2 °C Stjørdal, NO
21/02/2019

Satser sparepengene

Frostaguttene Jonas Rekkebo og Odd Arne Nordahl (19) satser på et eventyr med sukkererter.

 

 

– Vi har sådd i fire faser med 14 dager mellomrom. Siste runde ble sådd 9.juni. Første høsting ble foretatt i midten av juli, forteller Jonas. Det er på hans heimgård forsøket gjøres. På Frosta er det kun Johan Arnt Hernes og Aasta Helland som til nå har dyrket sukkererter. Jonas og Odd Arne har fått mye hjelp fra dem.

 

-Vi skylder Johan Arnt og Aasta en stor takk. Det er mye fysisk arbeid med å dyrke sukkererter. Vi må sprøyte to ganger, gjødsle og ikke minst sette opp trådt og stolper, påpeker Odd Arne.

Begge er elever ved Mære Landbruksskole, faktisk de eneste frostingene for tiden. Nylig kom faglærer Torbjørn Guddingsmo på overraskelsebesøk til Rekkebo Midtre – midt i ferien. Han ville ta prosjektet i øyensyn.

Guttene mangler foreløbig fast leverandøravtale, men solgte nylig et godt parti til Bama. De ga gode tilbakemeldinger.

 

Sukkererter tilhører bønnefamilien. Konsistensen skal være sprø og de skal være lette å knekke. Man spiser hele sukkererten, rå og dampet, grillet eller stekt. Sukkererter går for å være godt tilbehør til det meste.

 

 -Heldigvis fikk vi hjelp av klassen til å sette opp stolpene. Det er artig å ha noe selv, sier Odd Arne. Den driftige duoen tar en betydelig økonomisk risiko. De har begge investert sparepengene sine – og vel så det.

 

-Vi har ikke gått inn med voldsomme beløp, men alt vi har er det uansett. Vi risikerer ikke å bli kvitt avlingen, at ingen kjøper av oss sålenge vi ikke har noen kvote. Vi håper å få høstet inn det siste før skolen tar til. Hvis ikke blir det hektiske dager. Det er et stykke fra Frosta til Mære, smiler Jonas.

 

– Foreløbig holder det med denne ene ballen i lufta. Det er litt gambling i år og innhøstingen er tidkrevende, men det ser bra ut akkurat nå.

 

Les forrige sak:
Steinkjer-trubadur til Uptown

    Hun har samarbeidet med flere artister i det langstrakte […]

Close