2 °C Stjørdal, NO
23/03/2019

Sareptas krukke fyller år

 

I disse dager feires det på bruktbutikken Sareptas krukke i Stjørdal. Det er nøyaktig ett år siden «krukka» nederst i gata åpnet dørene. »Et år med frivillighet og veldedighet» skal feires! Det blir markeringer hele uka til ende, med 20 prosent avslag på alle varer. Det som en takk til alle kunder som har støttet Sareptas krukke slik at andre har fått hjelp.

Anita Elverum ved Sareptas krukke, gir her en mer personlig fremstilling av driftsårene ved bruktbutikken. En butikk drevet av veldedighet for blant annet barn i Ukraina.  

– Det er 3 år siden ideen om en veldedighetsbutikk dukket opp. Tanken om å gjøre gjenbruk om til veldedighet fikk jeg av min manns slektninger. I Skien driver de en butikk med navn «Tsjernobyl» – ingen tvil om hvor hjelpen går, etter atomkraft ulykken der … Så jeg «stjal» forretningsideen, og var aldri i tvil om at vi skulle klare å få inn noen kroner som igjen kunne brukes til å hjelpe medmennesker…

Jeg husker vi satt i bilen hjem fra Skien og diskuterte hvorvidt vi kunne håpe på kr. 200 000.-, eller skulle vi være så vågal og høyne med kr. 50 000. Vågal var vi, og målet for 2010 ble satt til kr. 250 000.-.
Målet var kr. 250 000.-, men vi klarte det dobbelte…

Coop Storlien artikkelnivå

Si litt mer om vareutvalget deres og hvor de kommer fra.  
– Det er mange varer som har skiftet eiere i løpet av året som har gått. Alt fra krystallglass til gamle tobakksbokser, hjemmesnekra møbler til kvalitetsmøbler fra 1800-tallet. På Sareptas krukke kan vi tilby det meste. Her er det de som leverer varene som bestemmer varesortimentet. Det er derfor like spennende hver dag, hva som kommer inn igjennom dørene, og hva som forsvinner ut, sier Anita og slår rundt seg med sitt lange mørke hår.

-Hvilke varer går det mest av, hva etterspørres?
– Det er vanskelig å si hvilke varer det går mest av, men det er nok de unike og spesielle møblene som slår best an hos kundene våre. Møbler som ingen andre har, møbler som kan males om og gjøres personlige. Det gjør ingenting at malingen skaller av eller at møbelet har noen mangler – dette viser bare at møblene har en historie -og sjarm. Det artigste er når det ringer noen og skal kvitte seg med et helt innbo. Det å gå på skattejakt i garasje, kjeller og på loft, finne noe som har stått bortgjemt i alle år, for så å få et nytt liv hos nye eiere.

Man må være litt ekstra frempå for å få tak i skattene. Og skattene kan dukke opp overalt. Fra containere til nedlagte småbruk – felles for alle, er at de forrige eierne vil kvitte seg med varene, og vi ser potensiale for å få inn penger til å hjelpe medmennesker. Og penger har det blitt, langt mer enn vi forventet i starten. Målet var kr. 250 000, men hittil har vi nesten doblet beløpet. En halv million kroner har det blitt. Fantastisk og veldig motiverende!

