7 °C Stjørdal, NO
24/05/2019

Sjekk batteriet!

PÅSKERÅD: - Når folk spør oss om påskeråd, minner vi alltid om batteriet og løse gjenstander. Svært mange av våre utrykninger gjelder batteri, sier Jon Olav Alstad i NAF som også ber ­bilistene sørge for å ha god tid med nok gjøremål til barna.

 

Det viser seg alltid. Det viktigste rådet vi kan gi før folk setter seg bak rattet: Sjekk batteriet før du legger ut på påsketur!


 

Det sier Jon Olav Alstad i NAF som nå er inne i en hektisk informasjonskampanje før påske med hovedbudskapet: Pakk påskebagasjen riktig!

Coop Storlien artikkelnivå

– Løse gjenstander i bilen forårsaker dessverre hvert år alvorlige skader. Løse ting i baksetet kan bli veldig farlige ved bråstopp som skjer plutselig og uten forvarsel: – En termos som settes i bevegelse etter en bråstopp i 50 km/t kan bli veldig tung – og veldig farlig, sier Alstad som også understreker at påsketrafikken er noe spesielt med sine egne regler:

– Spesielt i påsketrafikken må man regne med kø. Da gjelder det å forberede seg på det og ikke ha det travelt. Sørg for at ungene har nok å finne på og ikke unødvendig krever sjåførens oppmerksomhet. For den skal være festet til vegen, sier Alstad som også har en påminning i forhold til bekledning:

– I dag er bilene så komfortable og så varme at det er lett å glemme at du kan møte et helt annet klima utenfor bildøra. Ta med nok varme klær. I påska kan du møte kolonnekjøring og stengte veger på fjellet. Det gjelder å være forberedt på alt uansett. Det holder ikke at du starter påsketuren med godvær i lavlandet. Fjellet har sine egne regler. Du vet aldri hva du møter på fjellet. Vær forberedt! er den enkle beskjeden fra oss i NAF, sier Alstad og presiserer:

– Hvis du snør inne, kan du ikke ha motoren i gang hele tida av fare for eksosforgiftning. Da er det greit med klær som er lett tilgjengelig. I fjor hadde vi i NAF flest utrykninger på grunn av dårlig batteri. Derfor – sjekk batteriet før du legger ut på påsketur! I lavlandet med varme fungerer batteriet på en måte som er grei. Men i høyfjellet kan batteriet kan tappes og gi mindre effekt. Da gjelder det å være forberedt. Husk nok klær!

– Andre ting du vil nevne?
– Ja, tida! Turfolket må forberede seg og pakke riktig. Og det gjelder ikke minst å være forberedt på at turen kan ta tid. Tar du høyde for det, har man lagt et solid grunnlag for en god tur. Bli ikke overrasket om turen drøyer. For slik er det gjerne når folk skal kjøre på påsketur, spesielt til fjells med fjellets luner, sier Alstad.

– Du snakket om vektøkning ved kollisjon?
– Ja, ved kollisjon i kun 50 km/t øker vekten. Her er noen eksempler:

 

  • 10-kilos bagasje får en vekt på 600 kg
  • To par ski øker fra 10 til 150 kg
  • To par skistøvler øker fra 5 til 75 kg
  • En termos øker fra 1,5 til 45 kg

 

NAF minner at om varseltrekant og refleksvest alltid skal være tilgjengelig inne i bilen. Tillatt vekt for skiboks med bagasje finner du i vognkortet.

 

– Kjør innom NAF-senteret på Sutterøleiret for en sjekk av batteriet hvis du ikke vil gjøre det selv, oppfordrer Jon Olav Alstad som gjentar: De aller fleste oppdrag skyldes batteriproblemer. Det samme problemer gjentar seg ferie etter ferie.

 

Bidra til å unngå det, sier Jon Olav Alstad i NAF!

Les forrige sak:
Ønsker tilbud til skatere

Emil Aarlie nr. 2 fra v. på bilder og ved hans […]

Close