-1 °C Stjordal, NO
18/01/2020

Satser alt på ett museum

Spår bygdemuseet en lysende framtid, men det krever tøffe valg

BLIR IGJEN: Bygdemuseet i Pulden har både størst besøk og størst potensial til å bli et «levende museum» mener rådmannen i Meråker. Derfor foreslår han nå å gå inn for å rette all museums-fokus hit. BLIR IGJEN: Bygdemuseet i Pulden har både størst besøk og størst potensial til å bli et «levende museum» mener rådmannen i Meråker. Derfor foreslår han nå å gå inn for å rette all museums-fokus hit.

Foreslår å legge ned industrimuseet i Kopperå og leie ut Hyttskriverstuggu i Gilså. Nå skal museumskreftene i Meråker samles i Pulden.

Det å drive tre museer er for tiden en for stor driftsmessig og økonomisk belastning for Stiftelsen Meråker-Musea. Dermed ser det nå ut til at alt museumsarbeid i Meråker blir rettet mot bygdemuseet i Pulden.

– Styret i Meråker-Musea ser en lysende fremtid hvis man kun konsentrerer seg om god museumsdrift i Pulden, heter det i rådmannens vurdering av den betente museumssaken i Meråker.

Status for de to andre museene i Kopperå og på Stordalen er ikke oppløftende.

– Museet har store utfordringer med råte, vann- og muggsoppskader i flere av museets bygninger, oppsummerer rådmannen.

Uegnet

To ulike befaringer har vært gjennomført ved Industrimuseet i Kopperå i år, og rapportene derfra er lite lystelig lesning. Den ene rapporten konkluderer med store forekomster av muggsopp, mens den andre slår fast at mange av museumsgjenstandene allerede er ødelagt av fukt og muggsopp, og at lokalene i dag ikke er egnet for museumsvirksomhet.
Det hersker ingen tvil i rådmannens innstilling at Industrimuseet i Kopperå bør opphøre. Oppfordringen er at de gjenstandene som fortsatt kan berges flyttes ut av museet så raskt som mulig.

Vil leie ut

Den andre store utfordringen som rådmannen nå foreslår å kvitte seg driftsmessig er Hyttskriverstuggu på Gilså. Situasjonen der er heller ikke bare positiv, særlig med tanke på at det koster mye å drifte eiendommen.

– Rådmannen foreslo sist saken var oppe til behandling å selge eiendommen. Dette har vært «tungt å svelge» for mange. For å likevel lette arbeidsmengden til Meråker-Musea kan en løsning være at kommuneadministrasjonen prøver å finne en ekstern aktør som kan ivareta eiendommen i tråd med gjeldende reguleringsplan, samt formidle Gilså sin historie for allmuen. En ekstern aktør må da i så fall leie eiendommen på åremål. Gilså sin historie må ivaretas for publikum i et slik leieforhold. Således vil Meråker-Musea slippe ansvaret med Gilså, skriver rådmannen.

«Levende museum»

Dermed er forslaget at all oppmerksomhet rettes mot drift og vedlikehold av Meråker Bygdemuseum i Pulden.

– Museumsanlegget i Pulden er det anlegget som har best forutsetning og størst potensial til å kunne bli et «levende museum.» Pulden har likevel et stort etterslep på bygningsmessig vedlikehold. Styret i Meråker-Musea ved leder har formidlet til administrasjonen at de ser en lysende fremtid, hvis man kun konsentrerer seg om en god museumsdrift i Pulden, er rådmannens vurdering.

Nå blir det opp til politikerne i Meråker å stake ut museumskursen framover for bygda.

 

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto: Utrykningspolitiet)
28 fikk bot i 50-sone

Travel dag på jobb for UP

Close