6 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Så mulighetene i hjemgården

Nå satser Gard Krogstad og samboeren i et nytt lokalt samarbeid

Samboerparet Merete Bekkevoll og Gard Krogstad flyttet til Meråker i 2014. Fem år senere har de fått barna Sigurd og Regine og har tatt over småbruket Moum. Her ønsker familien å satse på mulighetene som finnes. Samboerparet Merete Bekkevoll og Gard Krogstad flyttet til Meråker i 2014. Fem år senere har de fått barna Sigurd og Regine og har tatt over småbruket Moum. Her ønsker familien å satse på mulighetene som finnes.

Gard Krogstad tok over barndomshjemmet i Meråker sammen med samboeren Merete Bekkevoll. I fjor bestemte de seg for å se hvilke muligheter småbruket kunne gi dem.

– Vi driver med litt mangesysleri. Man må prøve å finne ut hva man trives med og hva man ønsker å gjøre mer av, sier Gard Krogstad som til daglig jobber som lærer på Meråker barneskole.

Overtok sauegården

Krogstad tok med seg familien, flyttet tilbake til hjembygda i 2014 og tok over småbruket i 2019. Her overtok de det rødmalte småbruket Moum, som ligger idyllisk til på en tomt på 45 mål.

– Det er opprinnelig en sauegård, og selv husker jeg at vi hadde både sau og poteter til egen husholdning her hele min oppvekst, forklarer Krogstad, mens han gløtter ut vinduet fra gamlestua.

Småbruket Moum ligger noen få kilometer fra Meråker sentrum, i landlige og idylliske omgivelser.
Småbruket Moum ligger noen få kilometer fra Meråker sentrum, i landlige og idylliske omgivelser.

Samboeren Merete kommer opprinnelig fra Sandefjord, men har i løpet av årene funnet sin plass i bygda. I dag sitter hun blant annet som leder i Meråker Husflidlag.

– Jeg har alltid ønsket meg kjøkkenhage. Når vi først overtok dette, ønsket vi å ta i bruk det ressursgrunnlaget vi faktisk har tilgjengelig på en fornuftig måte, forklarer Bekkevoll.

Fra 7 til 20 høns

Til sommeren har familien bodd på gården i cirka to år og i fjor bestemte de seg for å dyrke og selge sine egenproduserte råvarer.

– Folk kommer hit og plukker grønnsaker selv. Tilbakemeldingene er at de synes det er stas å selv gå og plukke hvilken brokkoli de synes er fin, sier Bekkevoll.

Da paret kjøpte gården startet de opp med syv høner som fulgte meg på kjøpet. Siden har de kjøpt inn flere kyllinger, som nå er blitt til høns.

– Vi har nå 20 høner som verper, og vi opplever at det er stor etterspørsel på egg. På sommeren bruker hønene å gå løse på tunet, noe vi har et inntrykk av at folk synes er stas. Men på grunn av en pågående fugleinfluensa er hønene nå inne frem til Mattilsynet gir klarsignal for lufting igjen.

Sigurd (4) synes det er stas å bli med mamma Merete ut og plukke poteter. Foto: privat
Sigurd (4) synes det er stas å bli med mamma Merete ut og plukke poteter. Foto: privat
Flere jern i ilden

Fjoråret ble et prøveprosjekt på mange måter. Blant annet hadde paret meldt seg på flere stands i regionen, men grunnet koronarestriksjoner ble aktiviteten noe amputert.

– Vi var på marked på Bygdemuseumet i Pulden og utenfor Strikken i Meråker sentrum i fjor, hvor vi solgte grønnsaker, krydder, potet egg og ved. Det gikk veldig bra, og noen kom innom ukene etter for å handle mer, sier Bekkevoll.

Merete Bekkevoll viser stolt frem en squash som paret dyrket frem på tomta i fjor. Foto: privat
Merete Bekkevoll viser stolt frem en squash som paret dyrket frem på tomta i fjor. Foto: privat

Det er ingen tvil om at paret har mange jern i ilden og har flere idéer de ønsker å satse på videre.

– Vi har en plan om å skalere opp litt etter hvert. Blant annet vurderer vi å starte opp saueproduksjon igjen og kanskje prøve å ha sommergris. Vi må se hva det er etterspørsel av, og hva det er butikk i, for så å prøve oss forsiktig frem, forklarer Krogstad.

Prøveprosjekt

Paret har også blitt en del av et lokalt prøveprosjekt som vil løpe de neste to årene. Målet er å bidra til større aktivitet og bedret lønnsomhet for næringsaktører innen lokalmat, reiseliv og opplevelser i Stjørdal, Meråker og Frosta.

I områdene eksisterer det i dag flere gode nettverk innen lokalmat og reiseliv. Blant disse finner man AUK, Route 26, Visit Meråker & Storlien og Matfatet Frosta, som alle har vært med på å bidra til næringsutvikling i sine områder.

– Ved å samarbeide og lære av hverandre kan man fremme mat- og reiseopplevelser, og i tillegg inkludere bedrifter som i dag ikke tilhører noe nettverk. Det er veldig spennende, sier Bekkevoll.

– Må være lønnsomt

Siden i fjor sommer har Bekkevoll, som for øyeblikket er hjemme i mammapermisjon fra jobben som rådgiver i TINE, deltatt på etablererkurs via Proneo med Næringsforeningen hvor de snakket om sosiale medier.

– Vi har nylig opprettet en Facebook- og Instagram-side som vi tenker å bruke som kanal for å oppdatere litt etter hvert. Ellers har jeg deltatt på kurs i regi av Norsk Landbruksrådgiving hvor vi har tatt for oss dyrking og økonomi. Det er ikke vits å drive om det ikke er lønnsomt, mener hun.

Les forrige sak:
Melder vekslende vær fremover

– Hvis man tenker å legge om til sommerdekk ville jeg absolutt ha ventet med det

Close