7 °C Stjørdal, NO
15/10/2018

Sjokoladeglede ved Ole Vig

|||| Jostein Austlid gav en grundig innføring i støyping av sjokolade. Her er det beskjed om at det ikke måtte finnes snev av vann i formene.|Lærling Andreas Laugsand lærer Maia Nygaard fylling av formene. Først ble de penslet i bunnen med lys sjokolade før det mørke ble fylt på.|Nam, nam. Kunstferdig og fristende sjokolade.||

Sist oppdatert

Kokk og servitørlinjen ved Ole Vig videregående skole hadde besøk av kjøkkensjefen ved Rica Hell Hotell Jostein Austli. Han fikk for ikke lenge siden tittelen beste kjøkkensjef i Rica-kjeden.

Han er klassens mentor i forbindelse med elevbedriften ”Chef UB”. Denne dagen var Austli på skolen for å lære elevene gangen i sjokoladelaging og støyping. Det er viktig å lære dette fra grunnen av skal en bli en god dessertkokk, eller jobbe ved et konditori.

Her fikk elevene innblikk i de forskjellige sjokoladesortene, temperering og temperaturen som de skal ha ved støyping.

Hvit sjokolade skal ha 29 grader, melkesjokolade 30 grader og mørk sjokolade 31. Små marginer med andre ord. Her er det erfaring som er avgjørende for å kjenne riktig temperatur, uten bruk av termometer. Mange tips om bruk og oppbevaring fikk elevene også.

Austli hadde med seg Andreas Laugsand som er lærling ved Rica. Han hadde opplæring i støyping mens Austli laget fyllet som skulle brukes i sjokoladen.

Det ble laget fyll av både bringebær og av tindved. Sjokoladen ble både rullet og formet til, og klar til smaking etter en kort stund i kjøleskap.

For elevene ble det en dag hvor de lærte nye sider og mange muligheter av sin yrkesveg. Fint at elevene får slike påfyll i alle fall når de kan benytte en slik kapasitet som Jostein Austli er.

Les forrige sak:
||
En sunnere kopp kaffe

I de senere årene har forskning vist at kaffe i moderate […]

Close