7 °C Stjørdal, NO
22/03/2019

Sissels sangverden

ALLE KAN SYNGE: Sissel Haldberg fra Hommelvik mener alle kan lære å synge. Det handler om teknikker og kontroll over instrumentet, som er stemmen, sier hun.

 

I Hommelvik driver Sissel Haldberg sang­studio der sangaktører får lære seg å bruke instrumentet sitt. Sangstemmen.

Hun er egentlig utdannet frisør, men etter ulike studier er hun nå sanger og sanginstruktør på heltid. En tilværelse hun trives i og som det går an å leve av.

Sangpedagogpotet
Det er hva hun selv kaller seg, og navnet henspeiler nok på at Sissel Haldberg gjør det meste innefor sang og musikkverdenen. Men aller mest underviser hun og hjelper alt fra de store talenter til de med ”grå nebb” til å finne sangstemmen inni seg.

– Elevene, eller aktørene om du vil, er fra 11 til 65 år og kommer fra hele Trøndelag, men hovedsakelig fra Malvik, Stjørdal og Trondheim, sier Sissel Haldberg.
Etter 7 år i Fosen er hun nå tilbake i barndommens Hommelvik.

Coop Storlien artikkelnivå

– Sangerne kommer reisende etter meg fra den andre siden av fjorden fortsatt, forteller Sissel. Noe hun setter stor pris på.

Grunnmur i stemmen
Sissel ser på sangstemmen som ethvert annet verktøy eller instrument vi bruker. Og filosofien er like enkel for stemmen som for et sveiseapparat. En må vite hvordan det fungerer og å vite hvordan bruke det, for at resultatet skal bli best mulig.

– Jeg mener at alle kan synge, men det krever at de får kontroll over stemmen og pusten, sier Sissel.

Hun er opptatt av å skape en grunnmur, som hu kaller det, i stemmen. En stødig base, å støtte seg på.

– Aktørene som synger hos meg har forskjellige arenaer de utøver sang på. Noen av dem er med i revyer, andre i kor og andre som solister. Felles for mange av dem er at de faktisk har en bedre sangstemme enn hva de tror. Det er den jeg hjelper dem med å finne, forklarer Sissel.

– Det handler mye om pusteteknikker og andre knep, men jeg har opplevd at sangere etter en tida har økt bredden av registeret sitt, og tatt toner både høyere og lavere enn hva de trodde de klarte, og det etter forholdsvis kort tid, forteller Sissel Haldberg.

– En annen fordel er at puste og avslapningsteknikker har en helsegevinst. Særlig for ømme skuldre, stiv nakke og andre ledd og muskelplager. Det er vitenskapelig bevist, sier Sissel.

La musica
Sissel er på ingen måte en anonym kulturarbeider. Hun var en av de som dro i gang det som i dag er operaskolen på Stjørdal, og hun har drevet Fosen Musica, hvor hun bl.a. satte opp historien om ”Don Johan” over flere år.

– Sist sommer tok jeg med meg disse to figurene til Hommelvik og lagde ”Sommerfryd-festival” i egen have. Det ble en kjempesuksess med over 200 besøkende, noe som frister til gjentakelse, sier Sissel.

De siste årene har hun vært plaget av en sykdom som har vært vanskelig og diagnostisere. Hun har ikke vært direkte syk, men heller ikke helt frisk, noe som igjen har tæret på både krefter og humør.

– Men endelig har vi funnet svar og jeg er på bedringens veg. Det viste seg at kroppen ikke har kvittet seg med alle giftstoffene som forventet. Den har heller bygd opp et lager, forteller Sissel, som nå er tilbake i full aktivitet.

Egen sangkarriere
Sissel Haldberg prøver å ballansere mellom å skrive, undervise og opptre. Den 24. mars skal hun delta under den offisielle åpningen av Hysnes Helsefort i Hasselvika, der hun skal akkompagneres av Kristin Rikstad Eriksen på piano og Jens Stoltenberg på obo. Selve åpningen skal også Jens Stoltenberg stå for, men det er landets statsminister og ikke den samme som i mange år har vært oboist i Trondheim symfoniorkester.

Når påskehelgen står for døren er hun en av flere kunstnere som bidrar under evenementet ”Fem kunstnere fra Sjøparken” som avholdes i Stjørdalskunstneren Anne Skredes atelier i Larvik.

– Ja dette er spennende oppdrag, begge to, sier Sissel som etter en ufrivillig pause nå skal ut å opptre og underholde med sin vakre stemme igjen. Det ser jeg virkelig fram til, sier hun.

Og innimellom elever og sangoppdrag forsøker hun å forfatte på en musikal om Dracuellas Talentfabrikk. I korte trekk historien om det onde mennesket Dracuella, som ikke har sangtalent, men som derimot har en snill søster med vakker stemme. Mer vil hun ikke si nå, men røper at det nok går godt til slutt.

Til sommeren håper hun å få på beina nok en ”Sommerfrydfestival” og ser fram til et enda nærmere samarbeid med kor, korps, revylag, sangere og musikere fra et stort omland.

Les forrige sak:
Bjørn Ove Slind er salgsleder, Gjensidige Stjørdal Brannkasse.
Hvorfor kjøpe ­personforsikring?

  Et langt liv med god helse er ingen selvfølge. Folketrygden […]

Close