20 °C Stjørdal, NO
11/08/2020

Russen får helseinfo via sosiale medier

– Årets russ har virkelig tatt grep og fremstår som gode rollemodeller

OPPTATT AV RUSSEHELSE: Helsesykepleier Liv Johanne Rekstad er glad for at russen ved Julie Dybwad (fra venstre), Edvard Stene, Vilde Søraunet og Tobias Smits tar ungdomshelsen på alvor.

Stjørdal helsestasjon og Ole Vig-russen jobber sammen for å spre helseinformasjon med mål om å forebygge sykdommer.

– Jeg vil rose russen for at de fremsnakker helseinformasjon for ungdommer, sier Liv Johanne Rekstad, helsesykepleier ved helsestasjonen.
I fjor lanserte de en egen Instagram-konto med relevant helseinformasjon til russen. Kontoen fikk 220 følgere, noe helsestasjonen var svært fornøyd med.
For noen uker siden tok 2020-russen kontakt med helsestasjonen med spørsmål om å dele helsestasjonens informasjon som innhold på Ole-russen sin konto og oppfordre russen til å følge Instagram-kontoen «ungdomshelsestjørdal».
– Det sa vi selvsagt ja til, og årets russ har virkelig tatt grep og fremstår som gode rollemodeller, sier helsesykepleieren.

Årlige dødsfall

Å være russ er en periode i livet hvor konsekvenstenkning ikke alltid har hatt førsteprioritet. Fest og moro har oftest vært viktigst, men årets russ mener man kan gjøre begge deler. Å ha det moro på en forsvarlig måte.
Nylig gikk helsestasjonen og helsesykepleier ut med informasjon om å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Hvert eneste år dør russ som følge av denne sykdommen, som gjerne oppstår i forbindelse med at mange møtes på festlige arrangementer hvor det nytes alkohol.
– Oppslutningen om å ta vaksinen blant russen var svært god. Alle jeg kjenner tok vaksinen, sier Edvard Stene, visepresident i russestyret.

– Lettere å ta kontakt

Ellers får russen via Instagram blant annet generell helseopplysning, info om seksuell helse som kjønnssykdommer og prevensjon, grensesetting og ta vare på seg selv og andre medruss.
– Det er lettere å ta kontakt når ungdommene får informasjon via Instagram, som er et medium ungdommer bruker. Flere ved Ole Vig vet nå om hvilket tilbud som finnes i Stjørdal. I så stor grad som nå tror jeg ikke har vært tilfelle tidligere, sier Vilde Søraunet, som er årets russepresident.

Lett å glemme

At ungdommer flest er hyppige brukere av sosiale medier er en kjent sak. Det var bakgrunnen for at helsestasjonen ville benytte Instagram som informasjonsplattform. Et annet kjennetegn i dagens samfunn er overfloden av informasjon som vi daglig oversvømmes av. Derfor mener Søraunet at å bruke Instagram til jevnlig å oppdatere og minne russen på helserisikoen de utsetter seg for, er den riktige veien å gå.
– Når vi mottar tradisjonell informasjon for eksempel på et møte, tenker mange at det skal jeg ta med meg videre. Så går det seks måneder til selve feiringen, og da er mesteparten glemt. Gjennom Instagram får vi jevnlige påminnelser, sier russepresidenten.

Les forrige sak:
Flyr direkte til Gdansk

Norwegian med ny direkterute fra Værnes

Close