5 °C Stjordal, NO
21/02/2020

Sier nei til bygging av kraftverk

Jubel hos Naturvernforbundet etter at departementet sa nei

Det blir ikke bygging av kraftverk i Prestfossan i Garbergelva. (Foto: Naturvernforbundet) Det blir ikke bygging av kraftverk i Prestfossan i Garbergelva. (Foto: Naturvernforbundet)

Olje- og energidepartementet satte fredag ned foten for utbygging av kraftverk i Prestfossan i Garbergelva.

Garbergelva renner fra Skarvan og Roltdalen nasjonalpark til Selbusjøen, og har svært variert natur. Den har vært foreslått vernet flere ganger, første gang allerede i 1993. Fredagens vedtak faller i meget god jord hos Naturvernforbundet som har kjempet lenge for dette.

– Dette er det siste vassdraget i Selbu kommune som ikke er utbygd. Deler av elva er tilgjengelig, og brukes mye til padling og andre fritidsaktiviteter, mens andre deler er ville og utilgjengelige. Naturverdiene er store, og i dag feirer vi at departementet tar hensyn til naturen og stanser utbyggingsplanene i Garbergelva, sier leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Snekker’n Boligmesse

– Olje- og energidepartementet begrunner sin avgjørelse med at Prestfossan kraftverk vil ha for store ulemper for Garbergselvas naturmangfold, som bekkekløft, fossesprøytsoner og truede arter. Departementet har også lagt vekt på betydningen av fosselandskapet i øvre del av tiltaksområdet. Utbygging av Prestfossan kraftverk kunne ha bidratt med en årlig produksjon på om lag 34 GWh, som tilsvarer kraftforbruket til 1700 husstander, heter det i vedtaket fra departementet.

Ordfører Ole Morten Balstad er skuffet, men tar avgjørelsen til etterretning.

– Det var et enstemmig kommunestyre som ønsket en utbygging av Prestfossan kraftverk, så slik sett er denne avgjørelsen ikke i tråd med de lokaldemokratiske prosessene og den lokaldemokratiske viljen, sier Balstad.

Les forrige sak:
Dette er utstyret som NGU bruker i sine helikoptermålinger den kommende måneden. (Foto: NGU)
Kartlegger Tsjernobyl-rester fra helikopter

Flyr lavt i en måned

Close