Frivillighet og dugnadsånd
Hvordan legger dere opp arbeidet i butikken?
– Vi på Sareptas krukke hadde aldri greid dette hvis ikke det hadde vært for de frivillige. Det er utallige dugnadstimer som er nedlagt for å få inn en halv million kroner. På Sareptas er det dårlig med lønnsutbetaling. Her er det dugnadsånden som gjelder, men vi kan by på et herlig arbeidsmiljø med mye godt humør og møte med mange trivelige mennesker. Fra starten av var vi kun tre frivillige som «holdt liv i butikken». Det ble mye arbeid på Aud Lilly, mamma og meg Anita. Mange kvelder gikk med til å hente varer og fylle opp butikken. Åpningstidene var onsdag og lørdag – og omsetningen deretter… «Så kom damene!». Det var Vigdis som dukket opp først. Vigdis er et rivjern av ei dame som hiver seg rundt og får sakene unna før vi andre rekker å blunke. Med Vigdis på laget ble åpningstiden utvidet og vi kunne være mer tilgjengelige for kundene våre. Etter sommerferien stakk Aud hodet innom og lurte på om det var plass til flere på «laget». Og med Aud som butikkdame har vi utvidet staben til nesten det dobbelte. Nå er vi fem på laget, for ikke å glemme de 4-5 «mannfolkene våre» som vi ringer til når møbler skal hentes og bringes, samt svigermor som sørger for at alt går rett for seg «pengemessig».

Uten de frivillige hadde vi aldri kunnet drevet Sareptas krukke. Dette er folk som bruker av fritiden sin til å hjelpe medmennesker. Butikken holder åpent alle hverdager utenom tirsdag, fem dager i uken – kun på dugnad.

 

Prosjekt og motivasjon
Hvor går pengene dere får inn på dette arbeidet “nederst” i gata?
– Pengene vi får inn på Sareptas brukes til å drifte ett, av mange barnehjem i Zhmerinka, Ukraina. Barnehjemmet drives av «mamma» Tanja – ei lita dame med et stort hjerte. Pr. i dag er det 10 barn som bor på barnehjemmet, 10 barn i alderen 8-15 år.

I oktober i fjor dro 2 av våre frivillige til Zhmerinka for å overrekke noen av pengene vi har fått inn. Pengene skulle blant annet gå til innkjøp av minibuss. Et nytt kjøretøy hadde lenge stått på ønskelisten til både Tanja og barna, da varebilen de hadde skulle avskiltes. Minibuss ble innkjøpt, og takknemligheten var stor: «Nå er det plass i den til oss alle sammen, hele store familien», kom det impulsivt fra en barnemunn. For mindre enn en uke siden fikk jeg brev fra barnehjemmet, hvor et av barna skrev: «Anita, jeg kjenner ikke deg. Men jeg er kjempetakknemlig til deg og de som jobber i butikken, for bilen. Den er en ekte skatt for mamma. Hun kan nå reise enda mer rundt i landsbygda for å hjelpe andre. Takk fra Nikolai». For det er nemlig slik at etter Tanja har kjørt barna til skolen hver dag, drar hun ut på landsbygda og deler ut mat og «omsorg» til familier som har lite og ingenting. Nå er det ikke slik at alle pengene har gått til innkjøp av bil. Vi har blant annet sponset 2 hjelpesendinger denne høsten, en til Estland og en til Ukraina. Vi har satt inn penger til drift av barnehjemmet, samt gjort ekstra stas på julefeiringa i fjor. Vi har planer om å sponse et suppekjøkken i en av de større byene, en plan som skal settes i verk i løpet av 2011.

Visjoner for 2011
-Vil dere fortsette arbeidet i årene fremover?  
– Nå står et nytt «driftsår» for døren og nye mål skal settes. Kanskje kan vi håpe på større omsetning i 2011, legge lista litt høyere og satse på kr. 600 000.- Den som intet våger, intet vinner…
For å nå målet er vi avhengige av større varestrøm både inn og ut av butikken. Så da går oppfordringen til alle som leser denne reportasjen: Har du/dere noe du/dere ønsker å kvitte dere med, ta kontakt med Sareptas krukke. Kanskje kan det brukes det til å hjelpe medmennesker…

– Og, vi kan aldri bli nok frivillige,avslutter Anita Elverum i de nostalgiske omgivelsene sammen med døtrene Elida og Iselin.

Les forrige sak:
Klart for musikal i Hommelvik

  Omtrent 70 – 80 personer trengs for å få gjennomført […]

Close