12 °C Stjørdal, NO
30/07/2021

Sjefen ba ansatte komme på dugnad: – Ikke alle her er opptatt av å få ting tilbake i form av lønn

– Hvis du har bodd i Meråker hadde du skjønt mer hva dugnad er

Butikksjef ved Coop Extra i Meråker, Erling Ervik, tror folk vil fortsette å handle i Sverige til tross for at regjeringen har senket avgiftene på blant annet øl, snus og sukker. Foto: Frank Skaufel/arkivbilde Butikksjef ved Coop Extra i Meråker, Erling Ervik. Foto: Frank Skaufel/arkivbilde

Ansatte ved Coop-butikken i Meråker ble bedt på dugnadsarbeid en søndag. Dette ble ikke godt mottatt hos ledelsen i Coop Midt-Norge.

Det var Børsen/Dagbladet som omtalte saken først. 

Det var ved Coop-butikken i Meråker ansatte hadde blitt bedt om å stille på dugnad for å gjøre butikken triveligere for kunder på en søndag – uten lønn. Hendelsen skal ha utspilt seg kort tid etter at millionlønningene i Coop-ledelsen ble kjent.

– Vi hadde en «dugnad» en søndag i mai som vi ikke fikk betalt for, sier en tidligere ansatt ved den aktuelle butikken til Børsen.

Dugnaden som pågikk beskriver kilden som «helt frivillig» og at det var «helt greit» å rydde i butikken uten betaling.

– Den går ut på å rydde litt både på utsida og innsida av butikken for å gjøre den mer kundevennlig – både med spyling av parkeringsplass, rydding av blomster og slike ting, legger kilden til.

Strider med praksisen

Hovedtillitsvalgt for Coop Midt-Norge, Ståle Simonsen, sier til avisen at han ble sjokkert over opplysningene, som var nye for ham da Børsen tok kontakt.

– Det strider i så fall med praksisen i Coop, som er at alt arbeid skal lønnes, så dette må jeg ta opp med ledelsen.

Dagen skriver han dette i en e-post til Børsen:

«Etter at tillitsvalgte ble gjort oppmerksom på denne saken, er den løftet opp til ledelsen og løst internt, i henhold til interne retningslinjer.»

Også LOs Sommerpatrulje reagerer på det som har utspilt seg i butikken.

– Jeg synes det høres merkelig ut med en dugnad på arbeidsplassen. I alle fall hvis det er å gjøre arbeid for butikken, sier ungdomsrådsgiver i LO, Bjarne Lagesen til Børsen og legger til:

– En ting er om ansatte velger å samles for å oppgradere et pauserom eller noe i den duren. Men når de gjør et arbeid for arbeidsgiver er loven tydelig på at alt arbeid skal lønnes.

Unge kan føle seg pliktet

Ifølge Lagesen mener han det er viktig å huske på at det er et maktforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

– Unge arbeidstakere som er på tilkalling, for eksempel, kan føle seg forpliktet til å stille opp ved en slik invitasjon – selv om ikke presset er ment fra arbeidsgivers side.

Lagesen legger til at den ansatte i slike tilfeller kan oppleve en underkommunikasjon: At man risikerer å få færre vakter ved en seinere anledning – dersom man takker nei.

– Det er noen annet å stille opp i dugnad i idrettslag, eller vakt på en festival, da går det under frivilligheten.

Dugnadsånd i Meråker

Butikksjef, Erling Ervik, ved Coop Meråker, bekrefter til avisen at dugnaden fant sted og sier han ikke vil holde liknende dugnader i framtida, etter at ledelsen i Coop Midt-Norge tok kontakt med ham.

– Hvis du har bodd i Meråker hadde du skjønt mer hva dugnad er. Ikke alle her er opptatt av å få ting tilbake i form av lønn. Vi har en sterk tradisjon for å stille opp i den lokale idretten, for eksempel.

I forhold til om forskjell på frivillighet i idretten og på arbeidsplassen svarer Ervik følgende;

– Jeg mener det spørs hvor kjærligheten din ligger, er du ildsjel for idrettslaget ditt stiller du opp der. Hvis du er glad i arbeidsplassen din, så er du med på det.

Begrunnelsen Ervik legger til for å avholde dugnaden er at spyling av butikken vanskelig lar seg gjøre i løpet av en vanlig arbeidsdag når det er kunder til stedet.

– Det er konkurranse i dagligvarebransjen også, og de butikkansatte også får bonuser dersom omsetninga er bra – derfor har de et godt insentiv for å gjøre den trivelig for kunder. Jo mer fornøyd kundene er og jo mer penger som renner inn, jo saftigere bonus til de ansatte, sier han til Børsen og legger til at dugnaden har fungert som en hyggelig sosial sammenkomst hvor det har blitt servert mat.

Les forrige sak:
Kvinne sendt til St. Olavs hospital etter trafikkulykke

Vedkommende skal være ved bevissthet

Close