærlig.

– Oi, den var overraskende! utbryter Tom-Ero Bustadmo fra Skafferiet Harstad, og gir «Røyklagt» en femmer på Untappd.

– Jeg liker godt øl som er røykt, og oppsøker det når jeg kan. Denne har ikke for mye alkoholsmak, og er lettere enn andre røykte øl. Dette ølet vil jeg gjerne ølet hos oss, hvis vi får bevilling, vi har akkurat sendt inn søknaden.

Den irske ølentusiasten Liam, har tidligere jobbet ved Stone Brewing og bosatt seg i Berlin. Også han er begeistret.

– Denne likte jeg godt! Jeg liker vanligvis ikke røykt øl, men jeg kan virkelig se for meg å drikke dette ølet ved bålet ute i skogen. Fin smak av einer, og med en subtil røyksmak.

Lokalt brygg med lange tradisjoner

Stjørdalsøl er enkelt sagt en betegnelse på maltøl fra Stjørdal, kjent for en eiendommelig røyksmak. Maltøl, eller gardsøl, av denne typen har vært brygget på norske gårder siden vikingetida. Tradisjonen har dødd ut de fleste steder i landet, men holdes aktivt i hevd i Stjørdal.

– Vi ville brygge vår egen versjon av det lokale tradisjonsølet, forteller Slettedal.

– For å være tro mot tradisjonen brukte vi utelukkende lokal malt til brygginga, og sløyfet humle. I tillegg tilsatte vi einer til skyllevannet som gir et friskt preg av sitrus og barskog, forteller Slettedal.

 

Les forrige sak:
Eldar Rønning trives i selskap med den oppvoksende slekt noe jobben i SpareBank1 gir god anledning til.
Gave skal gi mer uteaktivitet

Oppfordrer til mer uteaktivitet i skolen

Close